środa, 13 lutego 2008

Truskawowe serce / I heart...strawberry ice-cream

Z okazji Walentynek lodowe serce z moimi ulubionymi owocami, czyli truskawkami. Jestem od nich potwornie uzależniona, więc zawsze mam je w wersji mrożonej na ciężkie czasy. Dzisiaj zdecydowałam się je wykorzystać do przygotowania prostych, przepysznych, jedwabistych lodów. Nie ma potrzeby wykorzystywania maszynki do robienia lodów, co jest sporym ułatwieniem i ważną zaletą. Lody są jeszcze pyszniejsze, kiedy poleje się je obficie truskawowym puree.
Nie musisz używać takiej formy jak ja. Można wykorzystać inne formy plastikowe lub silikonowe albo najzwyczajniej zamrozić w pojemniku i nakładać łyżką do lodów tak jak wszystkie inne lody.

May I offer you a strawberry heart...?
Especially for St. Valentine’s day something heart-shaped and made of my favourite fruits ie. strawberries. Although it’s winter time I still have some in the freezer for hard times and today I decided to use them in this recipe. I obtained very nice, smooth ice-cream. It’s very easy to prepare and you don’t need any sophisticated ice-cream maker which is a huge plus. Those ice-cream are delicious with lots of strawberry puree on top.
You do not have to use the same heart-shaped mould as I do. You can use different silicone or plastic moulds or you can simply the whole batch and simply scoop on the serving dish.

Składniki (2 porcje) / Ingredients for 2 servings
100 g sera mascarpone / 100 g mascarpone cheese
50g cukru pudru /
50g caster sugar
100ml śmietany 30-36% /
100ml double cream
Ok. 250g truskawek świeżych lub mrożonych /
app. 250g of strawberries fresh or frozen

1. Zmiksuj truskawki z cukrem na puree /
Puree strawberries together with sugar
2. Wymieszaj połowę puree z truskawek z serkiem mascarpone /
Mix app half of the strawberry puree with mascarpone cheese
3. Ubij śmietanę na sztywno /
Whip double cream until stiff
4. Delikatnie wymieszaj masę truskawkowo-serową z bitą śmietaną /
Gently incorporate whipped cream into strawberries and mascarpone
5. Masę przełóż do foremek /
Transfer the mixture into the moulds (preferably plastic or silicone, not glass)
6. Włóż do zamrażarki na noc /
Freeze overnight.
7. Na ok. godzinę przed podaniem przenieś lody z zamrażarki do lodówki. /
App. 1 hour before serving transfer strawberry ice-cream from freezer to refrigerator
8. Udekoruj puree z truskawej i podawaj. /
Decorate with the rest of strawberry puree and serve.

Inspiracja: Parfait z mascarpone i cytryny, “Twój Styl” / Inspiration: Mascarpone and lemon parfait, “Twój Styl”

8 komentarzy:

  1. wow!! wygladaja bosko!!na pewno sprobuje... :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaaa! Ależ to musi smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, przyznam, że takie serce smakuje i wygląda fantastycznie. Zwłaszcza z duuuużą ilością truskawkowego puree. m_n_i_a_m
    hihihihi

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj dopiero dziś do Ciebie trafiłam, ale zawsze lepiej późno niz wcale.Już wiem, ze bede zaglądfac często. Alez u Ciebie serduszkowo! Ślicznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Trafiłam tu właśnie dzięki akcji Zorry i jestem zauroczona.
    Piękne zdjęcia! Wszystko wygląda tak apetycznie... (nie to co u mnie :P)
    Będę tu częściej zaglądać, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne :-) I piękna prezentacja.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za Wasze miłe słowa. Zawsze dokładam wszelkich starań, żeby moje jedzonko nie tylko było smaczne i łatwe w przygotowaniu. Musi być także ładne i pięknie pachnące bo ja lubię smakować nie tylko językiem, ale i nosem i oczami a czasami nawet uszami (np. chrupiące bułeczki)

    Pozdrawiam Wszystkich serdecznie i zapraszam częściej :-)

    OdpowiedzUsuń