Zrobiło się odrobinę chłodniej, więc najpewniej z większym entuzjazmem spojrzycie na przepis, który wymaga włączenia piekarnika, tym bardziej, że mam dla Was przepis na pyszne, letnie ciastka z dżemem rabarbarowym. Przypominają trochę ciastka z dżemem z dzieciństwa, ale są o niebo lepsze. Zdecydowanie warto się więc na nie skusić :-)
Scorching hot days are gone, so I believe that will be more enthusiastic about turning on your oven and baking these delicious, summery cookies with rhubarb jam. They are really worth giving a try :-)
Składniki (ok. 20 szt.) scroll down to English version
Inspiracja: Food & Friends - Kwiecień - Maj 2014
Składniki na dżem
400 g rabarbaru, umytego i pokrojonego na 1cm kawałki (waga po obraniu) - najlepiej ten o malinowym kolorze, bo zielony rabarbar da niezbyt ładny kolor
8 łyżek cukru
0,5 szklanki wody
sok z 1 cytryny
laska wanilii
Składniki na ciastka
100 g masła
szczypta soli
70 ml cukru
1 żółtko
225 g mąki pszennej
2 łyżki wody
1. W garnku umieść rabarbar, wodę i cukier wraz z laską wanilią i gotuj na wolnym ogniu
2.
Jak sos zacznie gęstnieć, wyjmij laskę wanilii, przekrój ją wzdłuż i
wyskrob wszystkie ziarenka i wrzuć je z powrotem do garnka z rabarbarem
i kontynuuj gotowanie aż do uzyskania bardzo gęstego dżemu.
3. Schłodź rabarbarowy sos
4. Wymieszaj szybko składniki na ciastka i włóż na godzinę do lodówki
5. Po godzinie rozgrzej piekarnik do 180°C.
6. Podziel ciasto na 20 równych kawałków i z każdego kawałka uformuj kulkę, rozpłaszcz delikatnie a na środku zrób wgłębienie palcem i umieść na papierze do pieczenia
7. Wypełnij wgłębienie dżemem rabarbarowym
8. Piecz ciastka przez około 10-20 minut
English version
Ingredients (around. 20 pc.)
Inspiration: Food & Friends - April - May 2014
Ingredients for a jam
400 g rhubarb, washed and cut into chunks chopped (I prefer to use red varieties for better colour)
8 tablespoons of sugar
0,5 cup of water
juice from 1 lemon
1 vanilla pod
Ingredients for cookies
100 butter
pinch of salt
70 ml sugar
1 egg yolk
225 g flour
2 tablespoons of water
1. Place rhubarb, sugar, water and vanilla bean pod in a pot and simmer on a low heat
2.
When rhubarb sauce starts to thicken a bit, remove the vanilla bean
pod, cut lenghtwise and scrub all vanilla beans and place them again in a
pot and continue to simmer until very thick jam is formed
3. Allow to cool completely
4. Quickly mix all ingredients for cookies and refrigerate for an hour
5. After an hour heat your oven up to 180°C
6. Divide the dough into 20 equal parts, form a ball from each of these parts, flatten, make a small cavity in the middle by means of your finger and place on a parchment paper
7. Fill the cavity in each cookie with rhubarb sauce
8. Bake cookies for approximately 10-20 minutes
Skoraq warto, się skuszę ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasteczka, bardzo mi się ten pomysł podoba :)
OdpowiedzUsuńprześliczne są :D i na pewno znakomicie smakują :)
OdpowiedzUsuńUrocze :) Musze kiedyś takie zrobić.
OdpowiedzUsuńfajne ciacha do chrupania czy do kawki :)
OdpowiedzUsuńkurcze widziałam ostatnio jeszcze rabarbar na rynku, to był znak :D długo się przygotowuje taki dżem?
OdpowiedzUsuńDżemor się robi mniej więcej pół godziny, maksymalnie do godziny.
Usuńmniam! uwielbiam ciasteczka z dżemem... skradłaś moje serce:)
OdpowiedzUsuńO, pysznie. Nie zrobiłam dżemu z rabarbarem. Widać, że przydałby się choćby w takim przepisie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasteczka Joanno!
OdpowiedzUsuńChcę...
Porywam ciasteczko do kawy ;-)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciastka z dżemem, te musiały być rewelacyjne :D
OdpowiedzUsuńBrak upałów można bezpiecznie odpalić piekarnik :) takie idealne do kawy! :)
OdpowiedzUsuńJa takie ciasteczka z dżemem zawsze robię z dodaniem kaszy manny zamiast pewnej ilości mąki i też są fantastyczne<3
OdpowiedzUsuńMyślę, że takie ciasteczka bardzo poprawiłyby mi humor, bo odrobinę chłodniej, to mało powiedziane ;-(
OdpowiedzUsuńPrześliczne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńNo tak teraz już łatwiej podejść do piekarnika chociażby po to żeby sięgnąc po te pyszne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńGorgeous cookies Joanna!
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wyglądają te ciasteczka
OdpowiedzUsuńŚwietne, domowe ciasteczka, dżem, można chcieć czegoś więcej? :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasteczka Joasiu. Wpadłabym na kilka sztuk ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Wyglądają smakowicie, wyruszam w poszukiwaniu rabarbaru!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
elenagotuje.blogspot.com
Mniam, wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCzęstuję się kilkoma, bo wyglądają kusząco...
OdpowiedzUsuńwygladaja wspaniale :)
OdpowiedzUsuńHi Joanna,
OdpowiedzUsuńI really like the idea of rhubarb jam ...
How long can this kind of jam stay before spoiling?
Jasmin, thanks very much for this great question. Jam as from this recipe will not stay very long. I guess it's not more than 1 week in the fridge, cause it does not contain high amount of sugar. You can prolong its shelf life by preserving it.
UsuńThanks for suggestion - maybe I'll try preserved it since I really like simplicity of this recipe and I have one large rhubarb plant in a garden :)
OdpowiedzUsuńIf you plan to prepare preserves I would recommend adding a bit more sugar, just to be on the safe side :-)
UsuńMy thought exactly... I will let you know how it all went :)
UsuńYes, please let me know :-) thank you :-)
Usuń