Kiedyś moje śniadaniowe płatki owsiane miały postać słodkiej i suchej karmy dla ptaków. Wierzyłam, że tak jest zdrowo, więc pochłaniałam takie poranne posiłki dość często. Z czasem przekonałam się jednak, że mój żołądek nie był tym zachwycony. Zaczęłam więc odkrywać świat aromatycznych, rozgrzewających i pysznych gotowanych owsianek, które jednak sprawdzają się tylko jesienią i zimą. Ostatnio odkryłam jednak pomysł na zimne śniadanie z płatków owsianych, które jest bardzo przyjazne dla mojego żołądka i dla kubków smakowych. Początki nie były łatwe, ale jak już udało mi się znaleźć właściwe proporcje i odpowiednie składniki, to okazało się, że powoli zaczynam się od tego sposobu na płatki owsiane uzależniać. Wyszło z tych moich poszukiwań i eksperymentów proste i pyszne śniadanie, dzięki któremu aż chce się wstać z łóżka i biec czym prędzej do lodówki z nadzieją, że nie zapomniało się wieczorem nastawić płatków ;-)
Hot and aromatic porridge is perfect breakfast choice for autumn and winter, but summer calls for something colder yet equally delicious and easy to digest. Bircher overnight muesli is a perfect choice. It can be quite tricky, cause not all proportions and ingredients match one another equally well, but if you stick to my recipe, you won't be disappointed. You will be, on the other hand, pretty happy to get up in the morning and you will run to the fridge quickly, hoping that you had not forgotten to prepare muesli the night before ;-)
Składniki (1 porcja) scroll down to English version
przepis własny
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki płatków orkiszowych (można zastąpić owsianymi)
ok. 9 łyżek maślanki
2 - 3 łyżeczki melasy (można zastąpić miodem, ale to już nie będzie to samo)
garść malin
10 migdałów
1 nektarynka
2 śliwki
1. Zalej płatki owsiane i orkiszowe 7 łyżkami maślanki, wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc
2. Rano dolej jeszcze 2 łyżki maślanki, dodaj melasę i dobrze wymieszaj
3. Podawaj z migdałami, malinami oraz nektarynkami i śliwkami pokrojonymi na mniejsze kawałki
English version
Ingredients (1 serving)
my own recipe
3 tablespoons of rolled oats
3 tablespoons of rolled spelt (can be replaced with rolled oats)
around 9 tablespoons of buttermilk
2 - 3 teaspoons of molasses (can be replaced with honey, but the taste will alter)
handful of raspberries
10 almonds
1 nectarine
2 prunes
1. Mix rolled oats and rolled spelt with 7 tablespoons of buttermilk and refrigerate for a couple of hours, preferably overnight
2. In the morning add 2 tablespoons of buttermilk, molasses and stir well
3. Serve with almonds, rasberries and chopped nectarines and prunes
Ten sposb jest doskonały, też go wypróbowałam, ostatnio zasmakowałam w płatkach jaglanych łączę z innymi, polecam :)
OdpowiedzUsuńNa takie śniadanie to warto wstać nawet o 5 rano :) duża dawka owców i masz mnie w garści ;)
OdpowiedzUsuńO mniam, jak pysznie wygląda! I jakie zdjęcia piękne.Uściski Joasiu:*
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na pyszne śniadanie, mniam :)
OdpowiedzUsuńDobre to, a zdjęcia jakie nowe, inne, fajne. Na plus! :D
OdpowiedzUsuńTakie rzeczy to ja bardzo chętnie zjem: DD
OdpowiedzUsuńrobiłam coś podobnego ale z jogurtem naturalnym i innymi owocami :)
OdpowiedzUsuńJa robię bardzo podobnie, z tą różnicą, że płatki wieczorem zalewam gorącą wodą a rano dodaję już pozostałe składniki, łącznie z jogurtem...
OdpowiedzUsuńAz ślinka cieknie! ;)
OdpowiedzUsuńO a ja zalewam mieszanką jogurtu i mleka, chętnie wypróbuję maślankę. Świetny sposób na śniadanie w słoiczku do pracy wystarczy tylko dodać świeże owoce i gotowe :)
OdpowiedzUsuńLooks great! Lovely photos Joanna!
OdpowiedzUsuńTakie nocne owsianki bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńAle wspaniałe śniadanie, tylko kupię maślankę i je zrobię :) Dam znać jak smakowało :)
OdpowiedzUsuńLooks the delcious! :) I love, love, love oats!
OdpowiedzUsuńxo Elisa
www.leboer.de
Śniadanie idealne:-)
OdpowiedzUsuńPodobnie jak Ty uwielbiam gotowane owsianki, a że jeszcze za oknem dość ciepło, na pewno wypróbuję tę smakowitą wersję na zimno :)
OdpowiedzUsuńbędzie jedzone :D
OdpowiedzUsuńtakie śniadanie to ja rozumiem, zdrowe, zapewne pyszne, a do tego wszystkiego jeszcze wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńTak, powinna być jakaś kampania społeczna, żeby nie jeść tych gotowców udających że są zdrowe:)
OdpowiedzUsuń