Nie jestem fanką pieczenia muffinek na śniadanie, bo po prostu mi się nie chce. Zanim wyciągnę mikser, wagę, wszystkie składniki i zabiorę się za pieczenie, to jestem już wściekle głodna, więc wypieki zostawiam raczej na deser lub na piątą po południu, a na śniadanie, nawet to niedzielne i leniwe, przygotowuję coś szybszego ;-) Te muffinki są jednak miłą odmianą. Nie potrzeba do ich przygotowania ani miksera, ani wagi, więc pieczenie nie stanowi wielkiego problemu. Raz, dwa i gotowe, więc wszystkie argumenty przeciwko porannemu pieczeniu zostały obalone, a ja wreszcie mogę się cieszyć pysznymi muffinkami na śniadanie.
I have to confess that I'm not a big fan of breakfast muffins, because simply I'm too lazy to bake them first thing in the morning. I just want to eat my breakfast as soon as I get up, so searching for mixer, scale and ingredients is not an option. I need something easy and quick to prepare, so that I don't feel hungry for long. These muffins however are not like regular muffins and can be prepared much, much faster. Mixer and scale are not necessary, so you only quickly mix all ingredients, put in the oven and prepare your morning coffee while muffins are being baked. As simple as that :-)
Składniki (12 sztuk) scroll down to English version
Inspiracja: klik
Składniki na muffinki
1i 3/4 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
skórka z jednej pomarańczy
1/2 szklanki soku z pomarańczy
1/4 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka świeżej żurawiny
Składniki na kruszonkę
3 łyżki mąki
2 łyżki cukru muscovado
1 łyżka cukru demerara
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki masła
1/4 szklanki płatków migdałowych
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C.
2. Wyłóż formę do pieczenia muffinek papilotkami
3. Wymieszaj w misce składniki na kruszonkę poza płatkami migdałów.
4. Szybko zagnieć palcami, aż utworzy się kruszonka. Jeżeli masa będzie się zbytnio kleić, to dodaj więcej cukru demerara i mąki w równych ilościach
5. Na koniec wmieszaj płatki migdałowe i odstaw
6. W dużej misce wymieszaj suche składniki na muffinki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól
7. W osobnej misce roztrzep widelcem jajko a następnie wymieszaj je ze skórką pomarańczową oraz pozostałymi mokrymi składnikami czyli: sokiem z pomarańczy i olejem
8. Dodaj mokre składniki do suchych i szybko wymieszaj tylko do połączenia się składników
9. Szybko wmieszaj żurawinę
10. Ciasto na muffinki umieść w papilotkach
11. Posyp muffinki kruszonką
12. Piecz przez około 15 - 20 minut lub do suchego patyczka
13. Ostudź przed podaniem
English version
Ingredients (12 pc)
Inspiration: click
Ingredients for muffins
1 and 3/4 cup flour
1/3 cup sugar
2 teaspoons of baking powder
a pinch of salt
1 egg
zest from one large orange
1/2 cup orange juice
1/4 cup vegetable oil
1 cup fresh cranberries
Ingredients for crumble topping
3 tablespoons of flour
2 tablespoons of light muscovado sugar
1 tablespoon of demerara sugar
1/4 teaspoon of ground cinnamon
2 tablespoons of butter
1/4 cup almond flakes
1. Preheat the oven up to 200 °C.
2. Line muffin baking pan with paper liners
3. In a bowl mix all ingredients for crumble topping, except almond flakes
4. Mix everything quickly with your fingers until crumbs are formed. If ingredients are to sticky, add equal parts of flour and demerara sugar
5. Mix in almond flakes and set aside for later use
6. In a big bowl mix all dry ingredients ie. flour, salt, baking powder and sugar
7. In a separate bowl whip egg with fork, and then mix in orange zest and remaining wet ingredients ie. orange juice and vegetable oil.
8. Add wet ingredients to dry ingredients and mix quickly only until just combined. Do not overmix the batter.
9. Quickly mix in cranberries
10. Place the batter in muffin paper liners
11. Sprinkle crumble topping on top of each muffin
12. Bake for 15-20 minutes or until dry skewer inserted into the center of the muffin comes out clean
13. Allow to cool before serving
Mam tak samo, nie lubię bawić się w poranne pieczenie, a nawet smażenie pancake'ów czy racuchów zostawiam na wyjątkowe okazje. Ale takie muffiny można zrobić dzień wcześniej i podgrzać w mikrofali. :)))
OdpowiedzUsuńświetne na śniadanie:) pysznie wyglądają takie muffinki:)
OdpowiedzUsuńmmmm.... te mufiny to spelnienie moich żurawinowych marzeń!
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpyszności! czy można jedną?
OdpowiedzUsuńDlatego właśnie lubię robić muffiny, ich przygotowanie jest super szybkie, a potem mogę delektować się pysznym smakiem: ))
OdpowiedzUsuńZjadlabym...nie rusze sie stad bez muffinki!! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne są, ile mają dobroci w sobie :)
OdpowiedzUsuńSmakowite maluszki!
OdpowiedzUsuńWidzę, że żurawinka u Ciebie gości :-) pyszne muffinki, poproszę jedną :-)
OdpowiedzUsuńszczerze przyznam, że zapewne padłabym z głodu zanim bym je zrobiła.. ale jakby tak upichcić je wieczorem, rano wstać i zaparzyć tylko kawę? Idealnie <3
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie a że mam akurat świeżą żurawinę to chętnie zrobię!
OdpowiedzUsuńNo cudne te muffiny Asiu! Z chęcią bym się poczęstowała jedną :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Mmm, to zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńMam podobnie: rano rzadko chce mi się piec :) Ale dla takich muffinek warto się poświęcić :)
OdpowiedzUsuńWyglądają znakomicie. Coś zapomniałem o żurawinie w tym roku. Chyba muszę nadrobić :D
OdpowiedzUsuńdla takich muffinek warto wcześnie wstać :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńŚliczne muffinki i to z moją ukochaną żurawiną :)
OdpowiedzUsuń