wtorek, 18 listopada 2014

Crumble żurawinowy / Cranberry crumble


Żurawinowy tydzień odrobinę się przedłużył, bo po prostu nie mogłam nie pokazać Wam tego przepisu, który powstał trochę przypadkiem podczas pieczenia muffinek, które pokazywałam Wam w niedzielę. Przepis jest megaprosty do przygotowania, więc to idealny pomysł na deser w trakcie tygodnia, kiedy macie ochotę na coś słodkiego, a brak Wam czasu i ochoty na bałagan w kuchni i skomplikowane receptury. Ja byłam zachwycona taką żurawiną skrytą pod  pyszną karmelową kruszonką i wiem, że Wam też zasmakuje :-) 

I have to prolong cranberry week a little, cause I simply have to share with you this recipe, that I have discovered totally by coincidence while baking muffins on Sunday. This dessert is perfect idea for weekday baking, cause it can be prepared pretty fast and is very easy. I'm sure, you gonna like it as much as I do :-) 




Składniki (2 porcje) scroll down to English version
przepis własny
3 łyżki mąki
4 łyżki jasnego cukru muscovado
1 łyżka cukru demerara
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki masła
1/4 szklanki płatków migdałowych

1 1/2 szklanki świeżej żurawiny
1 łyżka soku pomarańczowego
skórka starta z połówki pomarańczy 
 
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C.
2. Wymieszaj w misce mąkę, 2 łyżki cukru muscovado, cukier demerara, masło i  cynamon. 
3. Szybko zagnieć palcami, aż utworzy się kruszonka. Jeżeli masa będzie się zbytnio kleić, to dodaj więcej cukru demerara i mąki w równych ilościach
4. Na koniec wmieszaj płatki migdałowe i odstaw
5. W misce wymieszaj żurawinę z 2 łyżkami cukru muscovado, sokiem z pomarańczy i skórką pomarańczową
6. Rozdziel żurawinę na dwa ramekiny (kokilki do zapiekania)
7. Posyp kruszonką
8. Piecz przez około 10-15 minut aż kruszonka się zarumieni

9. Ostudź przed podaniem 

English version
Ingredients (2 servings) 
my own recipe
3 tablespoons of flour 
4 tablespoons of light muscovado sugar 
1 tablespoon og demerara sugar 
1/4 teaspoon of ground cinnamon 
2 tablespoons of butter 
1/4 cup of almond flakes 

1 1/2 cup of fresh cranberries 
1 tablespoon of orange juice 
zest from half of orange 

1. Preheat the oven up to 200 °C
2. In a bowl mix flour, 2 tablespoons of light muscovado sugar, demerara sugar, butter and cinnamon 

3. Mix everything quickly with your fingers until crumbs are formed. If ingredients are to sticky, add equal parts of flour and demerara sugar
4. 
Mix in almond flakes and set aside for later use
5. Mix crnberries with 2 tablespoons of muscovado sugar, orange juice and orange zest. 
6. Divide cranberries into two ramekins
7. 
Sprinkle crumble on top of cranberries   
8. Bake for 10-15 minutes or until crumble is golden brown. 

9Allow to cool before serving
 

25 komentarzy:

  1. Uwielbiam crumble pod każdą postacią. Z żurawiną robiłam, ale tylko jako dodatkiem. Muszę kiedyś zafundować sobie taką całościową wersję

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno mnie tu nie było, a tu tyle pyszności. Dużo do nadrobienia mam:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie idealne :) Uwielbiam crumble z rabarbarem, z żurawiną musi mieć podobny kwaskowaty odcień :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szalejesz kobitko z żurawinką. Mniam pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba oslinilam monitor... ;)) Uwielbiam crumble :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham crumble! Niebo w gebie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie proste desery są zazwyczaj najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. proste i smaczne acz wyrafinowane :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda świetnie! : )
    Bardzo mi się podoba ten pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak, wiem, że to pycha, bo już takie podobne zapiekanki robiłam, ale z innymi owocami, niestety nie mam pojęcia skąd ja mogłabym wytrzasnąć żurawinę, nawet chyba nie wiem, jak świeża smakuje, ale pewnie pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. kocham ten deser z każdym owocowym dodatkiem:) z żurawiną musi smakować wybornie!!!:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Żurawinowe love u Ciebie!
    Lubię te czerwone kuleczki.
    I zapiekane pod kruszonką też.

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie połączenie kwaskowatych owoców i słodkiej kruszonki zdecydowanie trafia w mój gust<3

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawy pomysł.WYgląda i pewnie smakuje rewelacyjnie.Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  15. Zapiekane owoce po kruszonką, ja je uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ooo i na moje nerki i pęcherz jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciepły, aromatyczny deser na poprawę nastroju w ten pochmurny dzień :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Super deser, bardzo takie lubię, to po prostu zdrowa alternatywa ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. szalejesz widzę z żurawiną! :)
    wszystko zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale miałam szczęście-kupiłam świeżą żurawinę bez pomysłu na nią:)teraz już wiem,gdzie wyląduje:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetny deser, idealny na tą porę roku :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pysznie wygląda :) fajny pomysł!

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń