Wielkimi krokami zbliżają się Andrzejki, więc pora przygotować coś, co idealnie sprawdzi się jako imprezowa przekąska. Wybór padł na szybkie i proste śliwki zawijane w boczek. Takie ruloniki to coś, co dobrze znacie. Ale czy na pewno? Okazuje się, że drobny szczegół może zmienić standard w cudowne połączenie smaków. Do tej pory, podobnie jak Wy, znałam te zawijaski w wersji oczywistej, czyli pierwsze lepsze śliwki suszone znalezione w sklepie, owinięte zwykłym boczkiem i zapieczone. Pojawiły się jednak w sprzedaży, jak zawsze późną jesienią, śliwki wędzone. Są to nasze krajowe owoce, które mają niesamowity aromat wędzonki. Są cudownie pyszne, niezbyt słodkie i mięsiste. Jestem ich fanką już od kilku sezonów i to właśnie z nimi postanowiłam ożenić cieniutkie plastry boczku. I wyszły z tego cudownie pyszne ruloniki o bardzo intensywnym posmaku i zapachu wędzonki. Niby ta sama przekąska co zawsze, ale nie ta sama.
This classic finger food is usually prepared from dried prunes and bacon strips. This time I replaced dried prunes with smoked ones. And this is a hit. Smokes prunes perfectly complement smoked bacon and vice versa. It's easy and delicious party food for all bacon lovers.
This classic finger food is usually prepared from dried prunes and bacon strips. This time I replaced dried prunes with smoked ones. And this is a hit. Smokes prunes perfectly complement smoked bacon and vice versa. It's easy and delicious party food for all bacon lovers.
Składniki (20 ruloników) scroll down for English
ok. 20 g śliwek wędzonych*
opakowanie wędzonego boczku w plastrach
20 wykałaczek
1. plastry boczku przekrój wzdłuż na pół
2. każdą śliwkę owiń połową plastra boczku i przebij przez cały rulonik wykałaczkę
3. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 - 20 minut, żeby boczek się przyrumienił
* Śliwki wędzone można kupić na rynkach u zaufanych sprzedawców i być może w sklepach ze zdrową żywnością. W supermarkecie ciężko będzie takie znaleźć, bo tam króluje zasuszona na wiór śliwka kalifornijska. Śliwki wędzone należy trzymać w lodówce i spożyć w przeciągu tygodnia maksymalnie dwóch.
English version
Ingredients (20 rolls)
around. 20 g of smoked prunes, pitted
10 thin strips of smoked bacon
20 toothpick
1. Cut bacon strips in half lenghtwise
2. Wrap each prune with bacon strip and secure the roll by means of toothpick pierced through the centre of prune wrapped in bacon
3. Bake in the oven at 180 centigrades for 10-20 minutes or until bacon is nicely browned but not burnt
Znam tę przekąske i bardzo lubię. Pomysł wykorzystania wędzonych śliwek trafiony w dychę :-).
OdpowiedzUsuńOj tak, niby drobna zmiana, ale efekt doskonały :-D
Usuńdzięki kochana za tą bombę:) akurat przydadzą się na pt:)
OdpowiedzUsuńPolecam się Antenko na przyszłość :-D
UsuńOj jak Ja nie lubię tych wędzonych wrrr ostatnio robiłam cukinie z mozzarellą w boczku,smaczna
OdpowiedzUsuńNo to w takim razie nie namawiam, skoro wędzonych śliwek nie lubisz :-D A cukinie z mozarellą w boczku zapowiada się smakowicie :-D
UsuńBardzo często robię tę przekąskę, ale z ponad 1 kg boczku, bo znika w mgnieniu oka :)
OdpowiedzUsuńoooo wooooow, ilość dla mnie nieogarnialna ;-)
UsuńZainspirowałaś mnie tymi śliwkami, muszę pomyśleć, czy da się z tego podobną wegetariańską przekąskę wyczarować :-)
OdpowiedzUsuńVeggie, ja jestem przekonana, że się da :-D Kibicuję :-D
UsuńO, taka przekąska z pewnością by mi posmakowała. Ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:)
Jestem o tym przekonana Majanko. Pozdrawiam też cieplutko :-D
UsuńWłasnie mi uświadomiłaś, że lada dzień andrzejki! Co prawda, przekąsek dla gości przygotowywać nie będę musiała, bo po prostu obędzie się bez gości, ale może zrobię ją dla siebie :)
OdpowiedzUsuńJak nie masz gości to nawet lepiej, będzie więcej dla Ciebie ;-)
UsuńNie przepadam za śliwkami, ale taką przekąskę bym chrupnęła
OdpowiedzUsuńWarto choć jednego takiego rulonika pochłonąć. A nóż widelec przekonasz się do śliwek ;-)
Usuńuwielbiam połączenia owoców i mięska:)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się więc Paulinko :-D
Usuńłoo połączenie ciekawe:) muszę wypróbować przy najbliższej okazji
OdpowiedzUsuńSpróbuj, bo to całkiem niebanalny banał :-)
UsuńKlasyka ale u Ciebie dodatkowo piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńKlasyka, ale jednak z pazurkiem ;-)
Usuńprzekąska pierwsza liga!
OdpowiedzUsuńOj tak, tak :-)
UsuńLooks and sounds delicious! I need to find smoked prunes!
OdpowiedzUsuńSearch for them. That's my advice Tessa, because the taste of smoked prune is extraordinary when compared with regular dried prunes :-)
Usuńmniam, super pomysł na imprezowe przekąski :D
OdpowiedzUsuńOj tak :-D
UsuńPyszna przekąska :] Zrobię na sobotę :]
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie, bo ruloniki są the best i znikają z mig :-D
UsuńTo jest genialna przekąska i koniecznie z wędzoną śliwką, a nie przesuszoną z marketu ! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :-)
Usuń