wtorek, 3 kwietnia 2012

Jajka w koszulkach z bekonowymi wstążkami / Poached eggs with bacon ribbons

Jeżeli macie ochotę na przepyszne śniadanie wielkanocne i lubicie jajka ugotowane tak, żeby żółtko było płynne, to ta propozycja jest w sam raz dla Was. Pysznie i wykwintnie. Przyznam szczerze, że najlepiej użyć paluchów do maczania bekonowych wstążek w płynnym i jeszcze ciepłym żółtku. Najlepiej wtedy smakuje a my mamy niebywałą przyjemność z bliższego jeszczcze bardzie organoleptycznego, niż zazwyczaj,  obcowania z jedzeniem, które spożywamy. Muszę się Wam przyznać, że jajka w koszulkach z dodatkiem bekonu są po prostu absolutnie boskie. Porcja, którą widzicie na zdjęciu wydawać by się mogła porcją dla dwóch. Dwa bekonowe gniazdka, dwa jajka w dwóch koszulkach, dwa kawałki chleba. Ale nie, to porcja w sam raz dla jednej osoby :-) Przygotowuje się ją w kilka dosłownie minut, ale ważne jest to, żeby jajka w koszulkach podawać gorące. No i nie wspomniałam jeszcze o najważniejszym. Jajka w koszulkach będą pyszne tylko i wyłącznie wtedy, kiedy użyjecie najświeższych jajek. Idealnie, gdyby były ekologiczne "zerówki". Wtedy będą najsmaczniejsze.          

If you fancy a delicious Easter breakfast and if you like soft boiled egg yolks, this poached eggs with bacon ribbons are just perfect for you. I admit frankly that it is best to use fingers for dipping bacon ribbons in liquid, warm egg yolk. You will prepare them in literally a few minutes, but the important thing is to serve poached eggs immediately after preparation. And I have't mentioned the most important thing. Poached eggs are delicious but only if you use the freshest eggs. Ideally, if they were eco eggs, from happy, independent hens. Then your poached eggs  will be the best.




Składniki (2 porcje)                 
opakowanie wędzonego boczku w plasterkach                                                        
4 najświeższe ze świeżych jajka
łyżka octu
sól i pieprz do smaku
łyżka cedzakowa 

1. Na suchej patelni podsmaż plasterki bekonu, aż się przyrumieni, porządnie (!)
2. Po podsmażeniu osusz bekon na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
2. W garnku zagotuj wodę wraz z jedną łyżką octu
3. Rozbij uważnie każde jajko do osobnych miseczek
4. Do gotującej się wody wrzucaj po jednym jajku, jednym, płynnym i stanowczym ruchem. Jeżeli jajko jest świeże, to białko jest zwarte i nic nie powinno się stać.
5. Gotuj jajka w koszulkach 2 minuty
6. Wyjmij jajka łyżką cedzakową i osusz dobrze z wody
7. Na talerzu ułóż wstążki bekonu a obok nich jajka w koszulkach. Jajka posyp świeżo zmielonym pieprzem i solą.
8. Podawaj natychmiast po przyrządzeniu  z chlebem posmarowanym prawdziwym masłem i odrobiną zieleniny, np. kiełków

English version:
Ingredients (2 servings)                                  
around 100 - 120 g of bacon                                                         
4 fresh eggs
1 tbsp of vinegar
salt and pepper to taste
slotted spoon

1. Saute slices of bacon on a dry frying pan until brown
2.  After frying set aside bacon on a paper towel to remove excess fat
3. Boil water with one tablespoon of vinegar
4. Break each egg carefully into separate bowls
5. Slide eggs, one after another into boiling water in one smooth motion. If an egg is fresh, the egg white should be pretty compact and nothing bad should happen.
6. Boil eggs for 2 minutes 
7. Remove eggs from the boiling water with a slotted spoon and dry well 
8. Place bacon ribbons on a plate with eggs next to them. Season eggs with freshly ground pepper and salt
                                                                

24 komentarze:

  1. Może wpadnę na śniadanie?
    Na tym półmisku jest wszystko co lubię.
    Pyszności serwujesz z rana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Amber, że trafiłam w Twoje smaki :-) Tym razem kolejny raz z wkładką mięsną ;-)

      Usuń
  2. wspaniałe śniadanie.
    ach, bardzo niedzielne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I niedzielne i zarazem świąteczno-wielkanocne :-) smacznego Karmel-itko :-)

      Usuń
  3. Te wstazeczki bardzo eleganckie :) A na jajka w koszulkach mam swoj "oszukany" sposob, ale kiedys zmierze sie z nimi tak jak trzeba...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niech zgadnę. W torebce foliowej? ;-) Warto zmierzyć się z nimi, bo jeżeli są świeże, to zawsze wychodzą bez problemów :-)

      Usuń
  4. Wygląda to rewelacyjnie, poproszę takie śniadanie :D Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to musi byc pyszne - bardzo lubie takie smaki

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany! Teraz nie zaznam spokoju do póki nie skosztuję bekonowych wstążek! :P Naprawdę, czasami sposób podania potrafi urozmaicić typowy śniadaniowy zestaw. Super! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczny Kąsek, no to do kuchni marsz :-) Pozdrowionka

      Usuń
  7. Prześlicznie podane!!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wygląda, bardzo elegancko!:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Absolutnie się z Tobą zgadzam Majanko hihihi :-) Pozdrowionka cieplutkie przesyłam.

      Usuń
  9. Lubię i płynne żółtko i bekon - coś zdecydowanie dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aciri, cieszę się, że się wpasowałam w Twoje upodobania :-)

      Usuń
  10. oo rzeżucha, zapraszam jutro na lekko ogrodniczy post ;)
    dodaję, http://mr-broccoli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cmeha, pudło. to nie rzeżucha tylko lucerna lub jak kto woli alfa alfa :-) Wpadnę jutro co Ciebie ba odrobinę ogrodnictwa.

      Usuń
  11. Podoba mi się Twoja propozycja ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda wspaniale. Święta już była, ale mogę takie jeść w każdą niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak Onionchoco, już po świętach, ale jajka w koszulkach nadają się na każde leniwe niedzielne śniadanie ;-)

      Usuń