Marchewka smażona z kapustą pekińską, rodzynkami i fasolką, przyprawiona odrobiną orientu jest po prostu cudowna a na dodatek, zupełnie przypadkiem okazała się daniem całkowicie wegańskim.
Nie spodziewałam się, że takie połączenie smaków mnie zachwyci, tym bardziej, że wielką fanką rodzynek ani marchewki nie jestem. Ale okazało się, że to strzał w dziesiątkę. Całość przyprawiłam dla koloru odrobiną kurkumy a także dość sporą ilością przyprawy pięciu smaków, dzięki czemu ta potrawa uwodzi nie tylko wyglądem, ale także smakiem i aromatem anyżu, goździków i cynamonu. Najbardziej będzie smakowała tym z Was, którzy lubią słodko-kwaśne połączenia.
I was inspired by my friends recipe. Although I'm not a big fan of carrots or raisins I was so amazed by the taste of this dish. Of course I wouldn't be myself if I hadn't changed the recipe and adjusted the seasoning:-) It's really worth trying.
Składniki (2 porcje) scroll down for English
4-5 obranych marchewek
pół główki małej kapusty pekińskiej - grubo posiekanej
odrobina kurkumy - nie za dużo, żeby potrawa nie była gorzka
ok. 1 łyżeczki przyprawy pięciu smaków
2 łyżeczki brązowego cukru (lub do smaku)
garść rodzynek
opcjonalnie - ok. 100g ugotowanej białej fasoli (ostatecznie może być z puszki)
olej ryżowy do smażenia
1. Marchewki obierz i pokój w słupki 2,5 cm długości
2. Podgotuj marchewki na parze, ale tylko kilka minut. Marchewki muszą być jeszcze jędrne o twarde, żeby nie rozgotowały się podczas smażenia
3. Na patelni rozgrzej olej
4. Na gorący olej wrzuć podgotowane wcześniej na parze marchewki i smaż
5. Dodaj rodzynki i kapustę pekińską
6. Przed samym końcem smażenia dopraw kurkumą i przyprawą pięciu smaków oraz dorzuć fasolę
7. Wszystko starannie wymieszaj i podawaj
English version
Ingredients (2 servings)
4-5 carrots, peeled
half of chinese cabbage - shredded
a ponch of turmeric - but not to much, so that the dish does not get bitter in taste
around 1 teaspoon of five spice powder
2 teaspoons of demerara sugar (or optionally up to taste)
handful of raisins
optionally - around 100g of cooked or canned white beans
rice oil for frying
1. Cut carrots into thick sticks
2. Steam carrots for few minutes. The carrots have to be still tender so that they do not fall apart during frying
3. Heat rice oil on a pan
4. Fry onion on heated rice oil stirring constantly
5. Add raisings and shredded chinese cabbage
6. Just before the end of frying season with turneric and five spice powder and add beans, if you're using them.
7. Mix everything well and serve
Genialny pomysł! Nigdy nie wpadłabym na połączenie tych składników ze sobą, ale teraz chętnie to zrobię :)
OdpowiedzUsuńOkazuje się, że połączenie wychodzi cudowne:-)
UsuńBardzo mi odpowiada takie zestawienie składników. Czuję się zainspirowana:)
OdpowiedzUsuńCieszę się Aciri, że udało mi się Ciebie zainspirować :-D
Usuńtakie przekąski uwielbiam :))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
Szana :)!
No to częstuj się Szana :-) Pozdrowionka ślę :-)
Usuńw sam raz na lekkie co nie co po świętach!
OdpowiedzUsuńprawie lekkie ;-)
UsuńJak dla mnie danie idealne :)
OdpowiedzUsuńno to bomba :-)
Usuńjakie kolorowe jedzonko!
OdpowiedzUsuńz pewnością wspaniałe na poprawienie humoru:D
Oj tak Antenko. Po takich smakowitościach od razu buzia się uśmiecha :-)
Usuńwygląda rewelacyjnie, taki zastrzyk kolorów n a talerzu w zimie bardzo wskazany.
OdpowiedzUsuńJak do tego dodasz wszystkie te cudowne aromaty i już jesteś w marchewkowym niebie :-)
UsuńLooks delicious! I love the bright orange color. I hope that you had a wonderful New Year!
OdpowiedzUsuńYes Tessa, I had a lovely and lazy New Year, thank you. And how about u?
UsuńZrobiłam przed chwilą ! Pyyycha :) oczywiście też nie byłabym sobą, gdybym czegos nie zmieniła: dodałam jeszcze piórka cebulki dymki, szczyptę chilli i sosu sojowego :) udekorowałam szczypiorem :)Pozdrawiam, i zapraszam również do mnie na mojego początkującego bloga http://littlepinthekitchen.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńSuper, że dopasowałaś ten przepis do swoich smaków. Właśnie o to chodzi w kuchni. Cieszę się, że moja propozycja była inspiracją, ale cieszę się, że zainspirowana poszłaś o krok dalej i zmodyfikowałaś ten przepis. Z opisu wynika, że Twoje dodatki to świetny wybór.
UsuńŚwietna propozycja, oryginalne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńoryginalne i pyszne :-)
Usuń