Jeśli często mnie odwiedzacie, to dobrze wiecie, że ostatnio można było znaleźć u mnie mnóstwo przepisów na różnego rodzaju lody. I te na patyku, mocno owocowe, i te na bazie śmietany. Zmartwić Was jednak muszę, bo ten przepis to już najpewniej ostatnia lodowa uczta w tym sezonie. Nadchodzi era pysznych, lekkich i dietetycznych dań. Tak, dietetycznych, bo po czerwcowych szaleństwach przechodzę na dietę. Mam nadzieję, że po takiej dawce słodkości, jaką Wam zaserwowałam w czerwcu, z przyjemnością ujrzycie na blogu dania, które można będzie pochłaniać bez poczucia winy :-)
Ostatnie lody, które Wam serwuję, to lody nie byle jakie, bo waniliowo - bazyliowe. Są słodkie i aromatyczne. Lubię je. Bardzo. Są inne niż standardowe lody, bo bazylia w deserach dopiero zaczyna rozpychać się w kuchniach. Coraz częściej można spotkać bazyliowe ciasta, lody czy sorbety. To dobrze, bo to taki powiew świeżości i nowości. Ot taki kulinarny eksperyment :-) I ja Was zachęcam do eksperymentów i do zrobienia sobie takich bazyliowych lodów, bo naprawdę warto poznać inne oblicze tej aromatycznej zieloności.
Basil used to be a herb that added flavour and fragrance to savoury dishes. But change is coming, since basil is getting more and more popular in desserts of different sorts, like cakes, muffins, ice-cream, sorbets, you name it. So today I decided to serve vanilla and basil ice-cream. Sweet and fragrant ice-cream flavour is a nice contrast to all traditional ice-cream flavours. If you're brave enough to prepare such basil dessert at home, you won't regret that :-)
podaję ze zmianami za The Vanilla Bean Blog / adapted from recipe from The Vanilla Bean Blog
400 g slodkiego mleka skondensowanego / 400g of sweetened, condensed milk
2 laski wanilii / 2 vanilla pods
1-2 doniczki bazylii / 1-2 bunches of basil
500ml tłustej śmietany (36%) / 500ml of heavy cream (36%)
1-2 doniczki bazylii / 1-2 bunches of basil
500ml tłustej śmietany (36%) / 500ml of heavy cream (36%)
1. Posiekaj bazylię, ale nie za drobno / Chop basil, but not too finely
2. W garnku podgrzej śmietanę wraz z bazylią i laskami wanilii i po zagotowaniu odstaw na pół godziny, żeby smaki się połączyły / Bring cream to a boil together with chopped basil and vanilla pods and set aside for 0,5 hour so that all flavours can combine well
3. Wyjmij laski wanilii ze śmietany, rozetnij na pół i wyskrob wszystkie ziarenka. Laski wanilii wyrzuć, a ziarenka wymieszaj ze śmietaną. / Remove vanilla pods from the cream, cut in half and scrub all vanilla seeds. discard pods and stir in vanilla seeds into the cream
4. Postaraj się ubijać przez kilka minut mikserem śmietanę - nie uda Ci się uzyskać bitej śmietany, ale wpompujesz w nią trochę powietrza a lody będą bardziej puszyste / Whip cream until a little bit of air is pumped into it
5. Wmieszaj delikatnie, partiami śmietanę w mleko skondensowane/ Mix in delicately and in portions cream into sweeterned condensed milk6. Umieść w pojemniku do zamrażania i zamrażaj przez minimum 6 godzin / Place in a container and freeze for at least 6 hourse before serving
łe, no ja nawet nie czytam przepisu, bo już po tytule i zdjęciach wiem, że genialne :-)
OdpowiedzUsuńOooooj tak Veggie, zaiste te lody są genialne :-D
UsuńMam słabość do mleka skondensowanego i bazylii,
OdpowiedzUsuńwięc przepis zapisuję do wypróbowania:)
Koniecznie :-D
UsuńO zgrozo, znow lody ;) I w dodatku bazyliowe! Przestan kusic bo jeszcze troche i nie wytrzymam bez slodyczy :) Ide stad bo od samego patrzenia czuje, ze mi przybywa kilogramow w biodrach :))
OdpowiedzUsuńSciskam mocno :)
To moje ostatnie takie grzeszne wybryki, bo nie mieszczę się w większość letnich ciuchów. Od przyszłego tygodnia większość serwowanych dań będzie lekka i dietetyczna, bo przechodzę na dietę :-D Pozdrawiam najserdeczniej :-D
UsuńLody wyglądają świetnie. Ale powiem ci szczerze, że czekam na przepisy dietetyczne, bo sama przechodzę na dietę, poza tym mój blog dotyczy głównie zdrowego jedzenia i chętnie zaczerpnę inspirację od innych :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Nowe, lekkie, dietetyczne przepisy już od przyszłego tygodnia. Polecam też śledzić informacje na FB, bo tam też będę przypominać, lekkie i pyszne dania wyszperane w archiwum :-D
Usuńciekawy smak, jadłam kiedyś bazyliowe na mieście i bardzo mi smakowały:)Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTo koniecznie spróbuj tych domowych Olu :-)
Usuńbardzo jestem ciekawa jak smakują ...
OdpowiedzUsuńCiekawość to pierwszy stopień do zrobienia sobie takich lodów w domu :-)
UsuńJadłam kiedyś takie lody i bardzo, ale to bardzo mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię :-)
Usuńniesamowite... hm, nie jadłam takich, ale brzmią dość zaskakująco :]
OdpowiedzUsuńBazylia w deserach to jeszcze nowość, więc może zaskakiwać, ale naprawdę warto spróbować :-)
Usuńzaskakujesz pozytywnie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że udało mi się Ciebie pozytywnie zaskoczyć :-)
UsuńPolecam również:)chyba wypróbuję wersji z mlekiem skondensowanym
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj, bo są pyszne, choć meeeegasłodkie :-)
Usuńto może jakieś lody dietetyczne :)
OdpowiedzUsuńa smak lodów godny podchwycenia przez jakąś kawiarnię :)
lody dietetyczne-hmmmmm-ciężko będzie, bo lody są najlepsze jak jest w nich duża zawartość cukru i tłuszczu ;-) Dietetyczne mogą być na przykład sorbety. Tu już rzeczywiście można się pobawić nawet będąc na diecie :-) Jedna łódzka klubokawiarnia, czyli Mebloteka Yellow już robi lody a konkretniej sorbety bazyliowe i to oni byli pierwsi :-)
UsuńCudny smak, uwielbiam bazylię, troszkę kaloryczne ale co tam, dla bazylii można się poświęcić;)
OdpowiedzUsuńOd czasu do czasu można sobie pofolgować :-)
UsuńI nie musi być maszynki do lodów? Są genialne :-)!
OdpowiedzUsuńMarzenko, w tych lodach jest tyle tłuszczu i tyle cukru, że maszynka jest tu raczej całkowicie zbędna :-) Warto je sobie zrobić, bo są rewelacyjne :-)
UsuńCiekawa jestem smaku tych lodów. A po dietetyczne przepisy będę zaglądać, bo przydałoby się parę kilo zrzucić:)
OdpowiedzUsuńLekkie dania już w przyszłym tygodniu :-D
UsuńJoanno widzę, że mam podobne przemyślenia do diety :) Muszę się w końcu odważyć się i zrobić prawdziwe domowe lody. Na ochłodę z reguły przygotowuję sorbety :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDomowe lody naprawdę warto zrobić, choć raz. Ostrzegam jednak, że jak już zaczniesz i się w nich rozsmakujesz, to te ze sklepu nie będą smakować tak jak dawniej :-)
UsuńPyszne! Wanilię uwielbiam. Bazylię też. Aromatycznie do kwadratu ;)
OdpowiedzUsuńNo to na bank Ci zasmakują te lody skoro uwielbiasz i wanilię i bazylię :-D
UsuńŻal nam będzie Twoich pysznych lodów :)
OdpowiedzUsuńMnie też, ale niestety wszystkie ciuchy za ciasne, więc trzeba wprowadzić program naprawczy :-)
UsuńWyglądają super i musza smakowac bardzo aromatycznie! musze zrobic
OdpowiedzUsuńKoniecznie :-)
UsuńMuszą być pyszne!:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie są Majanko :-)
UsuńO kurcze takich jeszcze nie jadłam! :D
OdpowiedzUsuńTo spróbuj, bo warto :-)
UsuńInspirujące! Słyszałam tylko o sorbetach! ;)
OdpowiedzUsuńSorbety bazyliowe też są pyszne, ale zupełnie inne niż te śmietankowe :-)
UsuńCiekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :-)
Usuń