Miało być dietetycznie, ale jeszcze jeden mały wyjątek zrobię, bo muszę się koniecznie z Wami podzielić przepisem na tę rabarbarową cudowność. Na swoje usprawiedliwienie dodam tylko, że ta marmolada aż tak bardzo grzeszna nie jest. Znajdziecie w niej dużo rabarbaru, zdrowej melasy buraczanej a także gorzkiej czekolady. Jedynym złem jest cukier, ale przy takiej ilości zdrowych składników o jego obecności można prawie zapomnieć. Dodam, że kwaśny rabarbar, słodkie: cukier i melasa oraz gorycz i niezwykły aromat gorzkiej czekolady to połączenie rewelacyjne. Tej marmolady po prostu nie można nie lubić.
If you are bored with traditional marmalades, this recipe is definitely for you. It's not traditional at all and it's absolutely marvelous. Lots of quite sour rhubarb, sweet sugar and not so obviously sweet molasses and bitter and aromatic dark chocolate make a really great marmalade. Definitely worth trying with your morning toast, croissants or pancakes.
dość luźna inspiracja: Food & Friends 3/2012 / inspiration: Food & Friends magazine 3/2012
4 kubki rabarbaru pokrojonego na 0,5 cm kawałki / 4 cups of rhubarb chopped into small pieces
3 łyżki melasy buraczanej / 3 tablespoons of molasses
ok. 8 łyżek cukru / around 8 tablespoons of sugar
ok. 50g gorzkiej czekolady / around 50g of dark chocolate
szczypta soli / a pinch of salt
1. Podgrzewaj na
wolnym ogniu rabarbar z cukrem, melasą i szczyptą soli aż do uzyskania
gęstej papki. Mieszaj od czasu do czasu aż rabarbar zmięknie z sos
zgęstnieje/ Simmer rhubarb with sugar, molasses and a pinch of salt on a low heat, until thick paste is formed. Stir occasionally.
2. Na samym końcu, jak masa rabarbarowa jest już gęsta, dodać czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. / When the rhubarb marmalade is thick, add chocolate and stir until it is totally dissolved.
pyszności:) na pewno świetnie smakuje:)
OdpowiedzUsuńOooooj tak :-D
Usuńświetne smarowidło:) chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie :-D
Usuńo to zdecydowanie coś dla mnie. Rabarbar uwielbiam. Choć słyszałam, że najlepiej go spożywać w określonych porach roku. Kojarzycie może w jakich i czy dotyczy to tylko surowego?
OdpowiedzUsuńZapewne najlepiej spożywać rabarbar w sezonie, kiedy to rośnie sobie spokojnie na grzadkach i to bez udzialu ulepszaczy...
OdpowiedzUsuńmmmmmmmm, bardzo mi się podoba! do wypróbowania!:)
OdpowiedzUsuńNie będziesz żałować :-)
UsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńDzięki :-)
UsuńPróbuję wyobrazić sobie smak, musi być obłędny :)
OdpowiedzUsuńObłędny to dobre słowo :-)
Usuńrzeczywiście cudowna!! achhhhhh
OdpowiedzUsuńjestem przekonana, że w smaku poezja!
Oj tak Antenko, oj tak, poezja :-)
UsuńTak sobie właśnie ją wyobrażam- nie da się jej nie lubić :)
OdpowiedzUsuńNo próbowałam ja, próbowała mama i nie idzie :-)
UsuńCiekawe połączenie smaków, istny szał w słoiczku:)
OdpowiedzUsuńSzał jest dopóki w słoiku coś jest ;-) potem jest już tylko rozpacz ;-)
UsuńMój Boże. Ależ rozpusta :))
OdpowiedzUsuńod czasu do czasu trzeba sobie pofolgować :-)
Usuńz czekoladą musi być pysznie!
OdpowiedzUsuńJest przepyszne :-)
UsuńCudowna! Nie łączyłam rabarbaru z czekoladą.
OdpowiedzUsuńRobiłam juz powidła śliwkowe z czekoladą a także truskawkowy dżem z czekoladą. Kusisz tym czekoladowym rabarbarem :)
Oj bo ja jestem Majanko od kuszenia ;-)
Usuńto mnie zaskoczyłaś, rabarbar z czekoladą ? brzmi smacznie :)
OdpowiedzUsuńSuper, że udało mi się Ciebie zaskoczyć. Naprawdę warto spróbować :-)
UsuńAle cudo....:)! A można czymś zastąpić melasę buraczaną?
OdpowiedzUsuńNaturalnie - można albo zastąpić melasę i cukier brązowym cukrem muscovado, ale można też dodać tylko zwykły cukier bez melasy, tylko trzeba zwiększyć jego ilość. Marmolada nie będzie miała tej samej głębi, ale będzie porównywalnie pyszna:-)
UsuńO jakie ciekawe połączenie - taki dżem musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńJest pyszny, wart spróbowania :-)
UsuńI've never thought to combine rhubarb and chocolate before--delicious!
OdpowiedzUsuńOh Kiersten, it's in fact superdelicious combination. Definitely worht trying :-)
UsuńWhat a fabuous combination of flavors!
OdpowiedzUsuńI cannot agree more Tessa :-)
UsuńPychota ! :)
OdpowiedzUsuńOoooj tak :-)
Usuń