wtorek, 13 listopada 2012

Wytrawne muffinki z serem bałkańskim / Savoury muffins with balkan cheese


Do tej pory jadłam wytrawne muffinki, które delikatnie rzecz ujmując mnie nie zachwyciły. Przyczyn mogło być wiele, chociażby fakt, że nie wyszły spod łasuchowej ręki;-) Postanowiłam więc, że jeżeli już upiekę swoją wersję takich babeczek, to będą pyszne. No i wyszły pyszne. Zobaczyłam je na blogu Picnic At Marina i od razu wiedziałam, że to właśnie z nimi będę eksperymentować. Trochę nagięłam oryginalny przepis Mariny i zamieniłam część mąki pszennej na mąkę kukurydzianą i amarantusową, co nadało babeczkom puszystości, której tak bardzo brakowało mi w innych muffinkach, które dane mi było jeść do tej pory. Babeczki wyszły wspaniałe. Słony ser bałkański nadał im charrrrrakternej wytrawności a oliwa z oliwek cudownego aromatu. Babeczki są świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju jesiennych gulaszy i zup, jak również do mojego kolejnego dania, które pokażę Wam za parę dni :-) Dodam jeszcze tylko, że przygotowuje się je dosłownie w kilka minut i to w dodatku bez użycia miksera, więc to kolejna ich zaleta. Mam nadzieję, że ostatecznie Was do nich przekonałam. 

Whenever I tasted savoury muffins I was not thrilled at all. They were either tasteless or as hard as a stone. There could be several reasons for such imperfection, one of them being the fact that I have not baked them myself. So I promised myself that when I baked savoury muffins, they would be fluffy and delicious. And so they were. When I saw them on Marina's blog Picnic At Marina, I knew immediately that I would play with this particular recipe, although I wouldn't be myself if I hadn't changed a few things in the recipe. I replaced some part of the all-purpose flour with cornflour and amaranth flour and I believe that thanks to this experiment my muffins turned out so tender and fluffy. They are really on the savoury side due to salty balkan cheese and olive oil that gives not only taste but also wonderful flavour. Such muffins will prefectly complement any soup, goulash or stew and will be a perfect addition to my next recipe. And above of all those muffins are extremely easy to prepare, since it takes a few minutes and you do not even need a stand mixer. You can mix everything by means of spatula. So now there's no excuse. It's time to bake some delicious savoury muffins.




Składniki (14 szt.) scroll down for English
podaje z moimi zmianami za Mariną z bloga Picnic At Marina
70 g mąki kukurydzianej
70 g mąki z amarantusa
330 g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
3 jajka
150 ml oliwy z oliwek
250 ml mleka
125 g sera bałkańskiego typu feta pokrojonego w drobną kostkę

1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni
2. W dużej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki (3 rodzaje mąki, sól i proszek do pieczenia)
3. Rozkłóć jajko widelcem i wymieszaj je dobrze z oliwą z oliwek i mlekiem
4. Składniki mokre przelej do miski z suchymi składnikami
5. Dodaj ser i wszystko szybko wymieszaj tylko do połączenia składników
6. Wyłóż foremkę do pieczenia muffinek papilotkami
7. Ciasto umieść w papilotkach
8. Zapiekaj muffinki 20 - 25 minut lub aż do uzyskania efektu suchego patyczka (włożony w ciasto suchy patyczek lub nitka makaronu spaghetti po wyjęciu jest sucha i nie oblepia jej ciasto)

English version
Ingredients (14 muffins)
adapted from Marina recipa published at Picnic At Marina
70 g of cornflour
70 g of amaranth flour
330 of all purpose flour
1 tbsp of baking powder
1 1/4 teaspoon salt

3 eggs, beaten

150 ml olive oil
250 ml milk
125 gr of balkan cheese - cubed 

1. Heat the oven up to 190 centigrades
2. In a big bowl mix all dry ingredients (3 types of flour, salt and baking powder)
3. Beat the eggs by means of a fork and mix with olive oil and milk
4. Pour wet ingredients into the bowl with dry ingredients
5. Add balkan cheese and mix quickly only until all inredients are combined. Do not overmix the batter.
6. Line the cupcake form with paper liners
7. Place the batter into muffin paper liners
8. Bake for 20 - 25 minutes or unril fully baked (the toothpick inserted in the muffin should come out dry aithout batter residues) 

24 komentarze:

  1. wytrawne muffinki kusza mnie już od dawna, muszę je w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to teraz Madziu masz i chęci i przepis :-D

      Usuń
  2. Ja co prawda za wytrawnymi muffinkami nie przapadam ale Twoje wygladaja strasznie kuszaco :) I rzeczywiscie musza byc wspanialym dodatkiem do wszelkiego rodzaju gulaszy.

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie przepadałam Majko, dopóki tych nie spróbowałam. Smakują wybornie z gulaszem i podobnymi strawami :-D

      Usuń
  3. musza być pyszne, uwielbiam wytrawne muffiny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Joanno,
    jakie urocze.
    A ze składu wynika,że bardzo pyszne!
    Wytrawne babeczki lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Aniu. Zaiste są pyszne a ja się dopiero po tym przepisie do wytrawnych babeczek przekonuję :-D

      Usuń
  5. Ja robiłam raz z papryką chyba ale bez rewelacji czekam na ciąg dalszy:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię wytrawne, ale może to, jak z każdym daniem, może być super lub takiese, zależy, kto przy garach ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ładnie wyglądają. Ja raz robiłam wytrawne, ale jakos wolę jednak słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mnie te zasmakowały. Wiadomo, że słodkie są na inną okazję i wytrawne na inną :-)

      Usuń
  8. Hi Joanna, thanks for linking to my blog! Your muffins looks lovely, and addition of amaranth is fantastic (actually, I did add it a few times when making those). I also made them with a almond flour. Chili pepper gives it a nice kick. Anyway, you did a great job, and I am glad you liked it! Keep baking... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. You're absolutely right about chilli pepper Marina. Next time I will give them a kick. Why not! And preparation of those little cuties is as simple as you always convinced me. Thanks so much for sharing this recipe.

      Usuń
  9. czy taki ser bałkański można zastąpić fetą, czy nie ma to sensu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, jak najbardziej. Feta to ta prawdziwa a ser bałkański zwany też serem typu feta to wszystkie fety, które fetami już być nie mogą z prawnego punktu widzenia;-)

      Usuń
  10. Uwielbiam muffiny w wersji wytrawnej, są ciekawym pomysłem na drugie śniadanie do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wytrawna wersja to coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń