czwartek, 2 października 2014

Włoskie ciastka biscotti / Italian biscotti cookies


Już od dawna nie kusiłam słodyczami. Najwyższy czas to zmienić, więc częstuję Was moimi ukochanymi ciastkami biscotti. Uwielbiam je ponad wszelką miarę i pochłaniam w ilościach hurtowych, najczęściej maczając w kawie z mlekiem, albo zajadając je bez żadnych dodatków. Niestety sklepowe biscotti, mimo że pyszne, są przeokrutnie drogie. Właśnie z powodu ceny już dawno przerzuciłam się na wersję domową. Jest co prawda trochę roboty przy pieczeniu tych ciasteczek, więc warto od razu upiec więcej, bo ciastka dobrze się przechowują w szczelnie zamkniętym pojemniku, chroniącym od wilgoci. 

The fact is that I haven't been publishing sweet recipes lately. In order to satisfy your, and mine, sweet tooth I'm showing you the recipe for my beloved biscotti cookies. I simply adore them  more than I should and I usually eat way too many. I enjoy them without any additions ot dipped in coffee with milk. Unfortunately store-bought version, although delicious, is quite pricey, so I'd quickly turned to homemade version. Still however I have to warn you that preparation of biscotti is a bit time consuming, so baking a bigger batch is worth your consideration, since they can be stored for quite long in air-tight container.





Składniki (ok. 30 szt.) scroll down to English version
Inspiracja: klik
200g migdałów
135 g cukru
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
230 g mąki

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C
2. Umieść migdały na blaszce i praż je w piekarniku przez około 8-10 minut
3. Ostudź migdały i posiekaj na spore kawałki
4. Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem do pieczenia
5. Ubij jajka z cukrem na kogiel mogiel
6. Dodaj ekstrakt waniliowy i jeszcze raz ubij masę jajeczną
7. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia
8. Dodaj mąkę z dodatkami do masy jajecznej i szybko zmiksuj aż do uzyskania jednolitej masy. 
9. Wmieszaj posiekanej migdały 
10. Umieść ciasto na blacie obficie obsypanym mąką i uformuj wałek (długi na 30 cm i szeroki na 9cm). Ciasto jest dość lepiące, więc upewnij się, że masz pod ręką odpowiednio dużo mąki, żeby obsypać nią ręce
11. Umieść uformowany wałek ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
12. Piecz w piekarniku przez około 25 minut
13. Wyjmij z piekarnika i studź przez około 10 minut
14. Zmniejsz temperaturę do 165°C
15. Umieść upieczone ciasto na desce do krojenia i pokrój po skosie na kromki o grubości około 1,5 cm
16. Umieść kromki na blaszce do pieczenia
17. Piecz przez około 8-10 minut
18. Przewróć biscotti na drugą stronę i piecz jeszcze raz przez około 8-10 minut
19. Wyjmij z piekarnika i ostudź
20. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku

English version
Ingredients (around 30pc)
Inspiration: click
200 g almonds
135 g sugar
2 large eggs, at room temperature
1 teaspoon pure vanilla extract 
1 teaspoon baking powder 
a pinch of salt
230 g of all-purpose flour

1. Preheat your oven up to 180°C
2. Place almonds on a baking sheet and roast them in the oven for approximately 8-10 minutes.
3. Allow to cool and then chop coarsely
4. Line a baking sheet with baking paper
5. Beat sugar and eggs until thick and pale 
6. Add vanilla extract and continue beating egg mixture
7. In a separate bowl mix together flour, baking powder and salt
8. Add flour mixture to egg mixure and beat until well combined
9. Mix in chopped almonds
10. Transfer the dough onto a counter and roll a log shape (30 cm long and 9 cm wide). The dough is quite sticky and definitely not easy to work with, so be sure to flour your hands and the counter properly
11. Place the log on a baking sheet lined with baking paper
12. Bake in the oven for approximately 25 minutes
13. Remove from the oven and allow to cool for approximately 10 minutes
14. Reduce the oven temperature down to 165°C
15. Place baked log on a cutting board and cut into 1,5 cm slices, on the diagonal
16. Place biscotti, cut side down on the baking sheet again
17. Bake for approximately 8-10 minutes
18. Turn slices over and bake again, also for approximately 8-10 minutes
19. Remove from the oven and allow to cool
20. Store in air tight container.





27 komentarzy:

  1. Uwielbiam biscotti! Chociaż jeszcze nigdy nie robiłam ich klasycznej wersji. :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Aj, robiłem je kiedyś i pamiętam jak dobrze smakują ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Chrupałabym ;) Nie tylko zrobiłaś ochotę na ciasteczko ale jeszcze na kawę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne są. Robiłam jakiś czas temu. Rewelacyjne sucharki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają obłędnie :) Robiłam je kiedyś w wersji kawowej. Coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mimo, że już dopiłam już kawę....to przydałoby mi się kilka tych maleństw do pochrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam! Szkoda, że na 1 się nie kończy...na 10 w sumie też :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam je jeść z kawą, są wtedy najlepsze na świecie<3

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają świetnie ! Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  10. muszę wreszcie zrobić je w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają perfekcyjnie! powinnaś wypuścić własną produkcję - kupowałabym ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. ciasteczka pyszne :) piekłam, a zdjęcia cudne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Też je bardzo lubię, żeby tak można było u mnie coś na zapas przechować! :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę je w końcu zrobić, bo wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Łomatko... nie przysłałabyś mi kilku tych klejnocików?

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam, mogę podkraść kilka? :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie jadłam jeszcze, ale słyszałam, że są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. wyglądają jak ze sklepu! wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  19. Aleś Ty sama to upieła? Nie czaruj, jak prosto z Włoch, cudowne :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. już od dawna chodzą za mną, muszę koniecznie wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Natargałam ich z Włoch z naszej wrześniowej wyprawy. Ale jak chętnie sama je przygotuję z Twojego przepisu Asiu:-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglądają świetnie! Przepis zapisany do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń