Charoset to tradycyjny żydowski deser spożywany podczas wiosennego święta Pesach. Mnie jednak kojarzy się on dużo bardziej z jesienią i właśnie wtedy przygotowuję go najczęściej. To deser bardzo prosty, lekki i zdrowy, ale przeznaczony tylko dla dorosłych, gdyż jest w nim odrobina alkoholu. Przygotowuję go najczęściej w weekend, gdy zostaje mi więcej niż parę kropel, ale mniej niż kieliszek wina po piątkowych czy sobotnich wieczorach spędzonych w dobrym towarzystwie.
Charoset występuje w wielu odmianach. Żydzi przygotowują go różnie, w zależności od upodobań oraz lokalnych zwyczajów. Wersja, którą pokazuję dzisiaj to wersja aszkenazyjska.
Jewish
families have different ways of preparing charoset, depending on their
local traditions. The one that I'm showing is the ashkenazi type.
Charoset
is a traditional dessert prepared during spring celebrations of jewish
Pesach holiday. I, on the other hand, prefer to prepare charoset during
the autumn, when apple are at their best. This dessert is easy, healthy
and light, but since it contains traces alcohol, it is only for adults.
Charoset is a perfect dessert for those of you that have some wine
leftovers after evenings with friends.
Składniki (2 porcje) / Ingredients (2 servings)
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia żydowska pyszne potrawy na różne okazje" Marleny Spieler /
recipe comes from "Kuchnia żydowskapyszne potrawy na różne okazje" by Marlena Spieler
1 duże lub 2 małe jabłka (ja wybrałam słodkie i twarde championy, które na dodatek nie ciemnieją tak szybko) / 1 big or 2 medium size apples
kilka chlustów czerwonego, słodkiego wina (wytrawne lub półwytrawne też się sprawdza bardzo dobrze, zwłaszcza przy bardzo słodkich jabłkach) / few splashes of red sweet wine (semi sweet or dry wines can be used as well, especially if you're using very sweet apples)
1 łyżeczka mielonego cynamonu / 1 teaspoon of ground cinnamon
1/4 szklanki połamanych orzechów włoskich / 1/4 cup of walnuts
opcjonalnie odrobina cukru lub płynnego miodu do posłodzenia / optionally sugar or honey
1. Jabłka ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach / Grate apples on a grates with a coarse mesh
2. Wymieszaj starte jabłka z orzechami, cynamonem i winem / Mix the apples with walnuts, cinnamon and wine
3. W razie potrzeby dosłodź cukrem lub miodem/ If necessary season with sugar or honey
zaciekawiłaś mnie:)
OdpowiedzUsuńpołączeni jabłek, miodku i orzechów uwielbiam:) w dzieciństwie przygotowywałam sobie podobny deser, ale pojęcia nie miałam, że tak się nazywa i skąd pochodzi;)
Charoset jest jednak z alkoholem a alkohol zmienia cały smak, polecam Ci więc antenko tę oryginalną wersję dla dorosłych :-D
UsuńTo musi być pyszne! Z całą pewnością:)
OdpowiedzUsuńZapewniam Cię Majanko, że jest pyszne:-D
UsuńBardzo ciekawy przepis i przy tym nieskomplikowany!!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak Igo, ciekawy, nieskomplikowany a na dodatek pyszny i lekki :-D
UsuńKuchnia żydowska jest bardzo, bardzo zdrowa, dlatego warto się nią zainteresować. Bardzo smaczny deser!
OdpowiedzUsuńAle często też pracochłonna bardzo:-) A deser zaiste bardzo smaczny:-D
Usuńpyszny, taki orzeźwiające deser :)
OdpowiedzUsuńi lekki i zdrowy :-D
UsuńCiekawe, nie słyszałam o tej potrawie nigdy, a zachęcająco wygląda :)
OdpowiedzUsuńZielaczku, naprawdę zachęcam, bo szybko się robi a smakuje rewelacyjnie :-D
UsuńJak pysznie!
OdpowiedzUsuńPieczone jabłka i orzechy - dla mnie w niedużej ilości,cynamon i koniecznie miód.
Plus wino.
Wspaniale.
Oj pysznie, pysznie, ale Aniu muszę sprostować, że te jabłka są surowe a nie pieczone...;-)
UsuńTo musi być pyszne :]
OdpowiedzUsuńJest pyszne :-D
UsuńPrezentuje się ciekawie.. sama jestem zainteresowana smakiem ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Nic prostszego, potrzeba niewiele składników, niewiele czasu, zachęcam Cię więc do spróbowania tych jabłkowych cudowności :-D
UsuńNie znałam tego deseru, więc jestem pozytywnie zaskoczona :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że udało mi się zaskoczyć :-D
UsuńWhat an interesting dessert! It looks and sounds so delicious!
OdpowiedzUsuńIt's simple and healthy and delicious. I'm sure you gonna like it :-D
UsuńWspaniały deser, moje smaki:-) Przy najbliższej okazji na pewno go wypróbuję:-)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, bo deser jest naprawdę pyszny :-D
Usuńwyznaję połączenie jabłek i orzechów za idealne, więc jak dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńa do tego jeszcze słodkie wino i naprawdę bomba :-D
UsuńHello Joanna! Glad to be here again, I've missed you, my friend! :) I hope everything is well with you, and you have from time to time a moment of silence... This dessert looks so good, and splashes of wine... bring it on! :)
OdpowiedzUsuńMarina, welcome back in the blogosphere. I'm perfectly fine thank you, although moments of silence, welll that's still ahead of me so far :-)
UsuńŁo matko przecież ja nawet nie umiem wypowiedzieć tej nazwy ;) Zaciekawiłaś mnie tym deserem
OdpowiedzUsuńCieszę się Kaczodajnio, że mi się to udało, tym bardziej, że deser jest megaprosty w przygotowaniu :-D
UsuńNigdy o takim czymś nie słyszałam. Wydaje się proste do zrobienia, jetem ciekawa jak smakuje
OdpowiedzUsuńNatalio, zaiste to prosty deser, warto więc spróbować :-D
UsuńJaki fajny deser. Pierwszy raz o nim slysze :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że nie ostatni i że przygotujesz sobie taki dla siebie :-D
UsuńSmaczne to to musi być. Kuchnia żydowska jest mi zupełnie obca. Muszę ten deser poczynić przy najbliższej okazji. Miłego dzionka! ;)
OdpowiedzUsuńZrób, bo to prostotka a naprawdę warto :-D
UsuńSzalenie ciekawy przepis - pierwszy raz slysze o tym deserze! Faktycznie, smaki bardziej jesienne niz wiosenne.
OdpowiedzUsuńNo właśnie. Jesienią jabłka na charoset są najlepsze. Ja nie muszę się trzymać żadnej tradycji, czerpię w tradycji innych kultur tyle ile mogę i charoset jem wtedy kiedy mi pasuje, czyli jesienią :-D
UsuńAleż egzotycznie u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńI pysznie :-D
UsuńOoo, pierwsze słyszę o takim deserze - a uwielbiam podobne smaki: miód, orzechy... I jak efektownie się prezentuje, super :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTen deser ma długą tradycję. Warto go spróbować, zwłaszcza jak lubisz takie smaki :-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń