Moja miłość do jarmużu wcale nie osłabła przez wakacje. Nieustannie szukam więc coraz to nowych miejsc, w których jarmuż może skończyć. Z tego szukania powstał jasnozielony, mocno czosnkowy hummus. Pyszny, zdrowy i wegański.
It's not a secret that I absolutely adore kale and that I continuously search for different ways to use it in different dishes. Thanks to my quest I've discovered kale hummus with roasted garlic. Hummus unsurprisingly turned out delicious, healthy and vegan.
Składniki scroll down to English version
Inspiracja: klik
ok. 200 - 300 g ciecierzycy ugotowanej lub tej z puszki (zachowajcie wodę z gotowania lub zalewę. Może się przydać)
sok z cytryny
1 mała główka czosnku
4-6 dużych liści jarmużu dobrze umytych i pozbawionych łodyg
4-6 dużych liści jarmużu dobrze umytych i pozbawionych łodyg
1-2 łyżki pasty sezamowej tahini - najlepsza i najtańsza będzie tahina zrobiona w domu, ale w ostateczności można użyć tej ze sklepu
pieprz i sól
olej lniany
1. Odkrój czubek główki czosnku, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około 15-25 minut, aż czosnek zmięknie
2. Po upieczeniu, ostudź czosnek i wyskrob z łupinek całą dobroć czosnkowego miąższu
3. Wrzuć do blendera jarmuż i blenduj
4. Dodaj pozostałe składniki, wraz z upieczonym czosnkowym miąższem i blenduj w malakserze na gładką masę. Dodawaj wszystkich składników poza ciecierzycą stopniowo, żeby z niczym nie przesadzić. Jeżeli chcesz, żeby hummus był lżejszy i nie był za gęsty, zastąp część oleju lnianego wodą z gotowania ciecierzycy lub zalewą z puszki.
English version
Ingredients
Inspiration: click
around 200 g of chickpeas cooked or canned (do not discard the water in which chickpeas were cooked or the liquid from the can. It can be handy) lemon juice
4-6 big kale leaves - propely washed, stems emoved
1 small garlic bulb
1-2 tablespoons of tahini sesame paste - you can use homemade tahini, or storeboughtsalt and pepper
flaxseed oil
1. Cut off top of garlic bulb, wrap the bulb in aluminium foil and bake in the oven for approximately 15-25 minutes at 180º, until garlic is soft
2. Scrub all garlic goodness from skins
3. Put kale in a food processor and process untit it's finely chopped
mmmniam! ten kolor <3 pysznie wygląda! nie próbowałam nigdy takiego ciekawego połączenia smaków! mnam!
OdpowiedzUsuńChętnie wymienię się za pomidorowy!
OdpowiedzUsuńAleż bym teraz takim się zajadała! :)
świetny przepis na hummus :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, bardzo ciekawy! A kolor ma piękny; )
OdpowiedzUsuńOsiem razy tak! Przechodzisz dalej! :D
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na hummus :)
OdpowiedzUsuńma boski kolor! :)
OdpowiedzUsuńłooojacieeeeee.... :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny hummus, świetna wersja :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba! Pycha!
OdpowiedzUsuńZielony hummus, super! :)
OdpowiedzUsuńKolor mnie powala. A dalej idę za smakiem i znów mnie powala. Pysznie, pysznie... :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńLubię ciecierzycę i pasty z niej przygotowane uważam za jedne z najlepszych:)
OdpowiedzUsuńPyszności :-) lubie takie różne i zdrowe pasty do pieczywa :-) super przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJaki ma piękny kolor! :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, zdrowy i kolorowy ;-)
OdpowiedzUsuńOdpowiada mi takie połączenie smaków - zapisuje przepis :)
OdpowiedzUsuń