niedziela, 22 czerwca 2014

Zupa krem z młodej kapusty / Young cabbage soup


Zupa z młodej kapusty gotowana na wywarze z młodziutkiej włoszczyzny to nowa jakość w mojej kuchni. Lekka, mocno cytrynowa i koperkowa świetnie nadaje się na obiad w chłodniejsze wiosenne i letnie dni. Jestem pewna, że będziecie nią zachwyceni :-) 

Young cabbage soup brings new quality to my summer menu. Light, lemony soup with strong flavour of dill is perfect for colder days during spring and early summer. I'm sure that you gonna like it as much as I do :-) 





Składniki (2-3 porcje) scroll down to English version
Inspiracja: klik
2 młode marchewki
2 korzenie młodej pietruszki
młody seler - korzeń i liście
3 pory -białe części
1 młoda cebula, pokrojona w plasterki
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
świeżo mielony pieprz
sól
pęczek koperku, posiekany
ćwiartka młodej kapusty, drobno posiekanej
sok z połówki cytryny
olej ryżowy do smażenia
kilka kropel oleju lnianego (opcjonalnie, w wersji niewegańskiej można zastąpić 2 - 3 łyżkami kwaśnej śmietany) 


1. Umyj i obierz marchewki, korzeń pietruszki, młody seler oraz 1 por i zalej wrzątkiem. Dodaj ziele angielskie, listek bobkowy, sól i świeżo zmielony pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez około 30-45 minut aż warzywa oddadzą cały aromat wywarowi
2. Pod koniec gotowania wywaru z młodych warzyw zacznij przygotowywać zupę właściwą. W dużym garnku o grubym dnie podsmaż cebulę i 2 pory pokrojone w plastry na oleju ryżowym z odrobiną soli
3.Jak pory zmiękną, dodaj kapustę i dalej podsmażaj przez kilka minut, pilnując aby warzywa się nie przypaliły. 
4. Zalej kapustę i pory przecedzonym bulionem z warzyw i gotuj na małym ogniu przez około 8-15 minut albo aż kapusta będzie miękka
5. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny oraz 3/4 koperku
6. Zmiksuj wszystko na gładką zupę (najlepiej w blenderze kielichowym)
7. Dopraw solą i pieprzem jeżeli potrzeba
8. Przed podaniem udekoruj pozostałym koperkiem i olejem lnianym (w wersji niewegańskiej zastąp olej lniany kleksem gęstej, kwaśnej śmietany)

English version
Ingredients (2-3 servings) 
Inspiration:click
2 young carrots 
2 young parsley roots 
1 small, young celeriac with leaves 
3 leeks - only white parts 
1 young onion, sliced
3 bay leaves 
3 allspice grains 
freshly ground pepper
salt
bunch of fresh dill 
1 quarter of young cabbage, chopped finely 
juice from half of lemon
rice oil for sauteeing
few drops of flaxseed oil (in non-vegan version it can be replaced with 2-3 tablespoons of creme fraiche)

1. Wash and peel carrots, parsley roots, celeriac and 1 leek. Place them in a large pot and pour boiling water over them. Add bay leaves, all spice, salt and freshly ground pepper and simmer on a low heat for approximately 30-45 minutes.
2. When the vegetable broth is almost ready, in a separate pot sautee sliced onion and 2 sliced leeks with pinch of salt and rice oil. 
3. As soon as leeks are tender, add chopped cabbage and sautee for few more minutes, stirring constantly, taking care not to burn them
4. Strain you vegetable broth and pour it over sauteed cabbage and leeks and simmer on a low heat for approximately 8-15 minutes or until cabbage is cooked through.  
5. Remove from the heat, add 3/4 of chopped dill and lemon juice 
6. Blend until very smooth 
7. Season with salt and freshly ground pepper if necessary
8. Sprinkle with remaining chopped dill and few drops of flaxseed oil (in non-vegan version flaxseed oil can be replaced with a dollop of creme fraiche) and serve


61 komentarzy:

  1. Zupa mniammmm...
    Młode jest pyszne!
    Niedawno też gotowałam kapuścianą i Twój krem narobił mi smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro Ci narobiłam smaku, to pozostaje mi tylko Cię zaprosić na miseczkę tych kapuścianych pyszności :-)

      Usuń
  2. Taka zupka to jest TO! POzdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że trafiłam w Twój smak :-)

      Usuń
  3. O, takiej zupy jeszcze nie jadłam, bardzo ciekawa; ) No i dużo koperku, najlepiej<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co czekać, trzeba przyrządzać :-)

      Usuń
  4. Robię zupę z młodej kapusty, ale nie krem. Twoja zupka pysznie wygląda. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z młodej kapusty musi smakować wybornie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem pewna, że by mi smakowała:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro tak, to zachęcam do wypróbowania tej zupy Marzenko :-)

      Usuń
  7. Looks fantastic Joanna! I like the addition of the fresh dill!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you Tessa :-) Fresh dill is quite a significant ingredient, giving the soup not only the great scent but also colour :-)

      Usuń
  8. nigdy nie jadłam, jaka szkoda! a wygląda tak pysznie:D do nadrobienia, koniecznie!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Antenko. Koniecznie do nadrobienia :-D

      Usuń
  9. Oczywiście, jestem zachwycona taką propozycją zupy :)
    a zdjęcia jak zwykle -piękne !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do upichcenia i dziękuję. Cieszę się, że zdjęcia się podobają :-)

      Usuń
  10. Wygląda bardzo smacznie, koniecznie muszę wypróbować przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam młodą kapustkę, zupa musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka właśnie jest Natalio. Pyszna :-)

      Usuń
  13. Nie tylko zachwyceni ale od pierwszego wejrzenia zakochani. Ma wszystko co lubię i do tego koperek (ostatnia moja miłość - rodzina mówi że się uzależniłam i niedługo dodam do herbaty)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj będziemy zachwyceni, będziemy! Jak nas poczęstujesz ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię kapuśniaki ale kremu z nich nigdy nie robiłam! Trzeba będzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, bo kapuśniak zupełnie inaczej smakuje :-D

      Usuń
  16. Czarujesz taką zupę krem, że ja nie jedząc w ogóle zup mam na nią ochotę ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, ha udało mi sie innymi słowy :-)

      Usuń
  17. Wygląda świetnie! ; )
    Bardzo ciekawy pomysł na zupę!

    OdpowiedzUsuń
  18. Zupa świetna i pięknie ją podałaś.

    OdpowiedzUsuń
  19. Zupa z kapusty? U Ciebie zawsze coś nowego :))

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo ciekawy pomysł na krem, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  21. pyszności, zupy - moja największa miłość!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że trafiłam w Twój gust :-)

      Usuń
  22. Bogactwo smaku i witamin!

    OdpowiedzUsuń
  23. A już myślałem, że z cytryny ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z cytryny będzie kolejna. To taka ukryta zapowiedź :-P

      Usuń
    2. No to nie mogę się już doczekać :D

      Usuń
  24. Pysznie wygląda Twoja zupka. Niedawno zrobiłam zupę z młodej kapusty, ale nie pomyślałam, że taki krem może również niesamowicie smakować. Na pewno wypróbuję Twój przepis, bo lubię zupy-kremy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam Krysiu. Nie będziesz żałować :-)

      Usuń
  25. Świetna, zdrowa i zapewne pyszna zupa ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, jest pyszna, więc zaczynam się od niej uzależniać :-)

      Usuń
  26. Krem z kapusty.... wspaniale wygląda i musi rewelacyjnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, smakuje rewelacyjnie :-)

      Usuń