poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Waniliowy pudding z tapioki z cytrynowym musem z mango


Mus z tapioki to dla mnie taki trochę bardziej egzotyczny gotowany ryż na mleku. Moja wersja jest mocno waniliowa, koniecznie z cukrem trzcinowym i gotowana nie tylko na mleku, ale i na śmietanie, żeby miała głębię smaku. uprzedzam więc, że nie jest to wersja dietetyczna, ale za to bezglutenowa. Do tego mus z mango i soku z cytryny dla dodania świeżości i w efekcie wychodzi całkiem zgrabny i świetnie wyglądający letni deser. No i do zrobienia przez każdego, choć tych, którym brakuje cierpliwości przestrzegam, że muszą się liczyć z wyzwaniem. Tapiokę trzeba podczas około półgodzinnego gotowania ciągle mieszać.





Składniki (6 porcji)
3/4 kubka tapioki (drobnej)
ok. 250 ml słodkiej śmietany 18%
ok. 500 ml mleka (można zamienić na wodę)
2 laski wanilii
ok. 5 łyżek cukru trzcinowego demerara
2 dojrzałe mango
sok z połówki cytryny
opcjonalnie: maliny, listki świeżej mięty, borówki amerykańskie do dekoracji

Przepis:
1. Do garnka dodaj tapiokę, śmietanę, mleko, cukier trzcinowy i laski wanilii
2. Gotuj na małym ogniu ciągle mieszając i uważając, żeby tapioka nie przykleiła się do dna garnka
3. Po około pięciu minutach gotowania wyjmij laski wanilii, przekrój na pół, wydłub ziarenka. Dodaj ziarenka do puddingu, laski wyrzuć
4. Gotuj do momentu kiedy tapioka będzie miękka
5. Umieść pudding z tapioki w miseczkach lub kokilkach i odstaw do wystygnięcia
6. Obierz mango ze skórki, pozbądź się pestek i zmiksuj z sokiem z cytryny
7. Dodaj mus z mango na wierz tapiokowego puddingu
8. Udekoruj malinami lub borówkami i miętą. 
9. Deser możesz podawać zarówno lekko ciepły zaraz po przygotowaniu jak i schłodzony
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz