środa, 18 września 2013

Sałatka jarmużowo - pomidorowa / Raw kale and tomato salad


Jarmuż, to zielsko, które się albo kocha, albo nienawidzi. Ja szczęśliwie należę do tej pierwszej grupy i cały czas kombinuję, co można z tą przezdrową zielonością zrobić a pomysłów mam sporo, więc ostrzegam, że jarmuż będzie tu w najbliższym czasie częstym gościem. Dzisiaj występuje na surowo, w bardzo prostej i pysznej sałatcem której sekretem jest olej, który dodaje się kilka minut wcześniej niż do sałatek na bazie sałat, żeby jarmuż zmiękł i złagodniał.

You can either love kale or hate it. Hopefully I'm in love with it and I constantly think about new recipes calling for this superhealthy vegetable, so be prepared for an abundance of kale recipes in the coming months. Today I serve simple yet delicious salad with raw kale. The secret is the dressing that you add earlier than to any other salad with lettuce, in order to give kale the chance to soften slightly before serving. 





Składniki (2 porcje) scroll down for English
ok 100 - 150 g jarmużu
2 pomidorki czerwone
2 pomidorki żółte (można zamienić na czerwone) 
chojny chlust oleju rydzowego (można zastąpić oliwą z oliwek lub innym olejem dobrej jakości) 
pestki dyni
sól i pieprz do smaku 
Opcjonalnie - sok z połówki cytryny lun limonki (ja nie używałam) 

1. Umyj starannie jarmuż, pamiętając, że jego karbowane na końcach liście są chętnie zamieszkiwane przez różnego rodzaju żyjątka, bo  cicho i spokojnie i nikt nie przeszkadza 
2. Wysusz liście ściereczką lub odwiruj w suszarce do sałaty i usuń gorzkie i stwardniałe łodygi. Porwij liście na mniejsze kawałki
3. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki
4. Na suchej patelni upraż pestki dyni. Pilnuj, żeby się nie przypaliły 
5. Wymieszaj jarmuż  z pomdorkami 
6. Dopraw solą, pieprzem, olejem, pestkami dyni oraz sokiem z cytryny, jeżeli go używasz i odstaw sałatkę na kilka minut, żeby jarmuż pod wpływem oleju trochę zmiękł i złagodniał 

English version
Ingredients (2 servings)
around 100 -150 g of fresh kale
2 small, red tomatoes
2 small, yellow tomatoes (can be replaced with red ones)
generous splash  of gold-of-pleasure called also camelina oil (can be replaced by extra virgin olive oil or any other good quality vegetable oil)
pumpkin seeds
salt and pepper to taste
optionally - juice from half of lemon or lime (I haven't used it) 

1. Wash kale leaves very carefully, remembering that leaves are perfect destination for little creatures that like to inhabit this safe and sound area
2. Dry kale leaves and cut off tough stems that are bitter and hard. Tear leaves into smaller pieces
3. Cut tomatoes into smaller pieces
4. Roast pumpkin seed on dry pan, taking care not to burn them
5. Combine kale and tomatoes
6. Season with salt, pepper, oil, roasted pumpkin seeds and lemon juice if using it and set aside for few minutes, so that kale has the chance to soften a little bit after contact with oil


Inspiracja: klik / Insiration: click

32 komentarze:

  1. jarmuż ma wspaniały smak, bardzo go lubię :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja go odkryłam dopiero w ubiegłym sezonie, ale to od razu miłość od pierwszego gryza :-)

      Usuń
  2. Przepiękne fotografie:) jestem zawsze pod wielkim wrażeniem przygotowanych przez ciebie dań:) wygląda kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam jeszcze jarmużu i będę śledzić Twoje propozycje z nim w roli głównej:-) Czy smakuje podobnie jak szpinak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje podobnie jak szpinak, ale jest ostrzejszy i bardziej wyrazisty :-) Spróbuj koniecznie no i zachęcam Cię też do przejrzenia archiwum, bo w zeszłym roku serwowałam już duszony jarmuż, koktajl jarmużowy oraz chipsy jarmużowe :-)

      Usuń
  4. Poprosiłam Mamę, żeby mi zasiała na ogródku i sporo go wyrosło. Chyba muszę zacząć jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro masz go dużo, to ja bym jadła i sobie nie żałowała, bo jarmuż jest super warzywem :-)

      Usuń
  5. To ja chyba jestem gdzieś po środku, bo lubię, choć nie aż tak bardzo, ale Twoja sałatka bardzo mnie zaciekawiła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to w takim razie częstuj się Veggie :-)

      Usuń
  6. Lunchowo u Ciebie;) fajan propozycja do pracy. Zabieram:)

    OdpowiedzUsuń
  7. I love those red salt and pepper shakers! And that salad looks great too!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. It took me ages to choose the right ones, but in fact these grinders are my favourite ones and the best as well, since they are manufactured by Peugeot :-)

      Usuń
    2. I guess, you've tried this salad :-)

      Usuń
  8. Musze rozpracować kwestię jarmużu ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. zachwyciłaś mnie i sałatką i cudnymi zdjęciami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę, udało mi się więc Cię zachwycić podwójnie :-)

      Usuń
  10. Też kilka dni temu nazwałam jarmuż zielskiem pisząc posta :) Będę zaglądać po inspiracje, skoro ma być ich więcej :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ooo ja również bardzo lubię jarmuż! Sałatka wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. w tym roku będę usilnie pracować nad tym by moi bliscy jarmuż pokochali ... Twoje propozycje na pewno mi w tym pomogą :)

    OdpowiedzUsuń