Wytrawne ciasteczka od wielu lat kojarzą mi się bardzo romantycznie. Jedne z takich słono-serowych pyszności dotarły do mnie kiedyś w paczce niespodziance z samego serca czeskiej Pragi, więc sami rozumiecie, że do wszelkich wytrawnych łakoci mam od tej pory ogromny sentyment. Oczywistą była więc natychmiastowa fascynacja przepisem na te owsiankowo-orzechowe ciasteczka. Po prostu wiedziałam, że je upiekę. Te wytrawne łakocie są bardzo kruche, pełne orzechów włoskich a także zdrowych płatków owsianych. Na dodatek są bardzo proste w przygotowaniu. Na koniec dodam, że wspaniale smakują z....a nie zdradzę Wam na razie z czym smakują najlepiej. Dowiecie się tego już wkrótce :-)
I have extremely good and romantinc memories related to savoury buiscits Once I recevied such salty and cheesy treats as a surprise parcel that arrived to me from the very heart of Prague. No wonder I get sentimental every time I see recipe for any savoury cookies. So when I found this recipe I knew immediately that I bake them. They are very easy to prepare, and oh sooo delicious. They are filled with walnuts and healthy oats and they taste best served with...oh no, I'm so not going to tell you now. You will get to know soon what can be served with these little savoury treats, so stay tuned :-)
Składniki (12 sztuk) / Ingredients (12 pc)
20 g cukru / 20g sugar
100 g miękkiego, solonego masła / 100 g salted butter, softened
60 g płatków owsianych / 60 g oats
60 g orzechów włoskich / 60g walnuts
60 g mąki pszennej / 60 g of flour
1. Utrzyj dobrze masło z cukrem na puszystą masę / Beat softened, salted butter together with sugar until creamy and pale
2. Zmiel orzechy lub drobno je posiekaj /Blend walnuts or chope them finely
3. Do masła z cukrem dodaj orzechy zmielone/posiekane, płatki owsiane oraz mąkę i wszytko dobrze wymieszaj / Add walnuts, oats and flour into butter and sugar
4. Formu z masy małe ciasteczka i układaj na papierze do pieczenia / Shape small, flat cookies and arrange them on parchment paper
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 140°C przez około 40 minut (sprawdzaj czas pieczenia, bo w zależności od grubości ciastka mogą się pięc od 20 do 60 minut) / Bake in the oven at 140 °C for around 40 minutes ( take care not to burn them. These cookies can be baked between 20 up to 60 minutes depending on their size and thickness)
Pysznie się zapowiadają, a że odpoczynke od słodkiego chcę sobie zrobić, to podkradam ten przepis. ;-)
OdpowiedzUsuńA podkradaj, bo ciasteczka są przepyszne :-)
UsuńPoczyniłam, są pyyyszne!!! Dziękuję za przepis :*
UsuńCieszę się, że smakowały i zapraszam na kolejne smakowitości :-)
UsuńWytrawne z cukrem, hm? *ok, mało go jest* :P
OdpowiedzUsuńPodbieram Twój przepis na święta! Chrupaki akurat dla zjeżdżającej się dzieciarni - zdrowe i dobre, grunt! :D
Mnie to też zdziwiło, ale ostatecznie w ciastkach ten cukier jest niewyczuwalny :-)
UsuńBardzo fajne ciasteczka, uwielbiam takie niewinne słodkości
OdpowiedzUsuńSłodkości, niesłodkości, bo te ciastka są raczej z gatunku wytrawnych, mimo obecności cukru w przepisie ;-)
UsuńSuper ciasteczka, ja też kradnę przepis!
OdpowiedzUsuńA kradnij, bo ciasteczka są pyszne :-)
UsuńTakże sobie takie zrobię:)
OdpowiedzUsuńZrób, bo warto :-)
UsuńSuszą mi się orzechy:) będziemy robić ciacha!
OdpowiedzUsuńSuper :-)
UsuńMniam, ja poproszę kilka takich ciasteczek, bo muszą być pyszne, pyyyszne!
OdpowiedzUsuńCIekawa jestem z czym je będziesz jadła. No mów, mów :)
No Majanko, proszę o odrobinę tylko cierpliwości. Zdradzę Wam naprawdę niedługo ;-)
Usuńaż jestem ciekawa z czym smakują najlepiej:P
OdpowiedzUsuńa orzechowe i owsiane są boskie!:)
Odpowiedź już wkrótce :-)
UsuńLove your new blog, looks stylish! Love the cookies, and that you give metric measurements. Thanks! :) Missed you Joanna! Glad to be back blogging and "see" all my friends.
OdpowiedzUsuńWelcome back Marina and I'm soooo glad you like new style of my blog :-) I missed you too!!!
UsuńLovely little cookies!
OdpowiedzUsuńThank you Tessa :-)
UsuńNo i teraz spać nie będę ;)
OdpowiedzUsuńups ;-)
UsuńWypróbuje i czekam na ciąg dalszy:)
OdpowiedzUsuńCiąg dalszy już baaaardzo niedługo ;-)
Usuńoj tak, to moje smaki:) owsiane ciasteczka i to jeszcze z orzechami:) mmmm
OdpowiedzUsuńCzęstuj się więc Antenko :-)
UsuńWystraszyłam się, że jak wytrawne to bez grama cukru, na szczęście trochę cukru jest :)
OdpowiedzUsuńTrochę cukru jest, ale on jest prawie wcale niewyczuwalny :-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTo coś dla łasuchów takich jak ja:) wyglądają doskonale:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńThese are beautiful! I love oats and walnuts together. :)
OdpowiedzUsuńThank you Kiersten. And yes, in fact oats and walnuts create a great duo :-)
UsuńUwielbiam takie ciasteczka:) ! Przepiękne..
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podobają :-)
UsuńSuper przepis, prosty z minimalną ilością składników, ciasteczka owsiane, to jedne z moich ulubionych:)
OdpowiedzUsuńTakie przepisy często okazują się najlepsze, bo nie tylko pyszne, ale i proste do przygotowania i upieczenia :-)
UsuńI'm glad, that you like my photos :-) See you at iPinRecipes :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasteczka owsiane więc zapisuję do zrobienia :)!
OdpowiedzUsuńKoniecznie, bo ciasteczka są rewelacyjne :-)
UsuńGreat! Thanks for the recipe.
OdpowiedzUsuńMy pleasure :-)
UsuńCzy zamiast masło można użyć oleju? Jestem weganką więc szukam zamienników a chutnej z czerwonej cebuli uwielbiam i z chęcią bym wypróbowała z ciasteczkami.
OdpowiedzUsuńAgaJ, przyznam, że trudno mi jest powiedzieć czy da się takie ciasteczka upiec na oleju, ale przypuszczam, że może być ciężko niestety :-(
Usuń