W poszukiwaniu przepisów na jabłka, które dzięki Putinowi są obecnie w modzie, sięgnęłam po przepis mojego mistrza, Davida Lebovitza. Ciasto wyszło po prostu boskie, jak wszystkie smakowitości przygotowywane z jego przepisów. Bez charakterystycznego dla jabłek cynamonu, ale za to z rumem, którego nie warto pominąć, bo nadaje ciastu charakteru. Najlepszą recenzją niech będzie fakt, że zjadłam to ciasto całe, sama, w jeden krótki wieczór, więc Wam też to grozi. Było pyszne, mocno jabłkowe, wilgotne, z lekko chrupiącą skórką na wierzchu. Było tak rewelacyjne, że już planuję następne, tylko tym razem upiekę w większej foremce i podzielę się z innymi :-)
David Lebovitz recipes are the best and this apple and rum cake is no exception. It's deliciously moist, full of apples and aromatic, with delicate crispy top. I'm a bit ashamed to admit that I have eaten the entire cake by myself, during one short evening, but I promise that I will bake this cake again very soon in a bigger baking dish and I will share it with others :-)
Składniki (na foremkę o średnicy 18cm) scroll down to English version
Inspiracja: klik
55 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jabłka najlepiej różne (ja użyłam 1 dużego ligola i 3 małe papierówki)
1 duże jajko
75 g cukru
1,5 łyżki ciemnego rumu
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
65 g masła, roztopionego i ostudzonego
dodatkowo masło do wysmarowania formy
opcjonalnie: kwaśna śmietana lub lody waniliowe do podania
1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180ºC
2. Nasmaruj foremkę do pieczenia grubą warstwą masła
3. Obierz jabłka ze skórki, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój na nieregularne, ale dość spore kawałki (ok. 3 cm)
4. W misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia i szczyptę soli
5. Ubij mikserem jajko z cukrem aż do uzyskania puszystej, jasnożółtej masy
6. Dodaj rum i ekstrakt z wanilii i jeszcze raz dobrze zmiksuj
7. Dodaj do masy jajecznej połowę mąki z solą i proszkiem do pieczenia oraz połowę roztopionego i ostudzonego masła i delikatnie, szybko wymieszaj
8. Dodaj drugą połowę mąki wraz z masłem i szybko wymieszaj
9. Wmieszaj jabłka
10.Przelej masę do foremki do pieczenia
11. Piecz w piekarniku przez około 50-60 minut aż do suchego patyczka. Ja musiałam po pół godzinie przykryć wierzch ciasta folią aluminiową, żeby uniknąć przypalenia, więc pilnujcie ciasta w trakcie pieczenia
12. Podawaj samo lub z kleksem kwaśnej śmietany czy gałką lodów waniliowych
English version
Ingredients (baking dish diameter: 18cm)
Inspiration: click
55 g flour
pinch of salt2 big apples, preferably mix of varieties
1 big egg
75 sugar
1,5 tablespoon of darm rum
0,5 teaspoons of vanilla extract
65 g butter, melted and cooled down
additional butter for greasing the baking dish
optionally: creme fraiche or vanilla ice-cream
1. Preheat the oven to 180ºC
2. Grease the baking dish generously
3. Peel apples, remove pits and cut into chunks (3cm big)
4. Mix flour with baking powder and a pinch of salt
5. Beat eggs with sugar until pale yellow and fluffy
6. Add rum and vanilla extract and mix well once again
7. Add half of the flour mixture and melted butter int o eggs and mix quickly but well.
8. Add remaining flour mixture and butter and again mix quickly but well.
9. Mix in apples
10. Pour the batter in a baking dish
11. Bake in the oven for around 50-60 minutes or until a wooden skewer inserted in the middle of the cake comes out clean. I had to cover the cake after 30 minutes of baking in order to avoid burning the top of the cake, so I advise you to be careful as well.
12. Serve cake by itself or with creme fraiche or vanilla ice-cream.
Wow! Wygląda zjawiskowo! Idealny sposób na nasze Polskie jabłka :)
OdpowiedzUsuńCudowne ,nie podejrzewałam cię o taką żarłoczność ciastową ,ach ten Lebovitz .
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite ciasto, chętnie bym spróbowała, bo takiego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńciacha z jabłkami należą do moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńAż się rozmarzyłam!! Jadłabym!
OdpowiedzUsuńTeż zachodzi obawa, że zjadłabym sama. Cudne!
OdpowiedzUsuńPiekłam kiedyś jabłkowe ciasto z rumem, smakowało naprawdę wyjątkowo :) Jak już mi się skończą jeżyny, sięgnę po Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo, bardzo pysznie. Jak upiekę (a na to się zanosi), to ja będę musiała się podzielić, bo mam w domu takiego łasucha.....
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, że zjadłaś sama :) Zawsze jak piekę ciasto z jabłkami łącze je z cynamonem, a tu u ciebie z rumem - muszę na kolejny raz spróbować :)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie ten smak, musiało być naprawdę genialne; )
OdpowiedzUsuńSmakowity widok! Upiec zdecydowanie większą porcję :)
OdpowiedzUsuńTo upiecz w większej, upiecz, czekam :D.
OdpowiedzUsuńWspaniałe.
huhu, dobrze, że ostrzegłaś czym grozi pozostawanie samej z takim ciachem :D
OdpowiedzUsuńWow, cudowne to ciasto! ; )
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
mmm jabłka i rum... to musi smakować wyjątkowo dobrze :)
OdpowiedzUsuńRum do jabłek to wspaniały pomysł :)
OdpowiedzUsuńJabłka i rum - znakomite połączenie!
OdpowiedzUsuńJuż mi się chce biec do kuchni...
widzę je jako minimalistyczne, piękne zdjęcie, piękne w swojej prostocie:)
OdpowiedzUsuńZaintrygował mnie dodatek rumu :) Ciasto bardzo na czasie :) #Jedzjabłka :D
OdpowiedzUsuńjabłko i rum - ciekawe i bardzo smaczne połączenie : )
OdpowiedzUsuńJejciu... nie masz litości... ;)
OdpowiedzUsuńmmmniam! niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńkocham takie ciasta! z jabłkami i rumem!
a ja zapraszam na nową domenę mojego bloga tortadellafiglia.com :)
mam nadzieję, że Ci się spodoba!
Jako protest czy nie ciasto super. !!!!
OdpowiedzUsuń~Pysznie wygląda to ciacho Joasiu! :)
OdpowiedzUsuńJabłka są pyszne i w cieście i na surowo.Mniam:)
Pozdrowionka slę :)
Pyszne ciasto!, a najbardziej podoba mi się dodatek rumu :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto!, a najbardziej podoba mi się dodatek rumu :)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglada :)
OdpowiedzUsuń