I znowu jarmuż. Tym razem w bardzo prostym i pysznie zielonym wydaniu. Można go potraktować zarówno jako gęsty dip do warzyw jak i smarowidło na kanapki. Jest duża szansa, że w takiej postaci można to super zdrowe warzywo przemycić do posiłków tych, którzy takiemu zielsku są zwyczajowo raczej niechętni.
Again I'm serving some kale in extremely simple and deliciously green and healthy version. You can treat what I serve today both as a dip for vegetables or as a spread for sandwiches. It's perfect for breakfast but also it would be an ideal snack for parties or any other similar occasions, so you'd better grab some kale and prepare this dip and enjoy it with your loved ones and friends.
Składniki (2 porcje) / Ingredients (2 servings)
400g serka wiejskiego / 400g of cottage cheese
4 duże i świeże liście jarmużu / 4 big kale leaves
sól i pieprz do smaku / salt and pepper to taste
opcjonalnie ząbek czosnku / optionally 1 clove of garlic
Szczypiorek do dekoracji / chives for decoration
1. Umyj starannie jarmuż, pamiętając, że jego karbowane na końcach liście są chętnie zamieszkiwane przez różnego rodzaju żyjątka, bo cicho i spokojnie i nikt nie przeszkadza / Wash kale leaves very carefully, remembering that leaves are perfect destination for little creatures that like to inhabit this safe and sound area
2. Wysusz liście
ściereczką lub odwiruj w suszarce do sałaty i usuń gorzkie i stwardniałe
łodygi. Porwij liście na mniejsze kawałki / Dry kale leaves and cut off tough stems that are bitter and hard. Tear leaves into smaller pieces
4. Dodaj serek wiejski i miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji / Add cottage cheese and process until smooth
5. Dopraw solą i pieprzem / Season with salt and pepper
6. Udekoruj szczypiorkiem i podawaj albo z warzywami albo jako smarowidło na kanapki / Decorate with chives and serve as a dip with vegetables or as a spread for sandwiches
Jestem ciekawa smaku jarmużu, niestety w moim mieście nie mogę go dostać :(. Pięknie zielony dip ;-)
OdpowiedzUsuńJarmuż jest podobny do szpinaku, ale bardziej wyrazisty i wytrawny. Pycha :-)
UsuńNo cóż, a ja nadal nie zorganizowałam sobie tego zielska, aby coś pysznego z niego przygotować, zresztą tutaj niestety nigdzie go nie widzę. Patrzę więc z zazdrością na Twoje piękne zdjęcia i łykam ślinki :-)
OdpowiedzUsuńCierpliwości Veggie, ja też szukałam dłuuuugo, długo, aż wreszcie ukazał się moim oczom i kubkom smakowym :-)
UsuńSuper, uwielbiam pasty i smarowidła!
OdpowiedzUsuńNo to zapraszam więc :-)
UsuńLubię takie dipy :)
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię ;-)
UsuńŚliczny ma kolor. Bardzo ladne zdjęcia Asiu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
Dziękuję Majanko :-) I pozdrawiam cieplutko :-)
Usuńświetna propozycja :) nie pomyślałabym żeby tak podać jarmuż :D
OdpowiedzUsuńAle na szczęście trafiłaś do skoraqa :-)
Usuńchyba będę musiała w końcu sięgnąć po to "zielsko" ;) hihihi
OdpowiedzUsuńprzemawia do mnie twoja propozycja podania;)
Oj warto Antenko, warto :-)
UsuńA ja nigdy tego "zielska" nie jadłam... może gdyby napatoczyło się pod rękę na zakupach ;)
OdpowiedzUsuńW Realu jest na przykład :-)
Usuńz niewytłumaczalnego dla mnie powodu "to zielsko" trudno kupić ... mam nadzieję że uda mi się je dostać na dużych targowiskach Krakowa ...
OdpowiedzUsuńJak u mnie jest, to w Krakowie też powinno się znaleźć. Warto też poszukać w supermarketach, bo tam może być tańsze :-)
UsuńDo takiego dipu to ja się przysiadam!
OdpowiedzUsuńJarmuż staje się modnym warzywem i dobrze.
Ja bardzo lubię.
Zapraszam Amber. Dla Ciebie zawsze znajdzie się miejsce i pyszności do jedzenia :-) Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńWspaniały pomysł!!! Zapisuję i na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie, bo naprawdę warto!!! :-)
Usuń