Znowu nadchodzą ciepłe dni, więc czas pomyśleć o sorbecie, który idealnie będzie Was schładzać podczas upałów. Lody rabarbarowe na śmietanie robiłam już w zeszłym roku, ale w tym roku zapragnęłam czegoś delikatniejszego i...hmmmm...lżejszego kalorycznie. Tak powstał ten przepyszny rabarbarowy sorbet, którym możecie się cieszyć ze zdecydowanie mniejszym poczuciem winy ;-)
Some of you may remember that one year ago I discovered delicious creamy rhubarb ice-cream, but this year I decided to go even further and experimented with rhubarb sherbet. It turned out not only superdelicious but it also has fewer calories, which is its great, really great advantage :-)
Składniki scroll down to English version
Inspiracja: klik
ok. 400 g rabarbaru, pokrojonego na małe kawałki (najlepiej ten o malinowym kolorze, bo zielony rabarbar da niezbyt ładny kolor)Inspiracja: klik
10-12 łyżek cukru
0,25 L wody
pół laski wanilli
kilka kropel soku z cytryny
1 łyżeczka wódki (jeżeli sorbet przygotowujemy dla dzieci, to wódkę pomijamy)
kilka kropel soku z cytryny
1 łyżeczka wódki (jeżeli sorbet przygotowujemy dla dzieci, to wódkę pomijamy)
Przepis dla osób posiadających maszynę do robienia lodów
1. W garnku umieść rabarbar, wodę i cukier wraz z laską wanilią i gotuj na wolnym ogniu
2.
Jak sos zacznie gęstnieć, wyjmij laskę wanilii, przekrój ją wzdłuż i
wyskrob wszystkie ziarenka i wrzuć je z powrotem do garnka z rabarbarem
i kontynuuj gotowanie aż do uzyskania bardzo gęstego sosu.
3. Schłodź rabarbarowy sos
4. Wymieszaj sos rabarbarowy z sokiem z cytryny i wódką
4. Wymieszaj sos rabarbarowy z sokiem z cytryny i wódką
5. Umieść masę na
sorbet w uprzednio zamrożonych pojemniku chłodzącym i postępuj zgodnie z instrukcją obsługi twojej maszyny do robienia lodów
Przepis dla osób nie posiadających maszyny do robienia lodów
1. W garnku umieść rabarbar, wodę i cukier wraz z laską wanilią i gotuj na wolnym ogniu
2.
Jak sos zacznie gęstnieć, wyjmij laskę wanilii, przekrój ją wzdłuż i
wyskrob wszystkie ziarenka i wrzuć je z powrotem do garnka z rabarbarem
i kontynuuj gotowanie aż do uzyskania bardzo gęstego sosu.
3. Schłodź rabarbarowy sos
4. Wymieszaj sos rabarbarowy z sokiem z cytryny i wódką
4. Wymieszaj sos rabarbarowy z sokiem z cytryny i wódką
5.
Umieść masę na sorbet w pojemniku i włóż do zamrażarki
6. Kilka razy, dopóki masa mocno nie zgęstnieje, mniej więcej co pół godziny wyjmuj masę lodową i miksuj, żeby rozbić kryształki lodu i nadać sorbetowi puszystości
6. Kilka razy, dopóki masa mocno nie zgęstnieje, mniej więcej co pół godziny wyjmuj masę lodową i miksuj, żeby rozbić kryształki lodu i nadać sorbetowi puszystości
English version
Ingredients
Inspiration: click
Inspiration: click
around 400 g rhubarb, chopped (I prefer to use red varieties for better colour)
10-12 tablespoons of sugar
0,25 L water
half of vanilla bean pod
few drops of lemon juice
1 teaspoons of vodka (if sherbet is prepared for children, please omit vodka)
few drops of lemon juice
1 teaspoons of vodka (if sherbet is prepared for children, please omit vodka)
Version for ice-cream maker users
1. Place rhubarb, sugar, water and vanilla bean pod in a pot and simmer on a low heat
2.
When rhubarb sauce starts to thicken a bit, remove the vanilla bean
pod, cut lenghtwise and scrub all vanilla beans and place them again in a
pot and continue to simmer until very thick sauce (almost jam) is formed
3. Allow to cool completely
4. Blend cooled rhubarb jam with vodka and lemon juice
4. Blend cooled rhubarb jam with vodka and lemon juice
5. Place the sherbet mixture in the cooling bowl of your ice-cream maker and proceed according to the user manual
Version for those of you who do not have ice-cream maker
1. Place rhubarb, sugar, water and vanilla bean pod in a pot and simmer on a low heat
6. Few times and until sherbet thickens, remove it from the freezer and mix well in order to crush small ice crystals and make the texture smoother
2.
When rhubarb sauce starts to thicken a bit, remove the vanilla bean
pod, cut lenghtwise and scrub all vanilla beans and place them again in a
pot and continue to simmer until very thick sauce (almost jam) is formed
3. Allow to cool completely
4. Blend cooled rhubarb jam with vodka and lemon juice
5.
Place sherbet mixture in a container and freeze4. Blend cooled rhubarb jam with vodka and lemon juice
6. Few times and until sherbet thickens, remove it from the freezer and mix well in order to crush small ice crystals and make the texture smoother
Kocham sorbety! Najlepsze lody jakie mogą być :)
OdpowiedzUsuńWszystkie lody są dobre :-)
Usuńznakomite, zdecydowanie!
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
Usuńrewelacja, ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńoj cieknie, cieknie i to intensywnie :-)
UsuńPyszności :) robiłam ostatnio rabarbarowe więc mogę się domyślić jak Twoje smakowały :)
OdpowiedzUsuńTo ja nie mam nic do dodania :-)
UsuńCudowny sorbet ,chętnie bym spróbowała ,ale u mnie nie rośnie.
OdpowiedzUsuńJak to nie rośnie...?
UsuńFantastyczny!
OdpowiedzUsuńI ten kolor...
Czas sorbetów i lodów trwa u mnie okrągły rok.
Gorąca z Ciebie dziewczyna więc :-) Ja jednak obstawiam lody i sorbety wiosną i latem. Na zimniejsze miesiące rezerwuję cieplejsze pyszności :-)
UsuńWyglądają doskonale:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentują te lody! *.*
OdpowiedzUsuńA korzystając z okazji chciałabym Cię zaprosić do wzięcia udziału w moim konkursie! C:
Wystarczy wysłać mi zdjęcie ulubionej letniej słodkości, a do wygrania jest fajny zestaw!
Po więcej informacji zapraszam na bloga:
http://tajnikismaku.blogspot.com/2014/07/konkurs-na-letnie-sodkosci-z.html
Pozdrawiam. : )
Lubimy sorbety, oj lubimy :) I lody tez. Porywam jeden wafelek :)
OdpowiedzUsuńa porywaj, mam całą lodówkę wypełnioną lodami, więc nie zabraknie :-)
UsuńAle ma świetną konsystencję! Zjadłabym noooo....; D
OdpowiedzUsuńTo zjedz ;-)
UsuńPrzepiękne, jadłabym choć nie jestem megafanką rabarbaru <3
OdpowiedzUsuńA ja Ci mówię, że jesteś :-P
UsuńNie przepadam za sorbetami, ale tym rabarbarowym mnie urzekłaś:-)
OdpowiedzUsuńI dobrze, bo wart jest uwagi :-)
UsuńZa taki sorbet dzisiaj dałabym się pokroić ;)
OdpowiedzUsuńSprawdzimy?
Usuńthis looks so gorgeous! so pretty and such a great flavor combination!
OdpowiedzUsuńMary
Oh thank you Mary :-) The sherbet is absolutely fantastic :-)
Usuńpoezja, aż ci zazdroszczę:)
OdpowiedzUsuńNie ma co zazdrościć, tylko szukać rabarbaru na straganach :-)
UsuńŚwietny pomysł na lody;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com
mmmmm! a na dworze tak ciepło...:)
OdpowiedzUsuńNawet za ciepło :-)
UsuńŁadnie to ujęłaś :-)
OdpowiedzUsuńAż się oblizałam z zachwytu i łakomstwa :D mniammi
OdpowiedzUsuńCałkowicie popieram takie reakcje ;-)
UsuńPiekne :) Muszą być pyszne !
OdpowiedzUsuńoj tak, sorbet jest pyszny :-)
Usuńchcę go zjeść :D
OdpowiedzUsuńTo się da zrobić :-)
Usuńpiękny i bardzo chce się go mieć natychmiast:)
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię :-)
Usuń