sobota, 12 lipca 2014

Crumble z letnich, zielonych warzyw / Savoury crumble with green veggies



Najpewniej zgodzicie się ze mną, że owocowe, słodkie crumble jest pyszne, bo to ostatecznie przecież całe mnóstwo owoców z odrobiną słodkiego, chrupiącego grzechu na wierzchu. Ja jednak odkryłam zupełnie inne oblicze tego dania, a mianowicie wersję wytrawną. Owoce zostały zastąpione sporą ilością letnich, zielonych warzyw, a grzeszna słodka kruszonka jej wytrawną, równie grzeszną, wersją. Pyszny i prosty pomysł na lunch, dodatek do obiadu lub lekką przekąskę. Na koniec zachęcę Was do eksperymentów. Nie musicie się sztywno trzymać przepisu. Wybierzcie te warzywa, które lubicie najbardziej, a i ser można zamienić na inny. Bawcie się więc tym daniem i smakujcie w różnych wersjach smakowych i kolorystycznych:-) 

We all know that sweet and fruity crumble is delicious but it turns out that the savoury version, packed with green veggies is great as well and equally sinful :-) It's also quite versatile, cause you can choose vegetables that you like the most and you can also replace cheddar cheese with any other cheese of your preference. It can be enjoyed as a lunch, light snack or side dish. 


Składniki (3-4 porcje) scroll down to English version
Inspiracja: klik
1 cukinia średniej wielkości
1 cebula, pokrojona w cienkie plastry
ok. 200 g zielonej fasolki szparagowej
ok. 200 g bobu
olej ryżowy do smażenia
2 łyżeczki oliwy z oliwek
0,75 szklanki startego sera cheddar (ok. 100g)
0,75 szklanki tartej bułki z mielonym siemieniem lnianym (można zastąpić tradycyjną bułką tartą bez dodatków)
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka ostrej papryki
sól

1. Ugotuj bób do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu obierz bób ze skórki. 
2. Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki i podgotuj na parze przez kilka minut aż trochę zmięknie
3. Na patelni podsmaż cebulę wraz z olejem ryżowym i odrobiną soli
4. Do cebuli dodaj cukinię. Przypraw tymiankiem i solą i podsmażaj, aż cukinia trochę zmięknie
5. Tuż przed końcem smażenia dodaj na patelnię ugotowany i obrany bób oraz ugotowaną na parze fasolkę szparagową. Dobrze wymieszaj i umieść w naczyniach do zapiekania
6. Przygotuj wytrawną kruszonkę mieszając w misce starty ser, bułkę tartą z siemieniem lnianym, ostrą paprykę i oliwę z oliwek. Kruszonka powinna być wilgotna. Jeżeli jest za sucha, dodaj ciut więcej tartego sera lub oliwy z oliwek
7. Posyp zielone warzywa znajdujące się w naczyniach do zapiekania kruszonką
8. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 15 minut, lub do momentu, kiedy kruszonka zacznie delikatnie brązowieć


English version
Ingredients (3-4 servings)
Inspiration: click
1 zucchini, medium sized,chopped into big chunks
1 onion, thinly sliced
around 200 g green beans
around 200g fava beans
rice oil for frying 
2 teaspoons of olive oil 
0,75 cup of grated cheddar cheese (around 100g)
0,75 cup of breadcrumbs mixed with ground flaxseed (can be replaced with regular breadcrumbs) 
1 teaspoon of thyme
1 teaspoon of hot red pepper powder 
salt

1. Cook fava beans in salted water and then peel.
2. Cut green beans into smaller pieces and steam for a couple of minutes.
3. Sautee onion with rice oil and a bit of salt
4. Add thyme and zucchini to onion and saute until zucchini gets tender.
5. Just before the end of sauteeing add cooked and peeled fava beans and steamed green beans, mix everything well and arrange in 3 or 4 individual baking dishes
6. Prepare savoury crumbs by mixing well, with your fingertips, grated cheddar cheese, breadcrumbs with ground flaxseeds, hot red pepper powder and olive oil. If the crumbs are too dry, add a bit more grated cheese or olive oil. 
7. Arrange crumbs on top of vegetables that were arranged in individual baking dishes
8. Bake in the oven at 180 °C for approximately 15 minutes or until crumbs turn slightly brown.


 

20 komentarzy:

  1. jak dla mnie to totalna bomba! super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. genialne!:) niby oczywiste, że skoro jest wersja na słodko to może byc i słono ale jakoś na to wcześniej nie wpadłam.
    ps. gotowanie za głosowanie trwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne! Na słodko to znałam ale na wytrawnie? Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie to wygląda! Ja jadłam to danie jedynie w wersji wytrawnej, ale jestem pewna, że taka słona wersja na pewno jest pyszna: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę powiedzieć, że nigdy nie jadłam nawet owocowego także nie mam żadnego porównania ;) Ale nic straconego! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy pomysł! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. O proszę nie wpadłam nigdy na to! Koniecznie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierwszy raz spotykam się z wersją wytrawną i jestem bardzo zadowolona z takiego widoku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super propozycja do obiadu, zamiast surówki albo sałatki. Czesto robię fasolkęw ten sposób i kalafiora:)

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzisiaj kupiłam mielone siemie lniane, fasolka szparagowa u mnie świetnie obrodziła...koniecznie muszę spróbować Twoje crumble :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Znowu mam ucztę dla oka i propozycję dla ciała, świetny pomysł na lekkie danie.

    OdpowiedzUsuń
  13. wow, wspaniały pomysł! ciekawa alternatywa dla słodkości, musi być przepyszne!
    pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem ciekawa czy by podpasowała mi taka wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pomysłowa z Ciebie kobitka. Pyszny pomysł na coś co wszyscy lubią w wersji słodkiej. W słonej można "oszukać" niejadka warzywnego :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie przypuszczałam, że tak się da!! :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny pomysł! Koniecznie do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Ooo ciekawa propozycja, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny pomysł... zwykle robiłam tylko owocowe wariacje....

    OdpowiedzUsuń