sobota, 7 września 2013

Tarta z mascarpone i owocami / Mascarpone tart with fresh fruits


Ciekawa jestem czy macie takie sztampowe przepisy, które nigdy, ale to nigdy Was nie zawodzą i  które przygotowujecie na okrągło. Ja mam. Naturalnie. Jednym z nich jest tarta z mascarpone i z owocami. W zależności od sezonu na wierzchu lądują świeże borówki amerykańskie, maliny, truskawki a w sezonie zimowym drobno pokrojone brzoskwinie z puszki. To tarta prosta, uniwersalna i bezpieczna. Nie groźne jej mrozy ani upały, więc można ją przygotowywać przez okrągły rok, wymieniając tylko owoce na wierzchu i ja właśnie tak robię i radzę i Wam. 

I'm wondering whether you have recipes which have been your favourite for years and that you keep preparing over and over again. I have such recipes, of course.Mascarpone tart with fruits is the best example. I bake it for many occassions and it never fails me. It's easy, safe and quite versatile, not to forget delicious. You can garnish it with a variety of fruits: blueberries, raspberries, strawberries or canned peaches depending on the season and fruits availability. Definitely worth giving a try. 



Składniki (na foremkę o średnicy 24 cm ) scroll down for English
150 g mąki zwykłej lub krupczatki 
100g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
250 serka mascarpone 
łyżka płynnego miodu (lub do smaku) 
skórka otarta z połowy cytryny 
ok. 200 - 300 g owoców (ja użyłam borówek amerykańskich i malin)
szczypta soli 
cukier puder do dekoracji 

1. Posiekaj masło z mąką 
2. Dodaj cukier puder i żółtko oraz szczyptę soli 
3. Szybko zagnieć ciasto i odłóż na leżakowanie w lodówce na godzinę 
4. Wyłóż foremkę do tarty lub tortownicę ciastem i nakłuj widelcem 
5. Piecz przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C 
6. Po upieczeniu wystudź ciasto 
7. Wymieszaj mascarpone z miodem i skórką cytryny i wyłóż nim ciasto na tartę 
8. Udekoruj owocami
9. Posyp cukrem pudrem 

English version
Ingredients (for a baking dish of a diameter of 24 cm)
150 of flour
100 g of butter
50g of powder sugar
1 egg yolk
250 g of mascarpone cheese
1 tablespoon of honey (or according to your preferences)
zest from half of the lemon
around 200-300 g of fruits (I used blueberries and raspberries)
a pinch of salt
powder sugar for garnishing

1. Chop butter together with flour
2. Add powder sugar, egg yolk and a pinch of salt
3. Quickly work the dough and refrigerate for an hour
4. Roll the pastry and place in a baking dish and make some holes in the pastry by means of fork
5. Bake for app. 15-20 minutes in the oven at 200°C
6. Allow to cool
7. Combine mascarpone cheese with honey and lemon zest and spread on cooled, baked pastry
8. Decorate with fruits
9. Garnish with powder sugar

30 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Skoro tak twierdzisz, to ja się muszę z Tobą zgodzić :-)

      Usuń
  2. Od dawna za mną chodzi taka tarta:)Wspaniale wygląda, daj gryza!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się Anulo, choć tylko wirtualnie, bo tarty tak naprawdę już niestety nie ma :-(

      Usuń
  3. No co wejdę, to pokusa :). Uwielbiam tarty - zwłaszcza takie! Często je przygotowuję w różnych wersjach. I ciasta czekoladowe :).

    OdpowiedzUsuń
  4. No piękna jest! Ależ kusisz !:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majanko. Odrobina kuszenia jeszcze nikomu na złe nie wyszła, więc kuszę. A co mi tam ;-)

      Usuń
  5. ...chrup, chrup, chrup, chrup...
    rozmarzyłam się ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale kuszący łakoć. Uwielbiam mascarpone w połączeniu z owocami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to w takim razie ta tarta jest właśnie dla Ciebie :-)

      Usuń
  7. Obłęd normalnie:) jak oszronione wyszły te owoce, jestem zachwycona zdjęciami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że i tarta i zdjęcia się podobają :-D

      Usuń
  8. Lovely tart Joanna! Your food photography is gorgeous!

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. No skoro jest pyszna i słodka, to musi kusić :-)

      Usuń
  10. Taka tarta jest dobra na każdą okazję! I do tego pięknie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, u mnie przewija się przy wielu, naprawdę wielu okazjach i zawsze zachwyca :-)

      Usuń
  11. Piękna i pyszna!!!!! :)
    A zdjęcia zapierają dech w piersiach :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mam pytanko, jaką średnicę miała forma do tarty? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj zapomniałam dopisać, mój błąd - średnica mojej foremki to 24 cm i kant wysoki na 1,5 cm :-)

      Usuń