Jak pewnie wiecie, chłodniki, to idealne zupy na lato. Są łatwe w przygotowaniu, mają w sobie dużo warzyw lub owoców, więc są zdrowe, a w dodatku przyjemnie nas schładzają, kiedy słupek rtęci niebezpiecznie podnosi się w kierunku słońca. Warto jednak pamiętać, że najlepszy chłodnik, to ten lekko tylko schłodzony, bo tylko wtedy jesteśmy w stanie poczuć subtelne, chłodnikowe połączenia smakowe. Tak jest i w tym wiśniowym chłodniku. Aromat owoców prosto z drzewa, delikatna nuta cynamonu i czerwone wino zapewniają pyszne i lekko aromatyczne letnie orzeźwienie. Pomimo zawartości czerwonego wina nie bójcie się serwować ten chłodnik dzieciakom. W trakcie obróbki cieplnej cały alkohol z wina wyparuje, więc chłodnik w ostatecznej wersji jest całkowicie bezalkoholowy.
Chilled soups are a perfect compliment to every sunny and hot day. They are simple to prepare, healthy because of high vegetables or fruit content and can chill perfectly when temperatures are higher than high. It's only worth remembering that it's better to remove such soup from the fridge around 20 minutes before serving. If soup is too cold, all delicate flavours will be impossible to taste or smell and we would like to avoid that at all costs. My cherry chilled soup that I'm serving today calls for some red wine, but no worries. The final result is non-alcoholic, because all the alcohol evaporates during simmering. So this soup can be also enjoyed by children.
podaję ze swoimi zmianami za przepisem Marleny Spieler z książki (kuchnia żydowska) / adapted from recipe from "Jewish cusine" book by Marlena Spieler
ok. 300 g wiśni, wydrylowanych / around 300 g of cherries, pitted
0,75 szklanki szklanki czerwonego, wytrawnego wina / 0,75 cup of red, dry wine
0,5 szklanki wody / 0,5 cup of water
4-6 łyżek cukru / 4 -6 tablespoons of sugar
0,25 szklanki kwaśnej śmietanki 12% / 0,25 cup of creme fraiche or 12% sour cream
0,25 szklanki słodkiej śmietanki 12% / 0,25 cup of cream (12%)
2 laski cynamonu / 2 sticks of cinnamon
1. Zagotuj wiśnie z winem, wodą, cynamonem i cukrem i gotuj przez około 20 minut, aż wiśnie zmiękną / Bring water and wine together with sugar, cinammon sticks and cherries to a boil and simmer for around 20 minutes until cherries are cooked
2. Pozwól aż chłodnik całkowicie ostygnie / Allow to cool completely
3. W osobnym naczyniu wymieszaj kwaśną i słodką śmietanę / In a separate bowl mix cream with creme fraiche / sour cream
4. Wymieszaj śmietany z chłodnikiem / Mix cream mixture with chilled cherry soup
5. Schładzaj w lodówce nie krócej niż godzinę / Refrigerate for not less than 1 hour
6. Wyjmij z lodówki mniej więcej 20 minut przed podaniem / Remove from the fridge app. 20 minutes before serving
Jaki pyszny chlodniczek :) Ja na razie o zimnych daniach moge zapomniec bo w gardle od kilku dni mam jeza i jestem na antybiotykach :( Ale jak tylko mi przejdzie to na pewno przygotuje jakis pyszny chlodnik. Wisniowego nie zrobie bo dostac u nas wisnie graniczy z cudem :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Mam nadzieję, że już się wychorowałaś, bo takie chorowanie latem to chyba najgorsza rzecz jaka się może przytrafić. Chętnie bym Ci podesłała miseczkę tej wiśniowej cudowności. Pozdrawiam najserdeczniej :-)
Usuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńA jak smakuje :-)
UsuńJaki ma wspaniały kolor! A smak zapewne jeszcze lepszy :)
OdpowiedzUsuńOj tak Madziu, smak jest jeszcze lepszy niż kolor, choć kolor też niczego sobie :-)
UsuńCudny! ja także zrobiłam chłodnik, choć nie tak wykwintny :D
OdpowiedzUsuńJa już swój zjadłam, więc teraz wpadam do Ciebie posmakować Twój :-)
UsuńWSPANIAŁY! Wiśnie, wino, śmietanka i cynamon... Szkoda,że we Francji wiśnie osiagają masakryczne ceny... :(
OdpowiedzUsuńBuuuuuuu, jaka szkoda. Zapraszam więc na wakacje w Polsce :-)
UsuńKocham wiśniową zupkę!:)
OdpowiedzUsuńNo to zapraszam na miseczkę :-)
Usuńzgadzam się, ze chłodniki są super na upalne dni !
OdpowiedzUsuńNie mogę się nie zgodzić :-)
Usuńale pyszotki:) mama czesto robila mi takie zupki :) ale mi sie zatesknilo , smaka mi narobilas mniam:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Skoro narobiłam Ci smaka, to nie ma wyjście, trzeba chwycić za wiśnie i zrobić sobie taki domowy chłodnik :-)
UsuńTakie owocowe chłodniki to smaki mojego dzieciństwa! Teraz szaleję na punkcie warzywnych, kremowych zup... A gdy patrzę na Twój chłodnik mam na niego ogromną ochotę! W ogrodzie coraz więcej malin więc może zamienię wiśnie na maliny i zrobię! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńJestem przekonana, ze chłodnik malinowy będzie równie pyszny, tylko trzeba będzie rozwiązać jakoś kwestię malinowych pesteczek - albo je pokochać, albo usunąć...:-)
UsuńJedna miseczka dla mnie? ;)zawsze jadam w wersji gorącej ale chłodnik jest dobrym wyjściem w ten upał :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Zufik. Na upał to jedyne rozwiązanie:-)
UsuńOwocowe chłodniki są specjalnością mojej babci. Twój wygląda równie smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNo to jest megakomplement :-)
Usuńz tym cynamonem idealnie się komponują czereśnie:)
OdpowiedzUsuńTak, ale czereśnie nie będą zbyt dobre w zupie, bo nie mają tyle kwaśnego charakteru, co wiśnie :-)
Usuńtaki chłodnik musi być pyszny :D
OdpowiedzUsuńTaki właśnie jest Paulinko - pyszny :-)
UsuńPyszny i owocowy- idealnie pasuje na letnie obiady
OdpowiedzUsuńOooooj tak :-)
UsuńNie jestem fanką zup owocowych, ale chłodnik pasuje mi bardzo :) to prawie jak koktajl :). I jeszcze ten dodatek wina, mmm.
OdpowiedzUsuńNo właśnie, to taka zupa niezupa, więc coś mi się wydaje, że jednak by Ci zasmakowała :-)
UsuńTaka zupa moze niekoniecznie na obiad, ale na deser juz jak najbardziej :)
OdpowiedzUsuńNa obiad, na deser, jak kto woli :-)
UsuńJedna miseczka dla mnie:)proszę.
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :-)
UsuńIdealny na upały :)
OdpowiedzUsuńZgadza się, idealny :-)
UsuńBardzo ciekawe połączenie wszytkich składników. Musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńTakie właśnie było Zielaczku :-)
UsuńAle pyszne cudeńko :)!
OdpowiedzUsuńOj pyszne i idealne na upały :-)
Usuń