Kiedy już nacieszę się pierwszymi truskawkami, zaczynam z nimi eksperymentować. Szukam nowych smaków i niebanalnych połączeń. Tym razem truskawki trafiły do guacamole i całkiem im tam dobrze. Wyszło szybko, pysznie i zdrowo, czyli tak ja lubię najbardziej.
After I overindulge in first strawberries of the season I start experimenting with them. I search for new and original flavour combinations. Thanks to my quest for novelty I discovered guacamole with strawberries. It turned out easy, delicious and healthy so it's just the way I like it.
Składniki (1 porcja) scroll down to English version
Inspiracja: klik
1 dojrzałe awokado
skórka i sok z połówki limonki (można zastąpić cytryną)
pół małej cebuli czerwonej
5 - 6 truskawek
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie - posiekana świeża kolendra
1. Posiekaj czerwoną cebulę bardzo drobno
2. Wymieszaj z sokiem i skórką z limonki i odstaw na kilka minut
3. Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę, a następnie wyjmij łyżeczką cały miękki miąższ i przełóż do miseczki, w której jest już cebula z limonką
4. Widelcem rozdrabniaj awokado aż do uzyskania papki. Nie musi być super gładka.
5. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem
6. Dodaj pokrojone w małą kostkę truskawki
7. Dodaj posiekaną świeżą kolendrą, jeżeli jej używasz
8. Odstaw na kilka minut, żeby smaki się połączyły i podawaj.
English version
Ingredients (1 serving)
Inspiration: click
1 ripe avocado
juice and zest from half of lime (can be replaced by lemon)
half of small red onion
5 - 6 strawberries
salt and pepper
optionally - chopped fresh cilantro
1. Chop red onion, very finely
2. Mixed chopped red onion with lime juice and zest and allow to rest for a couple of minutes
3. Cut avocado in half, remove the pit and then scoop out all the avocado flesh and transfer into a bowl, where there is already chopped red onion with lime juice
4. Mash with a fork. It does not have to be very smooth. We're not toddlers, so it's ok to leave some chunks.
5. Season with salt and freshly ground pepper
6. Mix in chopped strawberries
7. Optionally add chopped cilantro
8. Set aside for a couple of minutes so that all flavours can mix well and then serve
Intrygujące połączenie, nie wątpię, że pyszne :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, że pyszne :-D
UsuńJaki ciekawy pomysł! Muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńZachęcam :-)
UsuńWygląda pysznie, wypróbuję ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
Wypróbuj, wypróbuj, bo naprawdę warto :-)
UsuńZ truskawkami? Ciekawe!
OdpowiedzUsuńWarte spróbowania :-)
UsuńJak się ocenia dojrzałość guacamole??? (spójrz na listę składników w wersji pl hihi :))) )
OdpowiedzUsuńA sam przepis ekstra. Kocham truskawki i kocham awokado, również razem, ale do tej pory łączyłam tylko na słodko. Spróbuję!
Sama się zaczęłam zastanawiać, aż w końcu zmieniłam ;-) hihihihi. Skoro kocham i awokado i truskawki, to nie możesz nie zrobić tego guacamole. Intuicja podpowiada mi, że będzie Ci smakować :-)
UsuńNo coś podobnego? Normalnie zastrzeliłaś mnie tym połączeniem;-) Super:-)
OdpowiedzUsuńZaraz, zaraz, ale ja nie chciałam do nikogo strzelać...;-)
UsuńI never thought to combine strawberries with avocado! Both strawberries and avocado are more or less out of season now here,so next winter....
OdpowiedzUsuńIt is in fact original, but definitely worth giving a try, so I hope you'll remember the recipe when strawberries and avocados are again in season in the place where you live :-D
UsuńSuper pomysł, bardzo mi się podoba przepis :D
OdpowiedzUsuńCieszę się :-)
UsuńŚwietnie wygląda, jutro sprawdzam ten przepis :)
OdpowiedzUsuńSprawdzaj, sprawdzaj. Intuicja podpowiada mi, że nie będziesz żałować :-)
UsuńU mnie zwykle w tej roli pomidor, a tu proszę truskaweczka :)
OdpowiedzUsuńPomidor jest już taki passe Natalio ;-) hihihihi
UsuńBardzo dobre połączenie składników. Truskawki, jak widać komponują się wszędzie wspaniale :)
OdpowiedzUsuńTaka już rola truskawki :-)
Usuńz truskawkami jeszcze nie łączyłam, ciekawe :)
OdpowiedzUsuńA warto, oj warto :-)
UsuńSkoro można z pomidorami, ogórkiem czy papryką, to czemu niby nie z truskawką, pomysł fajny, ciekawy smakowo i wizualnie
OdpowiedzUsuńWniosek z tego, że eksperymentować zawsze można :-)
Usuńwoowww czego moje oczy nie widzą:D ależ boskie połączenie!:D
OdpowiedzUsuńChyba znalazła się Fanka tego niecodziennego guacamole :-)
UsuńInteresująca propozycja :D
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania :-D
UsuńAle cudo:) zaintrygowana że hej!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Di
Cieszę się, że udało mi się zaintrygować Back Taste :-D Pozdrowienia ślę i ja :-D
UsuńPowinnaś nazwać tego bloga "Kusicielka bez serca" :P
OdpowiedzUsuńDobrze, ale pod warunkiem, że Ty nazwiesz swojego "Kusiciel bez serca" :-P :-P :-P
UsuńCiekawe połączenie. Ja jednak nie przepadam z awokado,ale może z truskawką smakuje dobrze?:)
OdpowiedzUsuńMuszę Cię zmartwić Majanko, bo jednak to guacamole ciągle jednak bazuje na awokado :-)
UsuńIntrygujące :)
OdpowiedzUsuńA kolorystycznie komponuje się znakomicie :)
No tak zieleń z czerwienią to zgrany duet :-)
UsuńSuper pomysł, jadłam wprawdzie kiedyś z mango, ale nie powalało na kolana przede wszystkim kolorystycznie. Twoje wygląda idealnie i pewnie podobnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńHmmmm, mango w tym zestawie jakoś mi nie pasuje, bo też jest mdłe tak jak awokado. Tu trzeba odrobiny charakteru no i koloru ;-)
UsuńBardzo intrygująco ale smacznie :)
OdpowiedzUsuńLepiej nie można było tego ująć :-)
Usuń