Połączenie już coraz bardziej oczywiste, ale dla Wielu ciągle jeszcze odważne i niebanalne. Dla mnie to idealna kompozycja smaków, której jestem wierna już od kilku jesiennych sezonów, bo właśnie teraz, jesienią, ten finger food najlepiej smakuje. Gruszka dodaje świeżości, orzechy włoskie przyjemnie chrupią a miód cudownie łagodzi ostry smak gorgonzoli. Do tego czerwone wino, dobre towarzystwo i każda impreza jest udana.
Composition of tastes that is becoming more and more natural and obvious but for some of you still a bit courageous and original. For me it is pefect composition of flavours that I discovered already few autumns ago since it's best served during this particular season. Pear gives freshness, walnuts crunchiness while honey perfectly balances sharp and spicy gorgonzola. Such finger food tastes best served with a bottle of good red wine and a bunch of good old friends.
Składniki scroll down for English
2 gruszki
garść orzechów włoskich
płynny miód
200 g sera gorgonzola. Gorgonzolę można zastąpić innym ostrym serem z niebieską pleśnią
1. Pokrój gruszkę w półplasterki usuwając gniazda nasienne. Półplasterki nie mogą być za cienkie. Muszą unieść na sobie ciężar sera, miodu i orzechów
2. Na każdym półplasterku gruszki umieść odrobinę gorgonzoli i połówkę orzecha włoskiego
3. Polej wszystko miodem
English version
Ingredients
2 pears
handful of walnuts
liquid honey
200 g of gorgonzola (gorgonzola can be replaced by any other blue cheese)
1.
Cut pears in slices and cut slices in half. Remove all seeds. Be aware that the slices cannot be too thin, since they have to handle gorgonzola and walnuts on top of them
2. On every slice of pear place small piece of gorgonzola and a half of a walnut
3. Pour honey over pears with gorgonzola and walnuts.
lubię takie połącznie, gruszka trochę w roli warzywa :-)
OdpowiedzUsuńtakiego połączenia trudno nie lubić;-)
Usuńa u mnie wczoraj gruszka+szpinak+gorgonzola mniam
OdpowiedzUsuńteż musiało być pysznie :-D
UsuńLubię,bardzo!
OdpowiedzUsuńNo to częstuj się Aniu:-)
Usuńjuż sobie wyobrażam ten smak:)! wooowww
OdpowiedzUsuńdla mnie bomba:) słodka gruszka, ostra gorgonzola i do tego orzeszki... poezja!
bomba, poezja. Podobają mi się ten określenia :-D
UsuńOj, pięknie, pięknie! Tak jak lubię:)
OdpowiedzUsuńNo to się cieszę, że trafiłam w smak :-D
UsuńGenialne te Twoje przekąski :) Gorgonzola w takim zestawieniu niesamowicie mnie intryguje.
OdpowiedzUsuńWhiness, dziękuję za miłe słowa:-)
UsuńJeszcze nie probowalam. Nie moge jakos przekonac sie do gorgonzoli...niemniej wyglada to wszystko pysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Oj spróbuj choć raz;-) Przynajmniej będziesz wiedzieć jak to wszystko razem smakuje :-D
UsuńNigdy jeszcze nie próbowałam,choć o tym połączeniu rzeczywiście już słyszałam :)
OdpowiedzUsuńNo to Majanko, czas na odkrywanie nowym smaków :-D
Usuńidealne do wina :)
OdpowiedzUsuńOooooj tak :-D
UsuńRzeczywiście ekstra na imprezę :)
OdpowiedzUsuńOj tak Natalio :-)
UsuńTo juz niemal klasyczne polaczenie - przepadam za nim!
OdpowiedzUsuńNo właśnie, kiedyś nowość a teraz to już swego rodzaju norma :-D
UsuńWhat a beautiful combination of flavors! Looks great Joanna!
OdpowiedzUsuńThanks Tessa :-)
UsuńWygląda pięknie. Smakuje obłędnie. zaspakaja każdy kubek smakowy i już nic nie musisz szukać w lodówce.
OdpowiedzUsuńPiękne podsumowanie :-D
UsuńNominowałam Twojego bloga do Liebster Blog. Jeśli masz ochotę wziąć udział w tej zabawie to zapraszam po pytania do mnie: http://veggieola.blogspot.de/2012/11/liebster-blog.html
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło Veggie. To juz druga moja nominacja :-D
Usuńwidziałam gdzieś ten przepis, oczy mi na wierzch wyszły tak mi się spodobał ale... zapomniałam o nim kompletnie. Dziękuję za przypomnienei!
OdpowiedzUsuńNie ma za co Olu, polecam się na przyszłość :-D
UsuńA ja właśnie nie widziałam jeszcze takiego połączenia składników, zaryzykowałabym ;-D
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na KONKURS!! Wystarczy zajrzeć na moją stroną, do wygrania nagrody z serii Fabryka Form ;-D
www.przysmakiewy.pl
Biedr_ono warto zaryzykować, oj warto :-D
Usuń