Ciekawa jestem czy macie takie sztampowe przepisy, które nigdy, ale to nigdy Was nie zawodzą i które przygotowujecie na okrągło. Ja mam. Naturalnie. Jednym z nich jest tarta z mascarpone i z owocami. W zależności od sezonu na wierzchu lądują świeże borówki amerykańskie, maliny, truskawki a w sezonie zimowym drobno pokrojone brzoskwinie z puszki. To tarta prosta, uniwersalna i bezpieczna. Nie groźne jej mrozy ani upały, więc można ją przygotowywać przez okrągły rok, wymieniając tylko owoce na wierzchu i ja właśnie tak robię i radzę i Wam.
I'm wondering whether you have recipes which have been your favourite for years and that you keep preparing over and over again. I have such recipes, of course.Mascarpone tart with fruits is the best example. I bake it for many occassions and it never fails me. It's easy, safe and quite versatile, not to forget delicious. You can garnish it with a variety of fruits: blueberries, raspberries, strawberries or canned peaches depending on the season and fruits availability. Definitely worth giving a try.
Składniki (na foremkę o średnicy 24 cm ) scroll down for English
150 g mąki zwykłej lub krupczatki
100g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
250 serka mascarpone
łyżka płynnego miodu (lub do smaku)
skórka otarta z połowy cytryny
ok. 200 - 300 g owoców (ja użyłam borówek amerykańskich i malin)
szczypta soli
cukier puder do dekoracji
1. Posiekaj masło z mąką
2. Dodaj cukier puder i żółtko oraz szczyptę soli
3. Szybko zagnieć ciasto i odłóż na leżakowanie w lodówce na godzinę
4. Wyłóż foremkę do tarty lub tortownicę ciastem i nakłuj widelcem
5. Piecz przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C
6. Po upieczeniu wystudź ciasto
7. Wymieszaj mascarpone z miodem i skórką cytryny i wyłóż nim ciasto na tartę
8. Udekoruj owocami
9. Posyp cukrem pudrem
English version
English version
Ingredients (for a baking dish of a diameter of 24 cm)
150 of flour
100 g of butter
50g of powder sugar
1 egg yolk
250 g of mascarpone cheese
1 tablespoon of honey (or according to your preferences)
zest from half of the lemon
around 200-300 g of fruits (I used blueberries and raspberries)
a pinch of salt
powder sugar for garnishing
1. Chop butter together with flour
2. Add powder sugar, egg yolk and a pinch of salt
3. Quickly work the dough and refrigerate for an hour
4. Roll the pastry and place in a baking dish and make some holes in the pastry by means of fork
5. Bake for app. 15-20 minutes in the oven at 200°C
6. Allow to cool
7. Combine mascarpone cheese with honey and lemon zest and spread on cooled, baked pastry
8. Decorate with fruits
9. Garnish with powder sugar
Idealna :)
OdpowiedzUsuńSkoro tak twierdzisz, to ja się muszę z Tobą zgodzić :-)
UsuńOd dawna za mną chodzi taka tarta:)Wspaniale wygląda, daj gryza!
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Anulo, choć tylko wirtualnie, bo tarty tak naprawdę już niestety nie ma :-(
UsuńNo co wejdę, to pokusa :). Uwielbiam tarty - zwłaszcza takie! Często je przygotowuję w różnych wersjach. I ciasta czekoladowe :).
OdpowiedzUsuńOj bo ja jestem po to, żeby kusić :-)
UsuńNo piękna jest! Ależ kusisz !:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Majanko. Odrobina kuszenia jeszcze nikomu na złe nie wyszła, więc kuszę. A co mi tam ;-)
Usuń...chrup, chrup, chrup, chrup...
OdpowiedzUsuńrozmarzyłam się ;)
Wcale się nie dziwię :-)
Usuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Justynko :-)
UsuńAle kuszący łakoć. Uwielbiam mascarpone w połączeniu z owocami:)
OdpowiedzUsuńNo to w takim razie ta tarta jest właśnie dla Ciebie :-)
Usuńom nom nom nom :)
OdpowiedzUsuń:-D
UsuńDziękuję :-D
OdpowiedzUsuńObłęd normalnie:) jak oszronione wyszły te owoce, jestem zachwycona zdjęciami.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że i tarta i zdjęcia się podobają :-D
UsuńLovely tart Joanna! Your food photography is gorgeous!
OdpowiedzUsuńOh thank you Tessa so much :-)
UsuńWygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńNo skoro jest pyszna i słodka, to musi kusić :-)
UsuńTaka tarta jest dobra na każdą okazję! I do tego pięknie się prezentuje
OdpowiedzUsuńZgadza się, u mnie przewija się przy wielu, naprawdę wielu okazjach i zawsze zachwyca :-)
UsuńPiękna i pyszna!!!!! :)
OdpowiedzUsuńA zdjęcia zapierają dech w piersiach :)
Ach dziękuję Zielaczku :-)
Usuńmam pytanko, jaką średnicę miała forma do tarty? :)
OdpowiedzUsuńOj zapomniałam dopisać, mój błąd - średnica mojej foremki to 24 cm i kant wysoki na 1,5 cm :-)
Usuń