Wpadłam w rabarbarowy ciąg, więc jeszcze nie raz i nie dwa o nim usłyszycie. A dzisiaj serwuję Wam moje odkrycie tego sezonu, choć Bea odkryła ten deser już rok temu. Połączenia kokosa z rabarbarem nie trzeba chyba zbyt reklamować, bo zdecydowanie obroni się samo. A na dodatek crumble jest megaproste do przygotowania. Może właśnie dlatego ostatnio coś u mnie za często się pojawia, w towarzystwie kulki lodów waniliowych oczywiście.
I got addicted to rhubarb those days, so you may expect few more recipes coming soon. Today I serve you delicious and easy crumble that marries coconut with rhubarb pretty well. You will be really amazed by its taste and texture and you will get quickly addicted to this lovely dessert, especially if you choose to enjoy it warm with vanilla ice-cream.
Składniki (3- 4 porcje) scroll down to English version
Inspiracja: klik
ok 500 - 600 g rabarbaru
100 g cukru
60 g mąki pszennej (można zastąpić zdrowszą razową)
60 g wiórków kokosowych
50 g cukru trzcinowego
50 g masła
15 g płatków migdałowych
szczypta soli
opcjonalnie 3-4 kulki lodów waniliowych
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Rabarbar pokój na mniejsze kawałki i wymieszaj z cukrem
3. Ułóż rabarbar w naczyniu do zapiekania
4. Z mąki pszennej, wiórków kokosowych, cukru trzcinowego, masła i szczypty soli zagnieć palcami kruszonkę
5. Na sam koniec wmieszaj ostrożnie do kruszonki płatki migdałów, żeby ich zbytnio nie pokruszyć
6. Posyp rabarbar kruszonką, wstaw naczynie do zapiekania do piekarnika i piecz 25-30 minut
7. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z gałką lodów waniliowych
English version
Ingredients (3- 4 servings)
Inspiration: click
around 500 - 600 g rhubarb
100 g sugar
60 g wheat flour (can be replaced by whole flour) ąki pszennej (można zastąpić zdrowszą razową)
60 g coconut flakes
50 g demerara sugar
50 g butter
15 g almond flakes
pinch of salt
optionally 4 spoons of vanilla ice-cream
1. Heat your oven up to 180°C
2. Chop rhubarb into smaller pieced and mix with sugar
3. Place rhubarb in baking dish
4. Form crumbs by means of your fingetips from wheat flour, coconut flakes, demerara sugar, butter and a pinch of salt.
5. Mix in almond into crumbs delicately
6. Sprinkle crumbs on top of rhubarb, place in the oven and bake for around 25-30 minutes.
7. Crumble tastes best, served warm with vanilla ice-cream
Z lodami <3 Kocham!
OdpowiedzUsuńJa kocham i z lodami i bez :-D
UsuńPycha. Ja mam ciąg truskawkowy. Ciekawe co to oznacza:)
OdpowiedzUsuńMoże to, że wreszcie jest wytęskniony czerwiec i sezon na te wspaniałości :-)
UsuńKwaśny rabarbar, słodka kruszonka, a na dodatek lody... Poezja :)
OdpowiedzUsuńPoezja to dobre słowo :-D
UsuńTo jest mistrzostwo! Pysznie wygląda Kochana :)
OdpowiedzUsuńAch Majanko, dziękuję najpiękniej za te pochwały :-D i pozdrawiam cieplutko :-D
UsuńKokosowe? Rewelacja!
OdpowiedzUsuńKokosowe! :-D
Usuńmniam.. kocham kokos i wszystko co kokosowe!
OdpowiedzUsuńTo w takim razie obok takiego crumble obojętnie nie przejdziesz :-)
UsuńMasz mnie! Muszę ten przepis zapisać! Ale powiedz mi, mogę rabarbar wymienić np. na truskawki? Moje oko aż się cieszy, jak widzi takie desery :))
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można zamienić rabarbar na truskawki albo na inne owoce :-)
UsuńMniam, fantastyczne połączenie! Ideał!
OdpowiedzUsuńTrudno się z Tobą nie zgodzić :-D
UsuńTrafiłaś w mój czuły punkt: lody, rabarbar... Oj, jak ja lubię. A pora oczywista, więc zapisuje przepis i zamierzam go zrobić :)
OdpowiedzUsuńZachęcam Krysiu, nie będziesz żałować :-D
UsuńRabarbarowe ciągi popieram w 100%. Ten fragment ciągu wygląda wyjątkowo apetycznie :) a dodatek lodów to wisienka na torcie :)
OdpowiedzUsuńLody po prostu muszą być ;-)
Usuńdałabym się za taki deser posiekać:) kocham:D
OdpowiedzUsuńWooow, rzeczywiście to silna miłość, skoro aż do siekania mogłoby dojść ;-)
UsuńPięknie!
OdpowiedzUsuńU mnie dzisiaj będzie prawie taki sam deser.
Już czeka na zapieczenie.
Będą Koleżanki,zjemy na tarasie.
Spotkanie z koleżankami przy crumble to świetny pomysł na spędzenie wolnych chwil :-D
UsuńChyba wiem co w weekend sobie zrobię do herbatki :-D wspaniałe połączenie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Gosia O.
Crumble to weekend to świetny pomysł :-D
Usuńczysta rozpusta :)
OdpowiedzUsuńU skoraqa to nic nowego ;-)
UsuńMmm, deser idealny na niezupełnie wiosenną wiosnę ;)
OdpowiedzUsuńU mnie już wiosna bardziej letnia, ale taki deser jest idealny na każdą pogodę :-)
UsuńUwielbiam! Takie proste, szybkie i zarazem takie pyszne :)
OdpowiedzUsuńSiła i smak często tkwią z prostocie :-D
UsuńPyszna kruszonka, niczego tutaj nie brakuje :))
OdpowiedzUsuńMasz rację, deser, któremu nic nie brakuje :-D
UsuńWspaniały deser! ; )
OdpowiedzUsuńCrumble jest świetne!
Masz rację :-D
UsuńTakie proste a takie pyszne! :D
OdpowiedzUsuńSiła tkwi w prostocie :-D
UsuńMniam :) jak dla mnie zachwalać nie trzeba, wiem że niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńSkoro tak to nie ma na co czekać, trzeba się częstować :-)
UsuńMmmm rabarbar jest niesamowity do takich deserów :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się Natalio :-D
Usuńthis looks simply delicious! lovely ingredients and love the combination of rhubarb and coconut
OdpowiedzUsuńMary
Thank you Mary :-) I have to agree with you, that the combination of rhubarb and coconut is pretty successful :-)
Usuń