Nie byłoby truskawkowego sezonu bez truskawek utopionych w cieście. Tym razem skończyły swój żywot w pysznych, mięciutkich i wilgotnych muffinkach z przesłodkim lukrem truskawkowym. Sprawdzą się idealnie zarówno podane na śniadanie jak i podczas pikniku. To kto ma ochotę?
Strawberry season would not be complete without some baking. This time these little red beauties ended up in delicious, soft and moist muffins served with strawberry icing. They will be perfect both for breakfast and for picnic. So who wants a muffin?
Składniki(12-14 sztuk) scroll down to English version
125 g masła
150 g mąki pszennej
100 g mąki amarantusowej
1 jajko
160 g cukru
125 ml maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
200 g truskawek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej (opcjonalnie, bez sody wychodzą tak samo wyśmienite)
Składniki na lukier
2 łyżki zmiksowanych truskawek
10-11 łyżek cukru pudru
Opcjonalnie: 7 ładnych i zgrabnych truskawek do dekoracji
1. Truskawki pokrój w drobne kawałki i wyłóż na ręcznikach papierowych, żeby pozbyć się nadmiaru soków
2. Mikserem ubij jajko z cukrem na puszystą masę
3. Dodaj masło i miksuj dalej
4. Dodaj maślankę/kefir/jogurt naturalny i miksuj dalej (masa może się trochę zważyć na tym etapie. Nie przejmuj się jednak, nie ma to wpływu na ostateczny rezultat)
5. Dodaj mąkę pszenną, amarantusową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną
6. Wymieszaj dokładnie
6. Dodaj truskawki i wymieszaj bardzo delikatnie
7. Wyłóż ciasto do foremek na muffiny. Ja użyłam do tego łyżki do lodów.
8. Piecz w piekarniku około 15 - 20 minut w temp. 200 stopni.
9. Po upieczeniu ostudź
10. Przygotuj lukier - dobrze wymieszaj cukier puder ze zmiksowanymi truskawkami aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodawaj cukru powoli, etapami, żeby nie dodać od razu zbyt dużo, bo powstanie Ci w efekcie duuuuuuużo lukru ;-)
11. Ostudzone muffinki udekoruj lukrem i odstaw do zastygnięcia. Jeżeli chcesz udekorować muffinki truskawkami to zrób to zanim lukier zastygnie. W tym celu przekrój truskawki przeznaczone do dekoracji na pół i ułóż po jednej połówce na każdej muffince
10. Przygotuj lukier - dobrze wymieszaj cukier puder ze zmiksowanymi truskawkami aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodawaj cukru powoli, etapami, żeby nie dodać od razu zbyt dużo, bo powstanie Ci w efekcie duuuuuuużo lukru ;-)
11. Ostudzone muffinki udekoruj lukrem i odstaw do zastygnięcia. Jeżeli chcesz udekorować muffinki truskawkami to zrób to zanim lukier zastygnie. W tym celu przekrój truskawki przeznaczone do dekoracji na pół i ułóż po jednej połówce na każdej muffince
12. Odstaw do zastygnięcia lukru
English version
Ingredients (12 - 14 pc)
125 g of butter
150 g of flour
100 g of amaranth flour
1egg
160 g of sugar
125 ml buttermilk, kefir milk or natural yoghurt
200 g of strawberries
2 tsp of baking powder
0,5 tsp of soda (optional. without soda they are equally delicious)
Ingredients for the icing
2 tablespoons of strawberry puree
10-11 tablespoons of icing sugar
Optionally 7 strawberries for decoration
1. Cut strawberries into smaller pieces and place on the kitchen towel in order to drain some juices
2. Beat egg with sugar until creamy and pale
3. Add butter and continue beating
3. Add buttermilk (or kefir or yoghurt) and continue beating (the mixture can desintergate at this step. Don't worry since it has no effect on the final results)
4. Add flour, amaranth flour, baking powder and soda
5. Mix quickly byt well
6. Add strawberries and mix very carefully not to smash them into puree.
7. Place a dough in muffin moulds. I did that by means of ice-cream scoop.
8. Bake for 15-20 minutes at 200 centigrades.
9. Allow to cool
10. Prepare icing by combining powder sugar and strawberry puree, stirring vigorously until reaching desired consistency.
11. Decorate muffins with icing. If you want to decorate your muffins also with strawberries you have to do it before the icing sets. In order to do oit, cut strawberries in half and decorate each muffin with them
Urocze.
OdpowiedzUsuńOjej, dziękuję :-)
Usuńsłodkie są !
OdpowiedzUsuńDzięki :-)
UsuńJa poproszę :) Pysznie muszą smakować z tym lukrem!
OdpowiedzUsuńTak właśnie smakują. Pysznie! :-)
UsuńI dla mnie jedna! Tylko bez lukru prosze...nie chce sie zaslodzic :)
OdpowiedzUsuńTaką gołą muffinkę chcesz....? ;-)
UsuńJa poproszę :) Wyglądają prześlicznie z tym różowiutkim lukrem :)
OdpowiedzUsuńWpadaj. Choć te się skończyły, to zawsze można upiec nowe :-)
UsuńLukier truskawkowy? Ale cudo urocze :)
OdpowiedzUsuńLukier jak się okazuje może być i truskawkowy :-)
UsuńAAAAALEŻ piękne one Ci są!
OdpowiedzUsuńOjjjej, dziękuję Opalanko :-)
UsuńWspaniałe! No i ten lukier, mniam.
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia .Uściski Joasiu:*
Dziękuję Majanko za te przemiłe słowa. Ściskam mocno :-)
UsuńZaczarowałaś mnie nimi, czarodziejko :D
OdpowiedzUsuńJeju, ale ja mam moc, skoro udało mi się Ciebie zaczarować :-P
UsuńIdealne na sezon truskawkowy! Pycha!
OdpowiedzUsuńTylko w sezonie takie muffinki mają sens :-)
UsuńPodwójnie truskawkowe :). Ja mam ochotę i to wielką!
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię, że masz na nie ochotę :-)
UsuńJak zwykle, pięknie i pysznie :-)
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję Veggie :-)
Usuńwyglądają obłędnie. jak nie kochać truskawek :)
OdpowiedzUsuńPo prostu się nie da ich nie kochać :-)
UsuńKocham Twoje fotografowanie, a te muffinki przebijają wszystkie truskawkowe delicje.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie.
Woooow, to dopiero jest wyznanie miłosne. Dziękuję bardzo :-)
UsuńOne nie skończyły swojego żywotu, a rozpoczęły nowy, o wiele lepszy!; D
OdpowiedzUsuńMasz całkowitą rację Angie :-)
UsuńUrocze muffinki! Robisz genialne zdjęcia, zazdroszczę:)
OdpowiedzUsuńNie ma co zazdrościć, bo to tylko efekt ciężkiej pracy:-D
UsuńŚliczne truskawkowe pyszności :) u mnie też dziś muffinki z truskawkami, w wersji z kokosem i białą czekoladą ;) w muffinach najfajniejsze jest chyba to, że robi się je błyskawicznie, a ilość kombinacji jest chyba nieograniczona ;)
OdpowiedzUsuńMasz rację, za to i ja uwielbiam muffinki :-)
UsuńTruskawkowe i do tego lukier? Piszę się na takie! :) Uwielbiam w każdych wypiekach truskawki, jak dla mnie nie ma lepszego owocu :)
OdpowiedzUsuńSkoro uwielbiasz truskawki, to te muffinki są idealne dla Ciebie :-)
UsuńSkoro pytasz, to ja się zgłaszam, i to na co najmniej dwie ;)
OdpowiedzUsuńWpadaj, czekają na Ciebie :-)
UsuńCudeńka :) uwielbiam takie !
OdpowiedzUsuńJa też :-D
Usuńmuszę spróbować zrobić :) przepis mnie zainteresował :) na pewno są przepyszne!
OdpowiedzUsuńOj tak, uwielbiam je :-)
UsuńJa mam bardzo ochotę:) tylko żeby ktoś jeszcze mi zrobił ;)
OdpowiedzUsuńAleż wygodnictwo ;-)
UsuńJejciu jakie obłędne!! ;)) mogę?
OdpowiedzUsuńOczywiście :-)
UsuńUrocze!
OdpowiedzUsuńI ten sos....
Mmmmmmmm...
Dziękuję Amber, choć bym raczej uznała, że to lukier a nie sos...:-)
UsuńHello!
OdpowiedzUsuńI saw your blog and thought it had great recipes and awesome pictures! I therefore would like to invite you to our new culinary website which has just started.
This is how it works in short. TastyQuery.com is a website for food bloggers and their fans allowing them to automatically collect recipes from your food blog. It’s a large database of links to recipes on food blogs. Everyone can join us for free.
For more please visit:
http://tastyquery.com
TastyQuery.com is an English version of our main website called “Mikser Kulinarny”, founded in Poland. “Mikser Kulinarny” has a large audience (over 2 mln unique visitors monthly) and with TastyQuery.com we want to repeat that success and drive thousands of new visitors to your food blog.
In case of any questions, don’t hesitate to contact us.
Best regards
Agnieszka
Thanks for your message, but I had already joined TastyQuery :-)
UsuńPrzepysznie i przeuroczo wyglądają:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńO matko a ja nie zabrałam ze sobą foremek do muffinek...
OdpowiedzUsuńPiękne:)
Jak żyć bez foremki? No jak żyć? ;-)
UsuńOczywiście, że mam ochotę na takie pyszne cudeńka. A ten różowy lukier wygląda pięknie, delikatnie... :)
OdpowiedzUsuńSkoro masz ochotę to zapraszam, upiekę kolejną już porcję :-)
UsuńDzisiaj zrobiłam według Twojej receptury muffinki. Są przepyszne! Bardzo wilgotne-ja takie lubię. Lukier w tym kolorze jest obłędny. Czy mogę zamieścić opis wykonania i recepturę wraz z linkiem do Twojego posta na swoim blogu www. drinkeatlive.blogspot.com ?
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci smakowały tak bardzo jak i mnie i oczywiście, że możesz recepturę zamieścić na swoim blogu :)
Usuńale super ten lukier :)
OdpowiedzUsuń