Zupa dyniowa z dodatkiem pomarańczy i tymianku jest odrobiną słońca na talerzu, tak istotną podczas smutnych, szarych, jesiennych dni. Nie wszyscy zdołają polubić tę zupę, gdyż jej smak jest dość charakterny, dzięki nietypowemu połączeniu smaków słodkiego, kwaśnego i gorzkiego. Pozostali mogą się do woli cieszyć zdrową dawką słonecznego optymizmu.
Składniki (2 porcje)
1 kg dyni pokrojonej w kostkę
2 pomarańcze
duża cebula
bulion warzywny (własnej roboty, lub kostka rosołowa)
świeży tymianek
sól
pieprz
prażone pestki dyni do dekoracji
olej ryżowy
1. Podsmaż cebulę na oleju
2. Dodaj czosnej i dynię i podsmażaj jeszcze przez chwilkę
3. Dodaj wrzątek, bulion, tymianek, skórkę i sok z pomarańczy
4. Gotuj aż dynia będzie miękka - około 10 do 15 minut
5. Zmiksuj wszystko na gładką masę
6. Podawaj zupę posypaną prażonymi pestkami dyni i z chlebem chrupkim
piękne te Twoje kremowe zupki :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny kolor i jestem pewna, że równie genialny smak ;)
OdpowiedzUsuńLubię prażone pestki dyni!
ale pyszności serwujesz!
OdpowiedzUsuńZa zupę dyniową zabiera się lada dzień, jeszcze ogrzewam dynie w słońcu. twoja wersja baardzo kusząca i pięknie sfotografowana!
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu:)
rzeczywiście - istne słoneczko na talerzu. i taki letni smak.... d, pomarańcze plus tymianek? dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńJoanno,moje dynie stoją licznie na tarasie.Są w pełnej gotowości,żeby spełnić się w kuchni.
OdpowiedzUsuńTaka zupa,jak u Ciebie bardzo mi odpowiada.
Serdeczności!