środa, 2 października 2013

Wytrawne ciasteczka z orzechami i płatkami owsianymi / Walnut and oat savoury biscuits



Wytrawne ciasteczka od wielu lat kojarzą mi się bardzo romantycznie. Jedne z takich słono-serowych pyszności dotarły do mnie kiedyś w paczce niespodziance z samego serca czeskiej Pragi, więc sami rozumiecie, że do wszelkich wytrawnych łakoci mam od tej pory ogromny sentyment. Oczywistą była więc natychmiastowa fascynacja przepisem na te owsiankowo-orzechowe ciasteczka. Po prostu wiedziałam, że je upiekę. Te wytrawne łakocie są bardzo kruche, pełne orzechów włoskich a także zdrowych płatków owsianych. Na dodatek są bardzo proste w przygotowaniu. Na koniec dodam, że wspaniale smakują z....a nie zdradzę Wam na razie z czym smakują najlepiej. Dowiecie się tego już wkrótce :-)

I have extremely good and romantinc memories related to savoury buiscits Once I recevied such salty and cheesy treats as a surprise parcel that arrived to me from the very heart of Prague. No wonder I get sentimental every time I see recipe for any savoury cookies. So when I found this recipe I knew immediately that I bake them. They are very easy to prepare, and oh sooo delicious. They are filled with walnuts and healthy oats and they taste best served with...oh no, I'm so not going to tell you now. You will get to know soon what can be served with these little savoury treats, so stay tuned :-)  





Składniki (12 sztuk) / Ingredients (12 pc)
20 g cukru / 20g sugar
100 g miękkiego, solonego masła / 100 g salted butter, softened
60 g płatków owsianych / 60 g oats
60 g orzechów włoskich / 60g walnuts
60 g mąki pszennej  / 60 g of flour

1. Utrzyj dobrze masło z cukrem na puszystą masę / Beat softened, salted butter together with sugar until creamy and pale
2. Zmiel orzechy lub drobno je posiekaj /Blend walnuts or chope them finely
3. Do masła z cukrem dodaj orzechy zmielone/posiekane, płatki owsiane oraz mąkę i wszytko dobrze wymieszaj / Add walnuts, oats and flour into butter and sugar
4. Formu z masy małe ciasteczka i układaj na papierze do pieczenia / Shape small, flat cookies and arrange them on parchment paper
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 140°C przez około 40 minut (sprawdzaj czas pieczenia, bo w zależności od grubości ciastka mogą się pięc od 20 do 60 minut) / Bake in the oven at 140 °C for around 40 minutes ( take care not to burn them. These cookies can be baked between 20 up to 60 minutes depending on their size and thickness)

Inspiracja: klik / Inspiration: click

46 komentarzy:

  1. Pysznie się zapowiadają, a że odpoczynke od słodkiego chcę sobie zrobić, to podkradam ten przepis. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A podkradaj, bo ciasteczka są przepyszne :-)

      Usuń
    2. Poczyniłam, są pyyyszne!!! Dziękuję za przepis :*

      Usuń
    3. Cieszę się, że smakowały i zapraszam na kolejne smakowitości :-)

      Usuń
  2. Wytrawne z cukrem, hm? *ok, mało go jest* :P
    Podbieram Twój przepis na święta! Chrupaki akurat dla zjeżdżającej się dzieciarni - zdrowe i dobre, grunt! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie to też zdziwiło, ale ostatecznie w ciastkach ten cukier jest niewyczuwalny :-)

      Usuń
  3. Bardzo fajne ciasteczka, uwielbiam takie niewinne słodkości

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodkości, niesłodkości, bo te ciastka są raczej z gatunku wytrawnych, mimo obecności cukru w przepisie ;-)

      Usuń
  4. Super ciasteczka, ja też kradnę przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Suszą mi się orzechy:) będziemy robić ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, ja poproszę kilka takich ciasteczek, bo muszą być pyszne, pyyyszne!
    CIekawa jestem z czym je będziesz jadła. No mów, mów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No Majanko, proszę o odrobinę tylko cierpliwości. Zdradzę Wam naprawdę niedługo ;-)

      Usuń
  7. aż jestem ciekawa z czym smakują najlepiej:P
    a orzechowe i owsiane są boskie!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Love your new blog, looks stylish! Love the cookies, and that you give metric measurements. Thanks! :) Missed you Joanna! Glad to be back blogging and "see" all my friends.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Welcome back Marina and I'm soooo glad you like new style of my blog :-) I missed you too!!!

      Usuń
  9. Wypróbuje i czekam na ciąg dalszy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. oj tak, to moje smaki:) owsiane ciasteczka i to jeszcze z orzechami:) mmmm

    OdpowiedzUsuń
  11. Wystraszyłam się, że jak wytrawne to bez grama cukru, na szczęście trochę cukru jest :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę cukru jest, ale on jest prawie wcale niewyczuwalny :-)

      Usuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. To coś dla łasuchów takich jak ja:) wyglądają doskonale:)

    OdpowiedzUsuń
  14. These are beautiful! I love oats and walnuts together. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you Kiersten. And yes, in fact oats and walnuts create a great duo :-)

      Usuń
  15. Uwielbiam takie ciasteczka:) ! Przepiękne..

    OdpowiedzUsuń
  16. Super przepis, prosty z minimalną ilością składników, ciasteczka owsiane, to jedne z moich ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie przepisy często okazują się najlepsze, bo nie tylko pyszne, ale i proste do przygotowania i upieczenia :-)

      Usuń
  17. I'm glad, that you like my photos :-) See you at iPinRecipes :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam ciasteczka owsiane więc zapisuję do zrobienia :)!

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy zamiast masło można użyć oleju? Jestem weganką więc szukam zamienników a chutnej z czerwonej cebuli uwielbiam i z chęcią bym wypróbowała z ciasteczkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. AgaJ, przyznam, że trudno mi jest powiedzieć czy da się takie ciasteczka upiec na oleju, ale przypuszczam, że może być ciężko niestety :-(

      Usuń