Duszone warzywa są najczęściej nudne, zwykłe i bez polotu. Ale zamknięte z sezamowym skarbcu wypełnionym aromatycznym olejem i ziarnami sezamu przemieniają się natychmiast w skarby. Łagodny, lekko orzechowy smak delikatnie pieści kubki smakowe a przepiękny aromat oleju wypełnia całą kuchnię orientalnym zapachem luksusu. Trzeba tylko znać magiczne zaklęcie ;-)
Składniki (1 porcja)
garść ugotowanej ciecierzycy
garść fasolki zielonej
2-3 różyczki kalafiora
mała cebulka
olej sezamowy
olej ryżowy
ziarna sezamu
opcjonalnie do wyboru inne warzywa (np. papryka, brokuły, cukinia, por, marchewka itd)
sos sojowy
1. podsmaż cebulkę na oleju ryżowym
2. dodaj warzywa i podsmaż przez chwilę
3. dodaj sos sojowy i odrobinę wody, przykryj garnek lub patelnię, na której smażych pokrywką i gotuj przez 2-3 minuty
4. odstaw na 5 minut warzywa
5. sprawdź czy warzywa są już ugotowane (ja lubię je jeść al dente) dodaj ciecierzycę i duś jeszcze przez chwilę i doprowadź do całkowitego odparowania płynów
6. podawaj polane olejem sezamowym i posypane ziarnami sezamu
Świetne danie i pięknie zaprezentowane.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
olej sezamowy nadaje sie nie tylko do jedzenia ;) swietny jest jako mazidlo do ciala :)
OdpowiedzUsuńpozdro z drugiego konca Lodzi
świetne, danie idealnie trafia w moje kubki smakowe :) Nawet mimo nieco nieprzyzwoitej pory chyba bym trochę wciągnęła...;)
OdpowiedzUsuńidealne. strzał w dziesiątkę dla mojego podniebienia. och, ubóstwiałoby, gdybyś była jego właścicielką lub kucharką (podniebienie moje, rzecz jasna xd).
OdpowiedzUsuń~bardzo apetycznie wyglądają !
OdpowiedzUsuńJoanno,pięknie i pysznie!
OdpowiedzUsuńA gdzie Pani tę jogę prowadzi,proszę Pani?
Szkoda,że nie w W-wie.Bo ja właśnie szukam...
OdpowiedzUsuńJoanno,zapraszam do zabawy
OdpowiedzUsuńhttp://kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
Ta potrawa musi być przesmaczna!
OdpowiedzUsuńDodaję do mojego katalogu "do spróbowania" :)