wtorek, 16 września 2014
Polenta z kapustą włoską / Polenta with Italian cabbage
Składniki (2-3 porcje) scroll down to English version
przepis własny
0,5 szklanki kaszy kukurydzianej
2,75 szklanki wrzątku lub bulionu
75 g sera cheddar
sól
3 łyżki masła (1 łyżka do polenty i 2 łyżki do kapusty)
łyżka oliwy z oliwek
pół główki włoskiej kapusty, posiekanej niezbyt drobno
1. Do garnka wsyp polentę i wrzątek lub bulion.
2. Gotuj polentę na wolnym ogniu około 20 minut cały czas mieszając
3. Kilka minut przed końcem gotowania polenty dodaj 1 łyżkę masła, sól i starty ser cheddar
4. Jak już polenta jest prawie gotowa, na patelni rozgrzej dobrze 2 łyżki masła i oliwę z oliwek.
5. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć kapustę włoską i szybko podsmaż ciągle mieszając. Nie pozwól aby kapusta zbyt długo się podsmażała, żeby nie zmiękła
6. Podawaj polentę wraż z podsmażaną na maśle kapustą
English version
Ingredients (2-3 servings)
my own recipe
0,5 cup of corn meal polenta
2,75 cup of boiling water or stock
75 g cheddar cheese
salt
3 tablespoons of butter (1 tablespoon for polenta and 2 tablespoons for cabbage)
1 tablespoon of olive oil
half of Italian cabbage, chopped but not very finely
1. Place polenta into the pot and pour in boiling water or stock
2. Cook polenta over low heat for about 20 minutes, stirring constantly
3. A few minutes before the end of cooking polenta add 1 tablespoon of butter, salt and grated cheddar cheese.
4. Just before polenta is done, heat 2 tablespoons of butter and olive oil in a pan
5. Quickly stir fry italian cabbage, taking care not to fry it for too long, since cabbage has to remain crispy
6. Serve polenta topped with stir-fried cabbage
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Fajny dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNo i doczekałam się na danie z moją ulubioną kapustą!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować...
nie znam tego dania, ale zaintrygowałaś mnie ogromnie tym połączeniem:)
OdpowiedzUsuńProstota nigdy nie zawodzi: )
OdpowiedzUsuńWłoską uwielbiam i kuchnie i kapustę. Definitywnie do wykonania :)
OdpowiedzUsuńna polentę czaję się już od dawna... stoi kupiona i czeka :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że to danie smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńKapusta ,o tak!!!
OdpowiedzUsuńTak, myślę, że mi też smakowałoby, choć u mnie polenta zawsze wygląda nieco inaczej, gotuję ją na gęsto i potem podsmażam, ale Twoja wersja też jest ciekawa :-)
OdpowiedzUsuńProste przepisy zawsze mi najlepiej wychodzą i są najsmaczniejsze! :)
OdpowiedzUsuńMusi być świetne także jako dodatek :) ja tu widzę z żeberkami :)
OdpowiedzUsuń