niedziela, 25 listopada 2012

Ciastka podwójnie czekoladowe najlepsze na chandrę / Chocolate cookies with condensed milk


Ogarnia Cię nostalgia, melancholia, smutek lub jesteś po prostu w złym humorze? Łasuch ma lekarstwo. Ciastka podwójnie czekoladowe działają cuda i poradzą sobie z każdą chandrą. Pogrążonego w najgłębszej melancholii Łasucha potrafią wyleczyć i postawić na nogi dosłownie w kilka minut. Do tego szklanka mleka lub dobrej herbaty i centrum dowodzenia łasuchowym światem znowu może działać bez zarzutu jak to ma w zwyczaju. Polecam każdemu taką ciasteczkową terapię, bo naprawdę działa cuda a uśmiech natychmiast pojawia się na twarzy:-)



Whenever I'm sad or depressed I need good remedy in the form of chocolate cookies. They miracously heal everything after few minutes. A couple of cookies, a glass of milk or a cup of good tea and you're cured, able to tackle the world as usual.



Składniki scroll down for English
Powtarzam za Patricią Scarpin z bloga Technicolor Kitchen, ale przepis pochodzi z Delicious Magazine
200g czekolady o zawartości kakao nie mniejszej niż 50%
50g masła
397g słodzonego mleka skondensowanego
1 łyżeczka ciemnego rumu
225g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli
100 g groszków białej czekolady lub tabliczkę białej czekolady pokrojonej na małe kawałki

1. Połam czekoladę na mniejsze kawałki
2. Rozpuść czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu
3. Jak czekolada całkowicie się rozpuści, wmieszaj mleko skondensowane i rum
4. Pozostaw do ostygnięcia
5. Do czekolady z mlekiem skondensowanym dodaj proszek do pieczenia, sól, mąkę oraz groszki białej czekolady lub tabliczkę białej czekolady pokrojonej na kawałki
6. Wszystko starannie wymieszaj
7. Schładzaj w lodówce ok. 10-15 minut. Nie za długo, bo masa na ciastka będzie zbyt twarda.
8. Nakładaj łyżką lub łyżka do lodów ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między jednym ciastkiem a drugim
9.  Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 12-15 minut. Nie należy piec tych ciastek zbyt długo, bo zbyt stwardnieją. 
10. Ostudź ciastka przed konsumpcją 

English version
Ingredients
I found this recipe on Paricia Scarpin's blog, Technicolor Kitchen, but the recipe comes from Delicious Magazine
200 g og good quality chocolate (with chocolate content not smaller that 50%)
50 g of butter
397g of sweetened condensed milk
1 łyżeczka ciemnego rumu
225g flour
1,5 teaspoon of baking powder 
pinch of salt
100 g of white chocolate chips or 100g of white chocolate chopped into chunks

1. Break up the chocolate and melt it together with butter in a water batch. Stir from time to time. 
2. When chocolate is fully melted, stir in rum and condensed milk 
3. Remove from the heat and cool completely 
4. Mix in flour, baking powder, salt and chocolate chips or chunks
5. Refrigerate the cookie dough for 10 -15 minutes
6. Line baking sheets with baking paper
7. Scoop the cookie dough onto baking paper taking care to leave some space in between cookies
8. Bake in the oven at 180°C for 12-15 minutes. Do not bake the cookies too long since they will be too hard on your teeth after overbaking. 
9. Allow to cool

45 komentarzy:

  1. Wyglądają bosko,a wnętrze jakie wygląda na miękkie???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są miękkie, ale gdzieś w tle można wyczuć tak lekko ciągnącą nutę. To pewnie przez skondensowane mleko, które nadaje tym ciastkom wyjątkowy smak i wyjątkową konsystencję :-)

      Usuń
    2. Jóż mnie przekonałaś:)zapisuję:)))

      Usuń
    3. zapisz koniecznie, bo ciastka są naprawdę cudowne i inne niż wszystkie :-D

      Usuń
    4. zdarza się ;-) Nie robi błędów tylko ten, kto nic nie robi Igo :-D

      Usuń
  2. O chętnie bym takie ciasteczko zjadła. Ostatnio ciągle ogarnia mnie jakiś dziwny stan jesiennej melancholii.
    Ciasteczko na pewno by mi pomogło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem o tym przekonana Majanko. Miłej niedzieli Ci życzę :-)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. nawet nie wiesz jak bardzo są te ciastka obłędne ;-)

      Usuń
  4. mocno czekoladowe ciasteczka, mm .. :) poproszę jedno!

    OdpowiedzUsuń
  5. mojego humoru nie trzeba reanimować, ale ciastka nie odmówiłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Humor póki co jest.
    Ale takie ciasteczka smakują zawsze!
    Podwójna czekoladowość.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, taka cudowna, podwójna czekoladowość tych ciasteczek smakuje zawsze :-)

      Usuń
  7. Podwójnie czekoladowe oznaczają podwójną przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chandry nie mam, ale ciasteczka chętnie bym zjadła. Zbieram się do zrobienia ciasteczek i ciągle coś mi przeszkadza...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciastka trzeba zrobić, bo bez ciastek życie jest ....mniej słodkie ;-)

      Usuń
  9. Wonderful looking chocolate cookies! What is it about chocolate that makes things all better :)?

    OdpowiedzUsuń
  10. oj takie to bym zjadła:) czekolada dobra na wszystko:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Even me, not a sweet eater, would definitely try this cookies. :) Let me make a cup of tea to go with it... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maybe you drop for a good cuppa to my kitchen Marina?

      Usuń
    2. Why not? I'd love to... :)

      Usuń
    3. You're very most welcome in here Marina:-) I'm waitin :-D

      Usuń
  12. Zgadzam się w 100 % czekolada dobra na wszystko;)

    OdpowiedzUsuń
  13. co ma pomóc na chandrę jak nie taka bomba czekoladowa:)! wspaniałe ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczne te ciasteczka. Czekoladowe smakołyki rządzą!

    OdpowiedzUsuń
  15. To się nazywa terapia na odległość, czuję się podbudowana samym widokiem tych czekoladowych słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zdjęcia tych pyszności tak na Ciebie działają :-)

      Usuń
  16. ciasteczkowa terapia - oj chyba popadłabym specjalnie w jakieś uzależnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pod warunkiem, że będzie do uzależnienie od śmiechu na przykład albo od dobrego humoru :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasteczkoterapia? Jestem za! Jeszcze się tak pięknie błyszczą na zdjęciach i są taaakie czekoladowe :) Łasuch wie co dobre. Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to Łasuch Katarzynko. Ja też pozdrawiam Cię serdecznie i cieplutko :-D

      Usuń