środa, 2 lipca 2014

Sorbet rabarbarowo - waniliowy / Vanilla and rhubarb sherbet


Znowu nadchodzą ciepłe dni, więc czas pomyśleć o sorbecie, który idealnie będzie Was schładzać podczas upałów. Lody rabarbarowe na śmietanie robiłam już w zeszłym roku, ale w tym roku zapragnęłam czegoś delikatniejszego i...hmmmm...lżejszego kalorycznie. Tak powstał ten przepyszny rabarbarowy sorbet, którym możecie się cieszyć ze zdecydowanie mniejszym poczuciem winy ;-)  

Some of you may remember that one year ago I discovered delicious creamy rhubarb ice-cream, but this year I decided to go even further and experimented with rhubarb sherbet. It turned out not only superdelicious but it also has fewer calories, which is its great, really great advantage :-) 







Składniki scroll down to English version
Inspiracja: klik
ok. 400 g rabarbaru, pokrojonego na małe kawałki (najlepiej ten o malinowym kolorze, bo zielony rabarbar da niezbyt ładny kolor)
10-12 łyżek cukru
0,25 L wody
pół laski wanilli
kilka kropel soku z cytryny
1 łyżeczka wódki (jeżeli sorbet przygotowujemy dla dzieci, to wódkę pomijamy)

Przepis dla osób posiadających maszynę do robienia lodów 
1. W garnku umieść rabarbar, wodę i cukier wraz z laską wanilią i gotuj na wolnym ogniu 
2. Jak sos zacznie gęstnieć, wyjmij laskę wanilii, przekrój ją wzdłuż i wyskrob wszystkie ziarenka i wrzuć je z powrotem do garnka z rabarbarem i kontynuuj  gotowanie aż do uzyskania bardzo gęstego sosu. 
3. Schłodź rabarbarowy sos
4. Wymieszaj sos rabarbarowy z sokiem z cytryny i wódką
5. Umieść masę na sorbet w uprzednio zamrożonych pojemniku chłodzącym i postępuj zgodnie z instrukcją obsługi twojej maszyny do robienia lodów

Przepis dla osób nie posiadających maszyny do robienia lodów 
1. W garnku umieść rabarbar, wodę i cukier wraz z laską wanilią i gotuj na wolnym ogniu 
2. Jak sos zacznie gęstnieć, wyjmij laskę wanilii, przekrój ją wzdłuż i wyskrob wszystkie ziarenka i wrzuć je z powrotem do garnka z rabarbarem i kontynuuj  gotowanie aż do uzyskania bardzo gęstego sosu. 
3. Schłodź rabarbarowy sos
4. Wymieszaj sos rabarbarowy z sokiem z cytryny i wódką
5. Umieść masę na sorbet w pojemniku i włóż do zamrażarki
6. Kilka razy, dopóki masa mocno nie zgęstnieje, mniej więcej co pół godziny wyjmuj masę lodową i miksuj, żeby rozbić kryształki lodu i nadać sorbetowi puszystości
 

English version
Ingredients
Inspiration: click
around 400 g rhubarb, chopped (I prefer to use red varieties for better colour)
10-12 tablespoons of sugar
0,25 L water
half of vanilla bean pod
few drops of lemon juice
1 teaspoons of vodka (if sherbet is prepared for children, please omit vodka) 

Version for ice-cream maker users 
1. Place rhubarb, sugar, water and vanilla bean pod in a pot and simmer on a low heat
2. When rhubarb sauce starts to thicken a bit, remove the vanilla bean pod, cut lenghtwise and scrub all vanilla beans and place them again in a pot and continue to simmer  until very thick sauce (almost jam) is formed
3. Allow to cool completely
4. Blend cooled rhubarb jam with vodka and lemon juice
5. Place the sherbet mixture in the cooling bowl of your ice-cream maker and proceed according to the user manual  

Version for those of you who do not have ice-cream maker  
1. Place rhubarb, sugar, water and vanilla bean pod in a pot and simmer on a low heat
2. When rhubarb sauce starts to thicken a bit, remove the vanilla bean pod, cut lenghtwise and scrub all vanilla beans and place them again in a pot and continue to simmer  until very thick sauce (almost jam) is formed
3. Allow to cool completely
4. Blend cooled rhubarb jam with vodka and lemon juice
5. Place sherbet mixture in a container and freeze
6. Few times and until sherbet thickens, remove it from the freezer and mix well in order to crush small ice crystals and make the texture smoother 



40 komentarzy:

  1. Kocham sorbety! Najlepsze lody jakie mogą być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja, ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności :) robiłam ostatnio rabarbarowe więc mogę się domyślić jak Twoje smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny sorbet ,chętnie bym spróbowała ,ale u mnie nie rośnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny!
    I ten kolor...
    Czas sorbetów i lodów trwa u mnie okrągły rok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąca z Ciebie dziewczyna więc :-) Ja jednak obstawiam lody i sorbety wiosną i latem. Na zimniejsze miesiące rezerwuję cieplejsze pyszności :-)

      Usuń
  6. Świetnie się prezentują te lody! *.*
    A korzystając z okazji chciałabym Cię zaprosić do wzięcia udziału w moim konkursie! C:
    Wystarczy wysłać mi zdjęcie ulubionej letniej słodkości, a do wygrania jest fajny zestaw!
    Po więcej informacji zapraszam na bloga:
    http://tajnikismaku.blogspot.com/2014/07/konkurs-na-letnie-sodkosci-z.html
    Pozdrawiam. : )

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubimy sorbety, oj lubimy :) I lody tez. Porywam jeden wafelek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a porywaj, mam całą lodówkę wypełnioną lodami, więc nie zabraknie :-)

      Usuń
  8. Ale ma świetną konsystencję! Zjadłabym noooo....; D

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepiękne, jadłabym choć nie jestem megafanką rabarbaru <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie przepadam za sorbetami, ale tym rabarbarowym mnie urzekłaś:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Za taki sorbet dzisiaj dałabym się pokroić ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. this looks so gorgeous! so pretty and such a great flavor combination!
    Mary

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oh thank you Mary :-) The sherbet is absolutely fantastic :-)

      Usuń
  13. poezja, aż ci zazdroszczę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co zazdrościć, tylko szukać rabarbaru na straganach :-)

      Usuń
  14. Świetny pomysł na lody;)
    Zapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. mmmmm! a na dworze tak ciepło...:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Aż się oblizałam z zachwytu i łakomstwa :D mniammi

    OdpowiedzUsuń
  17. Piekne :) Muszą być pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  18. piękny i bardzo chce się go mieć natychmiast:)

    OdpowiedzUsuń