środa, 22 sierpnia 2012

Pyszna i prosta kawa mrożona / Easy iced coffee



To już najpewniej ostatnie takie upalne dni w tym roku. Postanowiłam się więc ochłodzić mrożoną kawą. Tak sobie pomyślałam, że tę kawę warto by było przełamać czymś mlecznym i czymś słodkim. Wybór padł na słodkie, skondensowane mleko. Ostatnio na półce w sklepie wypatrzyłam te mleczne cudowności w tubce i w puszce. Przypomniały mi się stare dobry czasy mojego megasłodkiego dzieciństwa. Po kilku tubkach pochłoniętych jedna za drugą postanowiłam pozostałą puszkę mlecznych słodkości wykorzystać właśnie do kawy mrożonej, podobnie jak w Lawendowym Domu. Kawa wychodzi rewelacyjna. Można ją dopasować do swoich upodobań. Może być bardziej lub mniej słodka w zależności od ilości dodanego do szklanki mlecznego ulepka. Ja zrobiłam sobie tę kawę z kawy zbożowej, bo gdybym wypiła takie ilości kawy zwykłej to w nocy zamiast spać chodziłabym po ścianach. Ta wersja będzie też dobra dla dzieciaków. Ale jeżeli Wy nie macie problemów z bezsennością to polecam również mocną czarną kawę. 

Slowly summer is coming to an end and soon we will forget about high summer temperatures so it's the last chance for refreshing iced coffee. It is easy to prepare and calls either for regular coffee or instant coffee substitute. The latter version being the perfect option both for children and those of you that have some sorts of sleeping disorders.

Składniki (6 porcji) / Ingredients (6 servings)
przepis zainspirowany przepisem Beaty Lipov z Lawendowego Domu / recipe inspired by a Beaty Lipov's recipe from Lawendowy Dom blog
puszka skondensowanego słodzonego mleka  /
can of sweetened condensed milk
ok. 750 ml zaparzonej, mocnej kawy (może być prawdziwa kawa lub kawa zbożowa instant) / approximately 750 ml of strong coffee brew (can be a regular coffee or instant coffee substitute)
foremki do kostek lodu / ice cubes moulds

1. ok. 600 ml kawy schładzać w lodówce przez około 4-5 godzin / Cool approximately 600 ml of  brewed coffee in a refrigerator for about 4-5 hours
2.  Resztę kawy zamrozić w foremkach do kostek lodu / Freeze the rest of the brewed coffee in ice cubes moulds
3. Przed podaniem do szklanek wlać ok. 2-4 łyżek mleka kondensowanego / Before serving pour appr 2-4 tablespoons of condensed milk in each glass
4. Dopełnić zimną kawą i wrzucić jeszcze kawowe kostki lodu / Fill up with refrigerated coffe and a few coffe ice cubes
5. Podawać natychmiast / Serve immediately

38 komentarzy:

  1. Szkoda,że taki piękny letni czas musi mieć kres...
    A Twoją kawę to mogę pić nie tylko w czasie upału.
    Pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj szkoda Aniu i to jak.
      Ja jednak obstaję przy upałach, choć, w chłodniejsze dni, po solidnym zakocykowaniu się ta kawka też byłaby pyszna :-)

      Usuń
  2. Uwielbiam ten wspaniały smak mrożonej kawy...

    OdpowiedzUsuń
  3. Joanno! Pędzę do Ciebie na taką kawę! Trzymaj dla mnie dużą porcję! Boska!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam w moje skromne Łasuchowe progi :-)

      Usuń
  4. Pysznie! :) Uwielbiam kawę, więc i ta by mi bardzo smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię kawę mrożoną:) i też lubię mleko skondensowane;) jak byłam mała zawsze kupowaliśmy po szkole te w tubkach;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to trafiłam Paulino. Ja w młodości jadłam obłędne mleka ilości :-D

      Usuń
  6. Ja także z tego tubkowego pokolenia.Jak już pojawiło się smakowe mleko w tubie to już było szaleństwo:)
    Aż mnie chęć wzięła na kawę

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł z zamrożeniem kawy!!!!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. zbawienie w taki upalny dzień!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam desery z mlekiem skondensowanym, więc na pewno zasmakowałabym się w tej kawie mrożonej, co więcej - mam zamiar zrobić!
    Ostatnio piję coraz częściej kawę, może staję się powoli kawoszem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie, póki jeszcze jest gorąco i jest się powód do chłodzenia ;-)

      Usuń
  10. Joanna, why not?! Freezing some of the ingredients prove to intense the taste...:) Well done, my friend!

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmm taka kawka by mi się dzisiaj przydała! idealna:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Podobają mi się kostki kawowe:)fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie tez się strasznie spodobały. To fajny i praktyczny pomysł :-)

      Usuń
  13. Odpowiedzi
    1. hehehe, przerabiałam to :-) Godne polecenia ;-)

      Usuń
  14. Będę musiała wypróbować połączenia kawy z mlekiem kondensowanym bo blogerzy kuszą mnie z każdej strony! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, bo ta kawa jest pyszna i prosta. Mlask, mlask :-)

      Usuń
  15. Pyszna kawa, mój ulubiony letni napój :) u mnie niestety juz od wczoraj nie ma upałów, więc niestety powoli zacznę sie przestawiać na gorąca latte ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie Bee też się upały już skończyły niestety i też tak już powoli myślę o gorących kawach i dobrych herbatach :-)

      Usuń
  16. W sam raz na upalne dni, by gasić pragnienie ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Ułaaa będę dziełać w kuchni:) Ależ smakowicie i zachęcająco wygląda !

    Pozdrowienia:)
    Back Taste

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na dodatek jest pyszna :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń