Aromatyczna, słodko-kwaśna i gorąca. Taką modrą kapustę właśnie lubię. Do jej przygotowania używam aromatycznego cynamonowo - goździkowego musu z kwaskowych papierówek, których smak zamykam w słoiczkach każdego lata. Jeżeli ktoś jednak nie był zapobiegliwy tak jak ja, może też wykorzystać zimowe jabłka i będzie równie pysznie. Modra kapusta w moim wydaniu to danie wegetariańskie a nawet i wegańskie a do tego bardzo zdrowe no i oczywiście przepyszniaste. Warto się więc skusić, bo to wspaniały dodatek chociażby do kotlecików warzywnych.
This dish is a perfect winter dish. Sweet & sour, colourfull, aromatic, warm and healthy in the same time. To prepare this dish I use puree from pearmain apples that I saute and put in jars in season ie. in August. But you can choose any apples and prepare puree from them and the dish will be equally delicious. Such red cabbage is not only vegetarian but also vegan and will be a great compliment to any vegetable cutlets.
Składniki (2 porcje) scroll down for English
1 mała cebulka
mała główka modrej kapusty
sok z cytryny
ok. 100 - 150 ml musu z jabłek (najlepiej kwaskowych) przyprawionego goździkami i cynamonem*
2-3 goździki
odrobina oleju ryżowego
cukier trzcinowy
1. Drobno poszatkuj kapustę
2. Na odrobinie oleju ryżowego podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę
3. Dodaj kapustę i podsmażaj jeszcze przez chwilkę
4. Dodaj troszkę wody, ale nie za dużo, żeby kapusta zaczęła się dusić do miękkości, ale nie gotować jak w zupie.
5. Na samym początku gotowania dodaj też sok z cytryny, żeby kapusta nie straciła swojego cudownego koloru.
6. Dodaj mus z jabłek*, goździki i dopraw cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny
*jeżeli nie posiadasz gotowego musu jabłkowego to przepis podaję poniżej:
1. obierz jabłka ze skórki i dokładnie usuń wszelkie ogonki i gniazda nasienne. Pokrój na drobne kawałki
2. W garnku, na małym ogniu duś jabłka z odrobiną wody
3. Dopraw do smaku cukrem, cynamonem i goździkami
English version
Ingredients (2 servings)
1 small onion, diced
small red cabbage, thinly shredded
lemon juice
approximately 100 - 150 ml of apple puree seasoned with cinnamon and cloves*
2-3 cloves
a little bit of rice oil
demerara sugar
1. Fry onion with rice oil
2. Add cabbage and fry for a couple of minutes
3. Add a little bit of water and sautee cabbage until tender. Don't add to much water so that the cabbage is not cooked but sauteed.
4. At the very beginning of sauteeing cabbage add lemon juice to preserve the vibrant colour
5 Add apple puree*
6. Season with cloves, sugar and lemon juice
* if you do not have preprepared apple puree, you can find the recipe below:
1. Peel apples and remove core and seeds. Slice thinly
2. Saute apples in a pot with a little bit of water until puree is formed.
3. Season with demerara sugar, cinnamon and cloves
robię podobną ale dodaję jeszcze dużo skórki z cytrusów, u mnie króluje zawsze na święta ;)
OdpowiedzUsuńA ja na święta jeszcze nigdy jej nie jadłam:-) Za to po świętach jak najbardziej :-)
UsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńLubię czerwoną kapuścianą głowę.
Ja też dodaję mus z jabłek i dolewam czerwone wino.
Amber, czerwone wino to świetny dodatek :-D Następnym razem więc będzie z tym szlachetnym trunkiem :-)
UsuńWspaniały przepis! Ciekawy dodatek oleju ryżowego (nie znałam). Musi pysznie smakować
OdpowiedzUsuńOj smakuje pysznie, a olej ryżowy nadaje się idealnie do smażenia wszystkiego, bo nie ma smaku. Jest całkowicie neutralny. Ja go bardzo lubię, bo można na nim smażyć i słone i słodkie i słodko-kwaśne :-)
UsuńCzerwona kapusta jest taka niedoceniana a może być taka pyszna! Chociażby jak ta Twoja, pycha:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie, kapusta, jak większość zimowych warzyw jest niedoceniana a to wielka szkoda. Ale jest w końcu Łasuch, który pysznie przekonuje do kapusty, brukselki a wkrótce i do innych zimowych warzyw :-D
UsuńZnajoma taką robi, pyszna jest kapusta w takiej wersji :)))
OdpowiedzUsuńoj tak Drui, oj tak :-)
Usuńtego jeszcze nie jadłam, nie łączyłam goździków z kapustą. Bardzo ją lubię ale jadam w tradycyjny sposób:)
OdpowiedzUsuńno to Justynko czas na wyjście poza standard :-) Ja przynajmniej Cię do tego namawiam :-)
UsuńSmakowicie się zapowiada. Takiej kapusty nie próbowałam, w sensie z goździkami, cynamonem, brzmi naprawdę smacznie. :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
dla mnie przynajmniej Majanko to najsmaczniejsza wersja modrej kapusty, ale ja lubię takie smaki słodko - kwaśne i gożdziki i cynamon :-)
Usuńkiedys moja mama taką robiła:) była bardzo smaczna, a ja jakoś o niej sobie zapomniałam:/ trzeba będzie zrobić:D
OdpowiedzUsuńzrób koniecznie, bo taka kapusta jest pyszna, ale z tego, co piszesz wnioskuję, że Ty dobrze o tym wiesz :-)
UsuńMnie taka kapustka przypomina kuchnię mojej babci. Często taka kapustka widniała na jej stole ;)
OdpowiedzUsuńWidzę, że wspominasz dzieciństwo :-)
UsuńPoproszę miseczkę do dzisiejszego obiadu :)
OdpowiedzUsuńczęstuj się Ivko :-)
UsuńCzęsto u nas gości modra kapusta:-)
OdpowiedzUsuńA ja ją dopiero odkrywam Marzenko:-)
UsuńGorgeous color!
OdpowiedzUsuńThank you :-)
Usuńkapusta rewelacja ja bardzo lubię ... szczególnie do pyz i kaczki :)
OdpowiedzUsuńMmmmmmmm mistrzowskie połączenie :-D
UsuńMój małżon jest wielkim fanem czerwonej kapusty. Najlepiej smakuje z kotletem :]
OdpowiedzUsuńz kotletem, kotletem warzywnym albo jak sugeruje Marta z pyzami i kaczką :-D
Usuń