wtorek, 23 lipca 2013

Marmolada rabarbarowa z czekoladą / Rhubarb marmalade with chocolate


Miało być dietetycznie, ale jeszcze jeden mały wyjątek zrobię, bo muszę się koniecznie z Wami podzielić przepisem na tę rabarbarową cudowność. Na swoje usprawiedliwienie dodam tylko, że ta marmolada aż tak bardzo grzeszna nie jest. Znajdziecie w niej dużo rabarbaru, zdrowej melasy buraczanej a także gorzkiej czekolady. Jedynym złem jest cukier, ale przy takiej ilości zdrowych składników o jego obecności można prawie zapomnieć. Dodam, że kwaśny rabarbar, słodkie: cukier i melasa oraz gorycz i niezwykły aromat gorzkiej czekolady to połączenie rewelacyjne. Tej marmolady po prostu nie można nie lubić. 

If you are bored with traditional marmalades, this recipe is definitely for you. It's not traditional at all and it's absolutely marvelous. Lots of quite sour rhubarb, sweet  sugar and not so obviously sweet molasses and bitter and aromatic dark chocolate make a really great marmalade. Definitely worth trying with your morning toast, croissants or pancakes.  




Składniki / Ingredients

dość luźna inspiracja: Food & Friends 3/2012 / inspiration: Food & Friends magazine 3/2012
4 kubki rabarbaru pokrojonego na 0,5 cm kawałki / 4 cups of rhubarb chopped into small pieces
3 łyżki melasy buraczanej / 3 tablespoons of molasses
ok. 8 łyżek cukru / around 8 tablespoons of sugar
ok. 50g gorzkiej czekolady / around 50g of dark chocolate
szczypta soli / a pinch of salt

1. Podgrzewaj na wolnym ogniu rabarbar z cukrem, melasą i szczyptą soli aż do uzyskania gęstej papki. Mieszaj od czasu do czasu aż rabarbar zmięknie z sos zgęstnieje/ Simmer rhubarb with sugar, molasses and a pinch of salt on a low heat, until thick paste is formed. Stir occasionally.
2. Na samym końcu, jak masa rabarbarowa jest już gęsta, dodać czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. / When the rhubarb marmalade is thick, add chocolate and stir until it is totally dissolved.

36 komentarzy:

  1. pyszności:) na pewno świetnie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne smarowidło:) chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o to zdecydowanie coś dla mnie. Rabarbar uwielbiam. Choć słyszałam, że najlepiej go spożywać w określonych porach roku. Kojarzycie może w jakich i czy dotyczy to tylko surowego?

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapewne najlepiej spożywać rabarbar w sezonie, kiedy to rośnie sobie spokojnie na grzadkach i to bez udzialu ulepszaczy...

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmmmmmm, bardzo mi się podoba! do wypróbowania!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Próbuję wyobrazić sobie smak, musi być obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. rzeczywiście cudowna!! achhhhhh
    jestem przekonana, że w smaku poezja!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak sobie właśnie ją wyobrażam- nie da się jej nie lubić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No próbowałam ja, próbowała mama i nie idzie :-)

      Usuń
  9. Ciekawe połączenie smaków, istny szał w słoiczku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szał jest dopóki w słoiku coś jest ;-) potem jest już tylko rozpacz ;-)

      Usuń
  10. Mój Boże. Ależ rozpusta :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. od czasu do czasu trzeba sobie pofolgować :-)

      Usuń
  11. z czekoladą musi być pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowna! Nie łączyłam rabarbaru z czekoladą.
    Robiłam juz powidła śliwkowe z czekoladą a także truskawkowy dżem z czekoladą. Kusisz tym czekoladowym rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. to mnie zaskoczyłaś, rabarbar z czekoladą ? brzmi smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że udało mi się Ciebie zaskoczyć. Naprawdę warto spróbować :-)

      Usuń
  14. Ale cudo....:)! A można czymś zastąpić melasę buraczaną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naturalnie - można albo zastąpić melasę i cukier brązowym cukrem muscovado, ale można też dodać tylko zwykły cukier bez melasy, tylko trzeba zwiększyć jego ilość. Marmolada nie będzie miała tej samej głębi, ale będzie porównywalnie pyszna:-)

      Usuń
  15. O jakie ciekawe połączenie - taki dżem musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  16. I've never thought to combine rhubarb and chocolate before--delicious!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oh Kiersten, it's in fact superdelicious combination. Definitely worht trying :-)

      Usuń
  17. What a fabuous combination of flavors!

    OdpowiedzUsuń