poniedziałek, 8 lipca 2013

Bezy z rabarbarowym sosem / Meringues with rhubarb sauce


Uwielbiam kontrastowe połączenia. Słodkie ze słonym, kwaśne ze słodkim czy zimne z ciepłym. Nie dziwi więc fakt, że połączenie ciężkiego, gęstego słodko-kwaśnego sosu rabarbarowego zagrało mi zdecydowanie z lekkimi, przesłodkimi bezami. Połączenie wciągające i uzależniające, choć sos rabarbarowy przyda się nie tylko do polania bez. Świetnie też się sprawdzi z naleśnikami, rogalami czy wszelkiego rodzaju słodkimi bułkami. 

I am a big fan of contrasts of all sorts. I like combination of sweet and salty, sweet and sour or cold and warm. Maybe that's why I immediately fell in love with  thick sweet&sour rhubarb sauce paired with light and extremely sweet meringues. What a great combination. Soooo addictive. And if you prepare slightly bigger batch od rhubarb sauce, you can also enjoy it with pancakes, croissants or sweet buns. 


Składniki na rabarbarowy sos / ingredients for rhubarb sauce 
kubek rabarbaru / 1 cup of rhubarb
1 łyżka melasy buraczanej* / 1 tablespoon of molasses*
3 łyżki cukru* / 3 tablespoons of sugar*
szczypta soli / a pinch o salt

*(melasę buraczaną i cukier można zastąpić 4 łyżkami ciemnego cukru muscovado) / *you can replace sugar and molasses with 4 tablespoons of dark muscovado sugar)

Składniki na bezy / Ingredients for meringues
4 białka / 4 egg whites
250 g cukru pudru (62,5 g cukru na jedno białko) /
250 g caster sugar (62,5 g sugar per one egg white)
Szczypta soli / a pinch of salt
Ewentualnie kilka kropel soku z cytryny / optional – few drops of lemon juice
1. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem / Line baking sheets with parchment paper. 
2. W czystej misce zacznij ubijać białka z odrobiną soli (i opcjonalnie z sokiem cytrynowym) aż do momentu, kiedy piana będzie sztywna. Aby to sprawdzić odwróć miskę do góry dnem. Piana nie powinna nawet drgnąć. / In a clean mixing bowl beat egg whites together with a pinch of salt (and optionally with lemon juice) until they form stiff peaks. If you turn your mixing bowl upside down the whites should not move and inch.  
3. Powoli dosypuj cały cukier puder cały czas ubijając. Piana powinna być teraz nie tylko sztywna i gęsta, ale także lśniąca / Slowly add caster sugar, spoon after spoon, while constantly beating egg whites. Meringue at that stage should get stiff, thick and shiny.
4. Nakładaj łyżką porcje masy bezowej na pergamin robiąc w każdym kleksie w środku wgłębienie, w którym po upieczeniu będzie miejsce na rabarbarowy sos. / By means if a spoon shape your meringues on a parchment paper, making a hollows in the middle, where later, after baking rhubarb sauce will be poured.
5. Piecz a właściwie susz bezy w zamkniętym piekarniku nagrzanym do temperatury 120ºC przez: / Bake or in fact dry them in the oven at 120ºC for: 
- 1 godzinę jeśli chcesz, żeby bezy były w środku trochę ciągnące / 1 h if you want your meringue kisses to be a bit gooey in the middle 
- 1,5 godziny jeśli chcesz, żeby bezy były idealnie wysuszone / 1,5 h if you want them to be ideally dry as they should be 
- 2 godziny jeśli zależy Ci na delikatnie gorzkawym, karmelowym posmaku / 2h if you hope for a bit bitter, caramel flavour and darker colour
  6. Wyłącz piekarnik i pozostaw tam bezy na całą noc. Rano przywitają Cię najsmaczniejsze bezy na świecie. Od tej pory żadne bezy z cukierni nie będą smakowały tak dobrze jak Twoje. /
Please bear in mind that every oven is in fact different and I advise you to check your meringue kisses every half and hour. Turn the oven off but leave your meringue kisses inside overnight. In the morning you will enjoy the most delicious homemade meringue kisses. From that day on no other meringue kisses will be as good as yours

.....
7. Gdy bezy są już gotowe przygotuj sos rabarbarowy. W tym celu podgrzewaj na wolnym ogniu rabarbar z cukrem, melasą i szczyptą soli aż do uzyskania gęstej papki. Mieszaj od czasu do czasu aż rabarbar zmięknie z sos zgęstnieje/ Simmer rhubarb with sugar, molasses and a pinch of salt on a low heat, until thick paste is formed. Stir occasionally. 
8. Nakładaj sos rabarbarowy we wgłębienie w bezach i podawaj / Pour rhubarb sauce in each hollow in each meringue and serve immediately

38 komentarzy:

  1. Oj świetne! same bezy to nudne a z takim sosikiem to już rarytasy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam Cię Zufik, że łasuchowe bezy nawet bez sosu nie są nudne ;-)

      Usuń
  2. Beziki,beziki ostatnio często u mnie bywają dzięki Twojemu przepisowi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mm, ależ smakowicie wyglądaję te beziki! Kusisz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny deser :) ale znając mnie coś bym sknociła ;/

    OdpowiedzUsuń
  5. cudownie boskie małe słodkości:) bajeczne połączenie smaków:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak Antenko, połączenie smaków zaiste bajeczne :-)

      Usuń
  6. Moje marzenie.. upiec takie bezy, idealne Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten sos to ja bym pewnie lyzkami jadla :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Widziałam je już wczoraj i ślinotoku dostałam, dzisiaj wracam i mam to samo:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale się nie dziwię Marzenko. Bezy już dawno zniknęły, ale zdjęcia są smacznym wspomnieniem również i dla mnie :)

      Usuń
  9. jak ja uwielbiam bezy:) jeszcze w takim połączeniu musiały smakować wybornie:) wyglądają fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. fanką bezy nie jestem, ale za to sos rabarbarowy - pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla każdego coś dobrego. Sam sos rabarbarowy też jest pyszny :-) albo z naleśnikami, albo chałką czy rogalem, albo po prostu wyjadany łyżką ze słoika :-)

      Usuń
  11. Ależ kusisz! Bezy i rabarbar, czy moje ulubione smaki!
    Cudowne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Anno-Mario, kuszę, bo ja jestem od kuszenia :-)

      Usuń
  12. Beza/rabarbar - bardzo fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  13. kwaśno-słodko propozycja... oj tak, poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale cudowności. Połączenie słodkiej bezy z rabarbarem to musi być coś :). Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają genialnie. Zjadłabym z kilka ;3

    OdpowiedzUsuń
  16. słodkie/kwaśne, super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń