środa, 20 sierpnia 2014

Domowe mleko migdałowe / Home-made almond milk


Znowu jestem na siebie zła, bo dopiero teraz odkryłam jak łatwo robi się mleko migdałowe. To sklepowe nie dość, że jest drogie, to jeszcze naładowane wieloma niepożądanymi składnikami. Domowe wymaga co prawda odrobiny czasu na przygotowanie, ale jest pyszne, tańsze i mocno migdałowe. Nie warto więc zwlekać tak jak ja, tym bardziej, że w weekend pokażę Wam pomysł na pyszny, prosty i zdrowy deser z mlekiem migdałowym właśnie :-)

Store-bought almond milk is not only a bit pricey but also loaded with unwanted ingredients, so I want to show you that it can be pretty easily and almost effortlessly prepared at home. Home-made version is delicious, has strong almond flavour and its taste and thickness can be controlled and adjusted according to your likings. I want to encourage you to prepare it at home, so during the weekend I will show you delicious, easy and superhealthy recipe calling for almond milk, so buy almonds and stay tuned :-)




Składniki (ok. 500 ml) scroll down to English version
inspiracja: klik
szklanka migdałów (nie trzeba ich obierać)
2 szklanki wody + woda do moczenia migdałów
gaza 
opcjonalnie: miód w wersji niewegańskiej, cukier, syrop z agawy do posłodzenia (ja nie użyłam)

1. Zalej migdały wodą i odstaw na noc w temperaturze pokojowej (migdały można moczyć do dwóch dni) 
2. Odlej wodę, w której moczyły się migdały i przepłucz migdały.
3. Umieść migdały w blenderze kielichowym wraz z 2 szklankami wody i miksuj na najwyższych obrotach kilka minut, aż powstanie gęsty i gładki płyn
4. Przelej migdałową pulpę przez sitko dodatkowo wyłożone grubą warstwą gazy.
5. Na koniec zawiń kanty gazy i wyciśnij z migdałowej pulpy całe migdałowe mleko, aż do ostatniej kropli
6. Opcjonalnie dodaj miód, cukier lub syrop z agawy, jeżeli chcesz by Twoje mleko migdałowe było słodsze
7. Przecedzone mleko migdałowe możesz przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 dni a migdałowy proszek możesz dodać do porannej owsianki lub jako zagęszczacz do zupy. 

English version
Ingredients (around 500 ml)
Inspiration: click
1 cup of almonds (you don't have to peel them) 
2 cups od water + water for soaking
cheese cloth
sweetener (optionally) such as: honey (in non-vegan version), sugar, agave syrup etc. 

1. Soak almonds in water overnight at room temperature. They can be soaked for up to 2 days. 
2. Discard soaking water and rinse almonds.
3. Place soaked almonds and 2 cups of water in a blender and process at high speed for few minutes until thick liquid is formed.
4. Line strainer with cheese cloth and pour the almond mixture into a strainer 
5. Gather the cheese cloth around the almond meal, twist close and squeeze so that every single drop of almond milk is extracted 
6. Add sweetener of your choice, if using it
7. Almond milk can be stored in a fridge for up to 2 days and almond mesh can be added to your morning porridge or as a soup thickener

18 komentarzy:

  1. Muszę je kiedyś zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dlaczego jesteś zła?
    Przecież wciąż czegoś nowego się uczymy.
    Sklepowego mleka ani migdałowego,ani ryżowego nigdy nie kupiłam.
    Wystarczy przeczytać etykietę na opakowaniu...
    Brrrr!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie, że co rusz ktoś, tak jak Ty odkrywa nowe perełki na zdrowe, domowe przetwory. Bardzo mi się podoba ten sposób na zrobienie migdałowego mleczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam kiedyś do deseru takie mleczko - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szkoda, że na migdały uczulają :/

    OdpowiedzUsuń
  7. Koniecznie muszę w końcu się wziąć za domowe mleko migdałowe, słyszałam wiele pozytywnych opinii na jego temat: ))

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie bym go spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też myślałem, żeby je zrobić, ale widzę, że już mnie uprzedziłaś ;p

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam owsiankę na takim mleku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Może w końcu zrobię, na razie podziwiam Twoje :)

    OdpowiedzUsuń

  12. Witam po przerwie wakacyjnej, stęskniłam się za moimi ulubionymi blogerkami i ich blogami. Nadal mam ograniczone możliwości klikania, a o szaleństwie kulinarnym, nawet nie ma mowy, zespół bolesnego barku leczy się opornie, ale w miarę możliwości, z sanatoryjnego leczenia będę chłonąć Wasze przepisy z przyjemnością.
    Trochę się usprawiedliwiam, choć obowiązku niema, ale lojalność nie pozwala mi przemilczeć faktu nieobecności.Pozdrawiam serdecznie.
    A ja się cieszę,że jesteś zła na siebie, bo dzieki temu ściągam pomysł do swojego kajetu kulinarnego.
    Zdjecia znowu mnie powaliły.

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepis wart wypróbowania, chętnie sama zrobię takie mleczko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo interesujący przepis. Takie mleczko musi być wybooooorne :3
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Też je robię, bo nie mogę pić mleka krowiego. Uwielbiam wszystkie mleka roślinne. Może jedynie kokosowe samo w sobie jest nieco "uciążliwe"

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam i wyszło kwaśne, jakby zważone ? zepsute ? A może ono tak ma smakować ? Migdały były świeże, woda źródlana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko nie powinno wyjść ani kwaśne ani zważone. Trudno jest mi stwierdzić, co poszło nie tak, bo nie byłam przy tym, jak Twoje mleko powstawało. Ja je jednak u siebie robiłam już kilkadziesiąt razy i nie uzyskałam ani razu takiego efektu. Mleko powinno być raczej neutralne w smaku, o lekkim posmaku migdałów i troszkę słodkawe o konsystencji podobnej jak zwykłe mleko, tylko ciut gęstsze. Jak się przesiewa migdały przez cieńszą gazę, to na dnie może się osadzać pył pozostały z miksowania migdałów. Gdybam, że może w migdałach przyplątał się jakiś zepsuty, skwaśniały egzemplarz, który zniszczył wszystko, ale to tylko moje przypuszczenia. Pozdrawiam

      Usuń