niedziela, 10 czerwca 2012

Domowy popcorn - przekąska kibica / Homemade popcorn

I oto nastał czas mistrzostw Europy Euro 2012. W pobliskim dyskoncie kibice wykupili niemal całe piwo i wszystkie najfajniejsze chipsy. Co w takiej sytuacji zrobić? Jak sobie poradzić bez słonej przegryzki? Odpowiedź jest prosta. Zamiast chipsów proponuję wszystkim kibicom ale również i niekibicom i niekibickom popcorn domowej roboty. Pyszny, dużo zdrowszy od chipsów, tańszy, gotowy w kilka minut i do tego całkowicie wegański. Zapytacie się pewnie, dlaczego nie kupić popcornu do mikrofali, który będzie gotowy w 2 minuty, tylko bawić się w garnki i oleje. Ano dlatego, że choć popcorn z mikrofali jest w istocie ciut mniej kłopotliwy ale tak naprawdę nie wiemy co, oprócz popcornu, jest w torebce. Najpewniej jest tam jakiś tłuszcz, ale do końca nie wiadomo jaki i zdecydowanie za dużo soli. Ja wolę więc popcorn domowy, przygotowany na dobrym oleju i z kontrolowaną przeze mnie ilością soli. Ja po prostu lubię wiedzieć do jem.

Dla wielbicieli domowego popcornu mam jeszcze jedną radę. Jeżeli to możliwe wybierzcie do przygotowania popcornu garnek ze szklaną pokrywką. Oprócz pysznego popcornu spektakl z tańca pękających ziarenek po garnku w gratisie ;-)

Składniki (duuuża miska popcornu)
1/3 kubka ziaren kukurydzy na popcorn
2 łyżki oleju
sól do smaku

1. Do dużego garnka z pokrywką wlej olej i wsyp ziarna kukurydzy
2. Koniecznie przykryj garnek pokrywką (!!!), chyba, że chcesz mieć całą kuchnię w popcornie
3. Podgrzewaj na ogniu aż do usłyszenia charakterystycznych pyknięć w garnku. To znak, że ziarnka kukurydzy pękają i zaczyna z nich powstawać popcorn.
4. Odczekaj aż wszystkie ziarenka popękają. Jak będziesz słyszeć pęknięcia ziarenek co kilka sekund to znak, że popcorn jest już gotowy
5. Przesyp do miski, partiami, posypując solą


English version

Homemade popcorn

Time of Euro 2012 football championships has come. What is the best snack to enjoy together with the cold beer? Delicious, healthier than chips, cheaper and ready in minutes homemade popcorn. You are probably nowe asking, why I advise playing with corn grains, pots and oil while you can buy microwave popcorn that will be ready in 2 minutes. I have to tell you that microwave popcorn is only slightly less troublesome when compared with homemade version. You also buy microwabe popcorn in bags filled with some fat of unknown origin and far too much salt. So I prefer homemade popcorn, prepared with a good quality oil and with controlled amount of salt.

For all lovers of home popcorn I have one smart piece of advice. If possible, choose to prepare popcorn in a pot with a glass lid. In addition to the delicious popcorn you will see a spectacle of cracking popcorn kernels dancing around the pot as a bonus;-)

Ingredients (biiiiiig bowl of popcorn)
1/3 cup
corn kernels of popcorn
2 tablespoons oil

salt to taste


1. Pour the oil into a big pot and also put corn kernels into it.
2. Be sure to cover the pot with pot lid (!!!), Unless you want to have the whole kitchen covered in the popcorn
3. Heat the pot until you hear a characteristic popping in a pot. It's a sign that corn kernels start to tranform into popcorn. 
4. Continue heating until you can still hear some popping. 
5. Transfer inot a serving bowl sprinkling with salt to taste.   

42 komentarze:

  1. U nas to też przekąska-hit. My robimy na oliwie z oliwek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też eksperymentuję. Z oliwą z oliwek, z olejem rzepakowym. Pyszności :-)

      Usuń
  2. uwielbiam:) a najlepsze jest to ze ostatnio weszlam do sklepu i kupilam popcorn do mokrofalii - a najsmieszniejsze jest to ze dopiero po 2 dniach zorientowalam sie ze ja nie mam mikrofalii hehehe :)
    2 tyg temu sie przeprowadzialam .. w starym mieszkaniu mikrofala byla :D
    pozdrawiam i zycze slonecznej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ho ho, widzę żeś zakręcona jak słoik od ogórków:-) Pozdrawiam Cie Olesiu cieplutko :-)

      Usuń
    2. hehe czasami mi sie zdarza:)
      ale przynajmniej dowiedzialam sie co kryje takie opakowanie w srodku ... poniewaz probowalam robic w piekarnku ale tylko polowa sie "wykluła" a reszte otworzylam i zrobilam w garnku :) a w srodku nic nadzwyczajnego :) torba papierowa a w srodku garstka kukurydzy i tluszcz o konsystencji smalcu:)
      pozdrawiam :)

      Usuń
    3. Czyli tajemnica szarej torby z popcornem dzięki Tobie odkryta:-)

      Usuń
  3. A co ze mną,która nie kibicuje i nie lubi popcornu ani chipsów???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, ja jestem tą "niekibicką" z tekstu, więc popcorn służy mi do zajadania filmów, które oglądam. No ale na nielubienie popcornu to ja już nic nie poradzę. A może jednak....na przykład micha czereśni...Co Ty na to?

      Usuń
  4. Całkiem zapomniałam w tym roku o popcornie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja zapomniałam o popcornie, a mój synek lubi :)
    Muszę zrobić:)
    Pozdrowienia od kibicki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, to no koniecznie trzeba nadrobić popcornowe zaległości. Pozdrawiam cieplutko. Niekibicka ;-)

      Usuń
  6. looks so crisp and tempting...lovely snaps!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kalyan, it is in fact crispy and so very much tempting ;-)

      Usuń
  7. pyszności !
    a u mnie chipsy zostały wyparte przez focaccię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam Ulcik. Twoja focaccia wyglądała bosko :-)

      Usuń
  8. Jej, nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam popcorn. Dzieki za przypomnienie ;-) zrobię na wtorkowe kibicowanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drui, zrób koniecznie, będzie się lepiej oglądało mecz :-)

      Usuń
  9. ja lubię taki o smaku serowym, polecam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam to w planach Cmeha ale dzięki za wskazówki :)

      Usuń
  10. O ja często chwytam za taki popcorn, zazwyczaj właśnie jak szykuje się jakieś dłuższe posiedzenie przed telewizorem ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. I have not made homemade popcorn in years! Next time I'm at the co-op, I will pick some up. Delicious!

    OdpowiedzUsuń
  12. O i ja również mam przekąski :) Taki popcorn super, akurat na mecz !
    Pozdrawiam,
    Kulinarna Fuzja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I nie tylko na mecz. To też świetna przekąska na wieczór filmowy :-) Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  13. Super, przynajmniej wiemy, co jemy!
    Pozdrawiam ♥

    OdpowiedzUsuń
  14. ja akurat popcornu nie lubię, ale dla moich braci to przekąska idealna:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A z ciekawości zapytam, co w takim razie wybierasz zamiast popcornu?

      Usuń
    2. na meczu podjadam chipsy, aż wstyd się przyznawać hihi;)

      Usuń
    3. Oj tam, oj tam. Ja nie ma popcornu to ja też potrafię megapakę chipsów pochłonąć. Sama(!!). Wiem, że to niezdrowo ale czasami nie mogę się im oprzeć hihihi ;-)

      Usuń
  15. U mnie też był popcorn na meczu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. Mam nadzieję, że domowej roboty :-)

      Usuń
  16. Oh yea, the game is on! and there is no better snack as a good old pop corn! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. O, jak dawno nie jadłam popcornu, właśnie mi przypomniałaś ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. zabieram miskę :D

    ps. właśnie oglądam mecz Włochów z Chorwatami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko oddaj pustą, żebym miała gdzie dołożyć drugą porcję ;-)

      Usuń
  19. Polecam maszynkę do popcornu (coś takiego: http://agdsprzet.com.pl/gadzety/z-mysla-o-dzieciach/ ). Popcorn robi się łatwo, szybko i czysto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł Marino, tylko problem w tym, że ja chcę ograniczyć ilość sprzętów domowych a nie kupować nowe. Stąd powrót do tradycyjnej metody. Ale jeżeli ktoś lubi takie gadżety, to czemu nie :-D

      Usuń