Dynia tu, dynia tam, więc i u skoraqa dyni nie może zabraknąć. Uwielbiam jej kształt, kolor i słodko-mdły smak. Dopiero od niedawna zaczęłam poznawać różne jej odmiany. Odkryciem zeszłego roku była dynia piżmowa a w tym roku pod nóż pójdzie odmiana Hokkaido. Strasznie jestem jej ciekawa, bo słyszałam o niej wiele dobrego. Zanim jednak się za nią zabiorę serwuję Wam przepyszne i proste do zrobienia mini serniczki. Chyba nie muszę pisać że serniczki są przepyszne, bo pewnie się tego dobrze domyślacie :-)
I see pumpkins everywhere, so I also have to see them in here, in skoraq's headquarters :-) I like them because of their shapes and colours that inevitably brings loads of optimism into dark, autumnal and wintry days. Their sweetness make them perfect not only for savoury dishes but also for desserts. Speaking of which, I simply have to show you easy recipe for no bake pumpkin mini cheesecakes. I guess that I don't have to mention how delicious are these little cheesecakes, cause you most probably already know it :-)
Składniki (6szt.) / Ingredients (6 pc)
Składniki na solony sos karmelowy / Ingredients for salted caramel sauce
250 ml tłustej śmietany 36% / 250ml of heavy cream (36%)
4 łyżki cukru / 4 tablespoons of sugar
3 łyżki masła / 3 tablespoons of butter
szczypta lub dwie grubej soli / pinch of coarse salt
Składniki na serniczki / Ingredients for cheesecakes
solony sos karmelowy przygotowany z podanej powyżej ilości składników / salted caramel sauce prepared from ingredients listed above
250 ml tłustej śmietany 36% / 500ml of heavy cream (36%)
16 ciasteczek Digestive / 16 Digestive cookies
2 łyżki masła / 2 tablespoons of butter
250g serka philadelphia / 250 g of Philadelphia cheese
8 łyżek cukru / 8 tablespoons of sugar
szklanka puree z dyni przygotowanego tak jak tu: klik / 1 cup of pumpkin puree prepared according to my previous recipe: click. You can also used canned pumpkin puree
1 łyżeczka przyprawy do pierników / 1 teaspoons of gingerbread spice
Przygotowanie solonego sosu karmelowego / Preparation of salted caramel sauce
1. W rondelku podgrzewaj cukier z 1 łyżką wodą aż do chwili, kiedy utworzy się gęsty syrop o karmelowym kolorze / Heat sugar with 1 tablespoons of water in a saucepan until thick, caramel colour syrup is formed
2. Dodaj śmietanę i łyżkę masła i mocno mieszaj, żeby składniki dobrze się połączyły / Add heavy cream and butter and stir vigorously until all ingredients are well combined.
3. Podgotuj jeszcze parę chwil, żeby sos zgęstniał / simmer for a few minutes until sauce thickens
4. Zestaw z ognia i wmieszaj mieloną sól morską
w jeszcze gorący lub już ostudzony sos karmelowy - efekt końcowy będzie
troszkę inny w zależności od tego czy dodasz sól do zimnego czy
gorącego sosu. Po dodaniu soli do gorącego sosu otrzymasz słodko słony
sos. Jeżeli dodasz sól do ostudzonego sosu, odczujesz słoną
niespodziankę to tu, to tam / Remove from heat source and stir
in ground sea salt either into still hot or cooled caramel sauce. The
final result will slightly differ in taste. In case of adding salt into
hot caramel, the sauce will be salty and sweet in the same time. If you
add salt to cooled sauce, you will be able to enjoy salty surprises here
and there.
Przygotowanie serniczków / Cheesecakes preparations
1. Roztop masło i pozwól, żeby odrobinę ostygło / Melt the butter and allow to cool slightly
2. Zmiksuj ciastka na proszek w malakserze / Process cookies in a food processor until small crumbs are formed
3. Dodaj roztopione masło i jeszcze raz wszystko zmiksuj / Add melted butter and process once again in a food processor
4. Wyłóż 6 szklanek masą ciasteczkową i wyrównaj / Transfer the cookie mix into 6 servings cups and press to the bottom
5. Schładzaj w lodówce w trakcie przygotowywania masy sernikowej / Refrigerate while preparing the cheesecake filling
6. Ubij śmietanę na sztywno / Whip cream until stiff
2. Zmiksuj ciastka na proszek w malakserze / Process cookies in a food processor until small crumbs are formed
3. Dodaj roztopione masło i jeszcze raz wszystko zmiksuj / Add melted butter and process once again in a food processor
4. Wyłóż 6 szklanek masą ciasteczkową i wyrównaj / Transfer the cookie mix into 6 servings cups and press to the bottom
5. Schładzaj w lodówce w trakcie przygotowywania masy sernikowej / Refrigerate while preparing the cheesecake filling
6. Ubij śmietanę na sztywno / Whip cream until stiff
7. W drugiej misce ubij serek Philadelphia ze schłodzonym solonym sosem karmelowym / In a separate bowl whip Philadelphia cheese with salted caramel sauce
8. Do serka z sosem karmelowym dodaj cukier, przyprawę do pierników oraz mus z dyni i wszystko jeszcze raz dobrze zmiksuj / Add sugar, gingerbread spice and pumpkin puree to Philadelphia cheese and caramel sauce and whip once again
9. Do masy serowej wmieszaj delikatnie ubitą śmietanę / Fold whipped cream in cheesecake batter
10. Delikatnie umieść masę serową na ciasteczkowym spodzie / Spoon cheesecake mixture over cookie crumbs
11. Udekoruj pozostałym sosem karmelowym i schładzaj w lodówce przynajmniej przez godzinę przed podaniem / Decorate with remaining carmel sauce and refrigerate at least an hour before serving
12. Tuż przed podaniem możesz posypać serniczki odrobią pokruszonych ciasteczek / Just before servings you can decorate your cheesecakes with some cookie crumbs
bardzo jestem ciekawa tego deserku :) robiłam też dziś deser z dyni i choć gościom smakował to dla mnie był ciut za mdły ;/
OdpowiedzUsuńNo tak, desery dyniowe mogą się wydawać mdłe. Sądzę jednak że spora ilość solonego karmelu powoduje, że deser jest bardziej wyrazisty :-)
Usuńmuszę spróbować z Twojego przepisu :)
UsuńSpróbuj, bo serniczki wyszły naprawdę przepyszniaste. Takie lekkie, pluszowe. Masa serowa dosłownie rozpływa się w ustach :-)
Usuńwygląda świetnie, po prosze jeden deserek:D:D:
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Justynko :-)
UsuńRobiłam sernik na zimno z dyni, i strasznie dużo nerwów przy nim straciłam. Następnym razem sięgnę po Twój przepis, bo ten deser wygląda zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńI jest na dodatek prosty do przygotowania. Tu nic nie może się nie udać :-)
UsuńTo mi się podoba :) szczególnie dodatek karmelu!
OdpowiedzUsuńKarmel bardzo przyjemnie wzbogaca mdłą z natury dynię :-)
Usuńdynia, karmel... no laska, dajesz czadu :)
OdpowiedzUsuńNo bo przecież ja od tego jestem ;-)
Usuńdeser idealny dla dyniomaniaczki takiej jak ja:) obłędny!
OdpowiedzUsuńNo skoroś dynomaniaczka, to nie możesz takiego deseru nie zrobić :-)
UsuńDynia, dynia... ten deser wygląda bombowo!!! Próbuję ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :-)
UsuńOj, Hokkaido dobra, jedna z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńA serniczki wygladaja bajecznie! No i latwo je zrobic, a to nie bez znaczenia :)
No właśnie Maggie, są proste do zrobienia i to mnie w nich urzekło tak samo mocno jak ich smak :-)
UsuńWarto było czekać na taki deser :-)
OdpowiedzUsuńCałkowicie się z Tobą zgadzam Marzenko :-)
UsuńDeser pyszności!
OdpowiedzUsuńWspaniałe dyniowe szklaneczki.
Oj pyszności, pyszności. Częstuj się Amber :-)
UsuńFajne te serniczki i cudne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńJa też w tym roku próbuję hokkaido po raz pierwszy :-) Puree już zrobiłam. No to coś z nią muszę teraz wykombinować :)
No już nie musisz kombinować Majanko. Puree sprawdzi się idealnie w tych serniczkach właśnie :-)
UsuńO mniaaaam. Ale genialny deser zrobiłaś!
OdpowiedzUsuńPrzyłączam się do grupy - próbowałam hokkaido pierwszy raz w tym roku, w ubiegłym jakoś trudniej mi ją było dostać. Ma fantastyczny kolor, polecam :).
Dziękuję, a Hokkaido już czeka na swoją kolej. Już za chwilę idzie pod nóż :)
UsuńPo prostu obłędne :)!
OdpowiedzUsuńno domyślamy, domyślami, że są przepyszne - co jednocześnie nas mocno dręczy i nęci zarazem :)
OdpowiedzUsuńŻeby nie dręczyło, trzeba po prostu zrobić i tyle :-) A żałować nie będziesz, oooooj nie :-D
UsuńI love pumpkin cheesecakes---these look so good!
OdpowiedzUsuńAnd they are delicious too :-)
UsuńMam jeszcze 3 dynie ... jedna z nich skończy w tym deserze :)
OdpowiedzUsuń