Wróżby wróżbami, ale pomiędzy laniem wosku, a innym Andrzejkowym zabawami trzeba przecież coś przekąsić, żeby mieć siłę na zabawę do białego rana. Zostawiam więc Wam przepis na pyszne i proste roladki cukiniowe, życzę udanej zabawy i tylko pomyślnych wyników wróżb ;-)
To handle well all magic during partiesand celebrations organized on St. Andrew's Day Eve you cannot be hungry, so I leave you the recipe for a great and simple snack that will be enjoyed during the evening and long into the night. So lets get this party started Folks ;-)
Składniki scroll down to English version
Inspiracja: Palce Lizać 2012
2 średniej wielkości cukinie
ok. 300 g sera koziego
100 g oliwek kalamata lub innych oliwek bez pestek
zioła prowansalskie
ząbek czosnku, drobno posiekany
wykałaczki
olej do smażenia
sól i pieprz
1. Pokrój cukinie wzdłuż na cienkie plastry
2. Każdy plaster cukinii posmaruj cienką warstwą oleju i smaż partiami na rozgrzanej patelni z dwóch stron aż do zrumienienia a następnie odstaw do ostygnięcia
3. Wymieszaj kozi serek z ząbkiem czosnku i ziołami prowansalskimi oraz ewentualnie solą i pieprzem
4. Posmaruj każdy usmażony plastrem cukinii cienką warstwą doprawionego serka koziego
5. Na samym wierzchu połóż dwie oliwki, zwiń ciasno w roladkę i wbij wykałaczkę, żeby roladka się nie rozpadła
English version
Ingredients
Inspiration: Palce Lizać, 2012
2 zucchinis, medium size
around 300 g goat's cheese
100 g kalamata olives, or any other variety, pitted
provancal herbs
clove of garlic, finely chopped
toothpicks
rice oil for frying
salt and pepper
1. Thinly slice zucchinis lenghtwise
2. Spread a thin layer of oil on both sides of each zucchini slice and fry on hot frying pan on both sides until slightly brown. Allow to cool
3. Mix goat's cheese with provancal herbs, clove of garlic and optionally also with salt and pepper
4. Spread a thin layer of seasoned goat's cheese on each fried zucchini slice
5. Place two olives on top and gently roll zucchini slice. Secure with a toothpick inserted in the middle of the roll and serve.
Świetny pomysł! Doskonałe!
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł:)
OdpowiedzUsuńPomysł idealny na imprezy, ja jadłabym na pewno; D
OdpowiedzUsuńJa już nie wróżę sobie z fusów, czy bucików...
OdpowiedzUsuńZa to chętnie zjadłabym takie roladki :)
Mniam. Kiedyś miałam okazję jeść takie roladki, bardzo mi smakowały. Pyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńJadłam podobne, ale nie z serem kozim i też mi bardzo smakowały...
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńPodałaś tu wszystko co lubię.
uwielbiam kozi ser! super przystawka lub przekąska :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :) Ale chyba jeszcze bardziej takie z bakłażana z nadzieniem z orzechów - dawali nam w Gruzji, muszę je zrobić.
OdpowiedzUsuńrewelacyjne na imprezę andrzejkową i nie tylko :)
OdpowiedzUsuńPiękne, eleganckie roladki. Podobają mi się bardzo.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Pychotka, uwielbiam cukinię
OdpowiedzUsuńSmaczne te Twoje roladki. Idealny przepis na spotkanie ze znajomymi:)
OdpowiedzUsuńTego przepisu po prostu nie da się nie lubić!
OdpowiedzUsuńPodobne roladki robiłam z serkiem krowim... Twoja wersja bardzo podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie, myślę, że na nadzienie można mieć tysiące pomysłów i zawsze będzie super smakowało :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł! Chętnie bym ich spróbowała
OdpowiedzUsuńObłędnie smaczna przystawka :)
OdpowiedzUsuńNiby takie proste, ale zrobilo na mnie ogromne wrazenie... to chyba to pierwsze zdjecia. Taki nocny napad chetki na jedzenie ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :) A ten kozi serek to taki kanapkowy czy to ma być rolada? Chętnie bym zrobiła, dlatego pytam :D
OdpowiedzUsuńŁucjo, ja użyłam serka kanapkowego, bo łatwo go rozsmarować na plastrach cukinii. Z roladą byłoby trudniej :-)
UsuńDziękuję za odpowiedź, tak myślałam ale wolałam się upewnić :D Będę je robiła!
UsuńPiękne przekąski :)
OdpowiedzUsuńI roladki i ciasteczka lawendowe pycha ale chyba jednak roladki. Jestem raczej słonolubna. Choc ciasteczka nęcą niezwykle. Ot i taki ze mnie osiołek co zdecydować się nie może :(
OdpowiedzUsuńBoskie roladki, idealne na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je! Dodaję jeszcze po kawałku suszonego pomidora i kawałki np.roszponki.
OdpowiedzUsuńPrześliczne!
OdpowiedzUsuńWypieki PÓŁnocy uwielbiam i najchętniej wypiekam na święta.