sobota, 27 września 2014

Kolby kukurydzy na ostro / Spicy corncobs


Uwielbiam jeść kukurydzę, zwłaszcza w kolbach. Uwielbiam wgryzać się w nią i smakować jej słodycz, którą lubię kontrastować z solą.  Najczęściej więc kukurydza pojawia sie w moim menu w najprostszej formie, czyli ugotowana w mocno osolonej wodzie, podawana z odrobiną masła, które topi się na gorących jeszcze kolbach.  Czasami mam jednak ochotę poszaleć i doprawić  ją trochę mocniej niż zwykle. Na własne potrzeby nazywam tę wersję meksykańską, choć dobrze wiem, że to wersja tak samo meksykańska jak hawajska jest pizza z szynką i ananasem. Nie przeszkadza mi to jednak wcale cieszyć się pikantną wersją jednej z moich ulubionych przekąsek.

I really like corncobs. I like, when natural sweetness of corn kernels is contrasted with salt so I usually cook them in quite salty water and serve with just a bit of butter that quickly melts when spread on top of hot cobs. Sometimes however I’m in a mood for something a bit more spicy than the regular version, so I reach for chillies and cheese to add some extra flavours to one of my favourite snacks.




Składniki (2-3 porcje) scroll down to English version
3 kolby kukurydzy
3 łyżki masła
1 chilli średniej wielkości
3 ząbki czosnku
sól
ok. 50 g sera cheddar, startego
pół pęczka posiekanej natki pietruszki,

1.Gotuj kolby kukurydzy w mocno osolonej wodzie przez około 16-20 minut, lub piecz je zawinięte w folię aluminiową w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut
2. Drobko posiekaj chilli i czosnek i wymieszaj z masłem. Jeżeli potrzeba dopraw masło dodatkowo solą, zwłaszcza jeżeli pieczesz kolby.
3. Podawaj gorące kolby kukurydzy posmarowane przyprawionym masłem, posyp startym serem i posiekaną piertuszką i natychmiast podawaj.

English version
Ingredients (2-3 servings)
3 corncobs
3 tablespoons of butter
1 medium size chilli
3 cloves of garlic
salt
around 50g grated cheddar cheese
half of a bunch of parsley, chopped

1. Cook corncobs in salted water for approximately 16-20 minutes or bake in the oven at 180 centigrades for approximately 30 minutes
2. Chop chilli and garlic and mix with butter. You may additionally season butter with salt especially if you're baking corncobs
3. Spread butter on hot corncobs, sprinkle with grated cheese and chopped parsley and serve immediately


16 komentarzy:

  1. Fajny kolor :) Nie jadłam takiej, chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... zawsze jem takie zwykłe, z solą! Twoje są wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! A u Ciebie jak zwykle zdjęcia kuszą... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham kukurydzę. A podaną w takiej wersji zjadłabym ze smakiem :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już chyba od dwóch tygodni mam ochotę na taką kukurydzę i ZAWSZE, jak jestem w sklepie zapominam jej kupić... a Twoja tak kusi!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam takiej kukurydzy, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też lubię!
    Smakowite zdjęcie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Słodko-ostra, genialnie :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie podbiorę Ci jedną kolbę :)
    Mam pod blokiem panią, co sprzedaje min. kolby kukurydzy i zawsze się zastanawiam wziąć - czy nie wziąć? Po takiej prezentacji u Ciebie jutro u niej poluję na kukurydzę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ooooo... podpoba mi się, jestem miłośniczką kukurydzy w formie każdej, niestety, głównie gmo, bo podobno na rynku nie ma innej :(

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam kukurydzę na ostro, całe kolby muszą być super :)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzoo lubię! i żałuję że sezon na kolby kukurydzy już się kończy.. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  13. Takiej kukurydzy nie jadłam a zawsze miałam ochotę ! trzeba to koniecznie nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kukurydzę kocham i tą świeżą i tą z puszki i tą w zupie i na kolbie i nawet domowy popcorn. Pychotka :) przepis wykorzystam już dziś, w domu czekają na mnie piękne kolby kukurydzy

    OdpowiedzUsuń