piątek, 17 września 2010

Zupa dyniowo-pomarańczowa z tymiankiem / Pumpkin and orange soup with thyme


Zupa dyniowa z dodatkiem pomarańczy i tymianku jest odrobiną słońca na talerzu, tak istotną podczas smutnych, szarych, jesiennych dni. Nie wszyscy zdołają polubić tę zupę, gdyż jej smak jest dość charakterny, dzięki nietypowemu połączeniu smaków słodkiego, kwaśnego i gorzkiego. Pozostali mogą się do woli cieszyć zdrową dawką słonecznego optymizmu.



Składniki (2 porcje)
1 kg dyni pokrojonej w kostkę
2 pomarańcze
duża cebula
bulion warzywny (własnej roboty, lub kostka rosołowa)
świeży tymianek
sól 
pieprz
prażone pestki dyni do dekoracji 
olej ryżowy

1. Podsmaż cebulę na oleju
2. Dodaj czosnej i dynię i podsmażaj jeszcze przez chwilkę
3. Dodaj wrzątek, bulion, tymianek, skórkę i sok z pomarańczy
4. Gotuj aż dynia będzie miękka - około 10 do 15 minut
5. Zmiksuj wszystko na gładką masę
6. Podawaj zupę posypaną prażonymi pestkami dyni i z chlebem chrupkim

6 komentarzy:

  1. Fantastyczny kolor i jestem pewna, że równie genialny smak ;)
    Lubię prażone pestki dyni!

    OdpowiedzUsuń
  2. Za zupę dyniową zabiera się lada dzień, jeszcze ogrzewam dynie w słońcu. twoja wersja baardzo kusząca i pięknie sfotografowana!
    Miłego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. rzeczywiście - istne słoneczko na talerzu. i taki letni smak.... d, pomarańcze plus tymianek? dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  4. Joanno,moje dynie stoją licznie na tarasie.Są w pełnej gotowości,żeby spełnić się w kuchni.
    Taka zupa,jak u Ciebie bardzo mi odpowiada.
    Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń