poniedziałek, 24 września 2012

Bakłażany faszerowane tymiankowym puree ziemniaczanym / Eggplants stuffed with thyme mashed potatoes


Nie będę ukrywać, że bakłażany nie należą do moich najbardziej ulubionych warzyw. Nie po drodze nam razem, ale w tym, autorskim wydaniu są naprawdę przepyszne, choć jest z nimi trochę roboty. Na pomysł wpadłam jeszcze jako studentka, łącząc to co zostało kiedyś w niemalże pustej lodówce, więc to taka trochę "bidapotrawa". Przygotowując tak wypchane bakłażany po raz pierwszy nie spodziewałam się, że będą mi tak smakowały i że będę je robić jeszcze wiele, wiele razy.

I have to be frank with you and I am about to confess that eggplants are not my most favorite vegetables, but these stuffed aubergines are an exception, because they are really delicious alhtough a bit laborious in terms of preparation. I invented this recipe while I was a student in Denmark, connecting few things that I had in the otherwise empty fridge. While I prepared it for the first time I thought about it more as a stomach stuffer rather than something good so I was really surprised when these stuffed aubergines turned out sooo good that I still prepare them when aubergines are in season.




Składniki (2 porcje)(scroll down for English)
2 średniej wielkości bakłażany
1 cebula
ok 5- 6 średniej wielkości ziemniaków
ok 100 - 150 g sera żółtego (najlepszy będzie cheddar, ale morski też spełni swoje zadanie)
sól i pieprz do smaku
tymianek
olej ryżowy

1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie
2. Ugotowane ziemniaki utrzyj praską na puree dodając odrobinę tymianku
3. Przekrój bakłażany wzdłuż i delikatnie za pomocą noża i łyżki wydłub miąższ pilnując, żeby nie uszkodzić skórki 
4. Jeżeli tak jak ja lubisz miękkiego bakłażana, obgotuj każdą łódeczkę ok. 8 - 10 minut w garnku z wrzącą wodą. Jeżeli nie przeszkadza Ci, że bakłażan będzie twardawy, możesz pominąć tę czynność
5. Pokrój cebulę w cieniutkie piórka
6. Na patelni podsmaż cebulę
7. Gdy cebula się zeszkli dodaj kawałki miąższu bakłażana, który pozostał po wydrążeniu i podsmażaj, dopóki bakłażan nie zmięknie
8. Bo cebuli i smażonego bakłażana dodaj puree z ziemniaków i wszystko dobrze wymieszaj
9. Zetrzyj żółty ser na tarce
10. Wypchaj bakłażany nadzieniem z cebuli, ziemniaków i bakłażana
11. Posyp startym serem
12. Włóż bakłażany do piekarnika ustawionego na 180 stopni na 15-20 minut 
13. Przed końcem pieczenia ustaw piekarnik na grill i podpiecz przez kilka chwil wierzch bakłażanów, żeby ser się lekko przypiekł. 


English version
Ingredients (2 servings)
2 medium eggplants
1 onion
about 5 - 6 medium potatoes
about 100 - 150 g cheese (cheddar is best, but feel free to experiment)
salt and pepper to taste
thyme
rice oil

1. Cook the potatoes in salted water
2. Mash boiled potatoes with a bit of thyme
3. Cut eggplants lengthwise and gently by means of a knife and a spoon remove the flesh taking care not to damage the skin shell 
4. If you, like me, like your eggplant soft, 
boil each of them for about 8 - 10 minutes in a pot with boiling water. If you do not mind that eggplants will be rather crisp, you can skip this step
5. Cut the onion into thin half rings 
6. Sauté the onion
7. When onion is soft, add pieces of eggplant pulp that was removed when preparing eggplant shells for stuffing and sauté until the eggplant is tender
8. Add mashed potatoes to the onions and sauteed eggplants and mix everything well 
9. Grate cheese 
11. Stuff eggplant with sauteed onions, potatoes and eggplant
12. Sprinkle with grated cheese
13. Bake eggplants in the oven set at 180 centigrades for 15-20 minutes
14.
 At the end of baking turn the oven for grill in order to slightly brown the cheese layer





39 komentarzy:

  1. Pyszne wydanie bakłażanów Joanno!
    Lubię je ,bo dają wiele możliwośći kulinarnych.
    Najchętniej właśnie faszerowane,smażone,pieczone lub w sosach.
    Dobrego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja się do nich powoli przekonuję :-D Są dni kiedy je lubię a są dni, kiedy nie mam na nie żadnego pomysłu :-) Ale trzeba im przyznać, że pięknie wyglądają :-)

      Pozdrawiam Cię Amber cieplutko i dziękuję za odwiedziny :-)

      Usuń
  2. fajny pomysł na nadzienie. zwykle trzymam się sprawdzonego 'mielonego', ale może warto wypróbować w końcu czegoś innego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja właśnie tym razem niebanalnie i przyznam szczerze, że zwykłego mielonego nadzienia w bakłażanie jeszcze nie próbowałam. Muszę się za to zabrać :-)

      Usuń
  3. Ja uwielbiam bakłażany. Dobrze przyrządzone są mega smaczne! :)
    Twój przepis jest z jednej strony prosty, z drugiej genialny!
    Musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. O! Takie cus to ja bardzo lubię. :]

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja uwielbiam bakłażany. Faszerowane wolę cukinie, ale bakłażany też lubię z tym że denerwuje mnie skórka. Ciekawy farsz ;)
    Przygotowanie tego dania zajęło Ci pewnie trochę czasu, bo widzę że "natrzaskałaś" trochę zdjęć;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj trochę to trwało Kaczodajnio, no ale jakiś tam efekt jest :-)

      Usuń
  6. Ja bakłażana lubię,tylko zawsze w przepisach mięso,mięso a ten przepis akurat dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz Igo, trafiłam Ci w gust tymi bakłażanami :-)

      Usuń
  7. Bakłażan,a już szczególnie faszerowanego bakłażana uwielbiam! Bardzo ciekawy farsz,nigdy nie napychałam bakłażana puree więc spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już od wielu lat jestem wierna tej wersji. Do tego stopnia, że nigdy nie jadłam bakłażana faszerowanego mięsem :-)

      Usuń
  8. Uwielbiam bakłażany i sądzę,że posmakowałaby mi taka wersja.:)
    W niedzielę zaś jadłam pyszną musakę, jak wiadomo z bakłażanami.:)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno by Ci smakowało :-) Musaka też pyszna sprawa. Narobiłaś mi smaka na musakę Majanko :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  9. These look awesome! They're like twice baked potatoes in eggplant skins. Delicious combination!

    OdpowiedzUsuń
  10. wielkie woowwwww!:) jak to wszystko cudnie wygląda! ale mam smaka na coś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Antenko. Zapraszam więc do wirtualnej łasuchowej kuchni na wirtualny poczęstunek :-)

      Usuń
  11. Hmm... Skoro tobie smakowaly, to moze i moj nie lubiacy baklazanow Mezczyzna dalby sie skusic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spróbować M zachęcić :-D

      Usuń
  12. no fajne, bardzo efektownie się prezentują :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Odpowiedzi
    1. He he, no to znaczy, że zdjęcia udane Natalio ;-)

      Usuń
  14. porywam jednego na jutrzejszy obiad! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, dziękuję! :)

      iii podoba mi się taka zamiana! bakłażan za ciasto!:D

      Usuń
    2. hihihihi mnie też się taka zamiana bardzo podoba Madziu :-) Pozdrowionka ślę :-d

      Usuń
  15. Lubię faszerowane cukinie i bakłażany. Próbowałam różnych wersji, z makaronem, mięsem, ryżem, ale z ziemniakami?
    No to zostałam zaskoczona, ale pozytywnie! Z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę, proszę udało mi się zaskoczyć Burczymiwbrzuchu :-D Pozdrawiam cieplutko i życzę smacznego :-)

      Usuń
  16. Z baklazanami mam podobnie jak Ty. Staram sie je jakos "oswoic" i powoli sie do nich przekonuje. Zapiekane jak do tej pory nie wychodzily mi najlepiej, mialam wrazenie, ze wciaz sa niedopieczone. Wpraszam sie wiec na degustacje Twojego dania :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majko, mnie się właśnie udało obejść ten efekt niedopieczenia poprzez podgotowanie bakłażana przez wypchaniem. Trochę więcej roboty z tym jest, ale bakłażan jest miękki i dopieczony:-) Więc polecam :-) Pozdrawiam cieplutko :-D

      Usuń
  17. Bidapotrawa? Asiu jak na studencką, kilku składnikową potrawę to naprawdę jest wytworna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko tak wygląda, ale jesienne bakłażany w promocji i kilka składników i naprawdę nie wychodzi to drogo :-)

      Usuń
  18. WOW just what I ωаs seаrсhing
    fοг. Сame here by ѕeагching for
    wrіggler

    Fеel frее tο ѕurf to my blοg ρost
    - Chat Roulete

    OdpowiedzUsuń