wtorek, 23 września 2014

Grzanki z serkiem i pesto z liści rzodkiewek / Bruschetta with cheese and radish leaves pesto


Pamiętacie pyszne pesto z liści rzodkiewek? Świetnie smakuje z makaronem, jak klasyczne pesto, ale nie tylko. Sprawdza się także idealnie na grzankach :-)

Radish leaves pesto usually works really well with pasta as a lunch option, but it is equally delicious on top of a bruschetta :-)




Składniki (6 porcji) scroll down to English version

przepis własny
6 kromek chleba na zakwasie
liście z połowy pęczka rzodkiewek
ok. 25 ml oleju lnianego
50 g sera cheddar, startego (drobno)
50 g pistacji solonych
pieprz i sól do smaku
ew. mały ząbek czosnku
ok. 250 g serka typu włoskiego, pokrojonego w plastry

6 rzodkiewek pokrojonych w cienie plasterki

1. Umyj liście rzodkiewki baaaaardzo dokładnie i osusz ręcznikiem
2. Zmiksuj w blenderze umyte liście rzodkiewek, cheddar, pistacje oraz olej lniany. Możesz też dodać ząbek czosnku
3. Dopraw solą i pieprzem

4. Zrób grzanki z chleba
5. Połóż na chlebie ser włoski, posmaruj pesto, udekoruj plasterkami rzodkiewek i podawaj


English version
Ingredients (6 servings)
my own recipe
leaves from half of bunch of radish
around 25 ml flaxseed oil
50 g cheddar cheese, finely grated
50 g salted pistachios
salt and freshly ground pepper
optionally 1 clove of garlic
around 250 g of Italian type cheese, sliced
6 radishes, thinly sliced
6 slices of sourdough bread
1. Wash radish leaves well and dry
2. Blend radish leaves together with cheddar cheese, pistachios and flaxseed oil. You can also add garlic
3. Season with salt and freshly ground pepper
4. Toast bread slices
5. Place Italian cheese slices on toasts, spread pesto on top, decorate with slices of radishes and serve

15 komentarzy:

  1. Smaczne takie grzanki :) Zaprszam do udziału w kanapkowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne kanapeczki :-) super na śniadanko zdrowe i pełne aromatów :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł na wykorzystanie pesto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! muszę w końcu skusić się na to pesto bo bardzo mnie intryguje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo zdrowo, ale niestety nie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rzodkiewkowe pesto jest pyszne! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie zabieram się za śniadanie. A tu widzę tak pysznie, zdrowo, kolorowo i jakże pięknie przygotowana propozycja śniadaniowa. Wspaniałe pesto :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo urodziwe śniadanko smak rzodkiewki wzmocniony jeszcze rzodkiewkowym pesto to bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No tym pesto z liści rzodkiewek mnie zaskoczyłaś :) nie wiedziałam, że tak można a tu proszę :) pychota!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja chcę taką grzankę, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale cudo:) znowu oryginalnie i tak apteycznie że mogę zjeść ekran wraz z tą kanapką z pesto!

    OdpowiedzUsuń
  12. Inspirujesz tą rzodkiewką, może jakieś ciasto upichcę :D

    OdpowiedzUsuń
  13. One wyglądają tak leciutko, że sięgam po takie z przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń