Jeżeli ktoś z Was nie mógł dziś kupić żurawiny, to wszystko najpewniej przeze mnie, bo wykupiłam całą ;-) i postanowiłam z nią poszaleć, więc ten tydzień mianuję tygodniem żurawinowym. Klasyka gatunku czyli sok i dżem były w zeszłym roku, a teraz czas na coś zupełnie innego. Dzisiaj serwuję Wam pomysł na zdrowe śniadanie, napakowane megadawką żurawinowej witaminy C, a w weekend pokażę Wam jak zamienić te małe owoce w pyszne słodkości. I pamiętajcie, że te żurawinę można, a nawet należy przemrozić dla lepszego smaku. To ważna wiadomość, bo sezon na nią trwa bardzo krótko.
I officially announce the beginning of cranberry week at skoraq cooks. Last year I served you classics such as cranberry juice and jam and this year I want to show your something more original that calls for fresh cranberries. Today I serve delicious breakfast smoothie loaded with vitamin C and during the weekend I'm gonna show you sweet treats, so stay tuned and remember that cranberries can be and actually should be freezed for better taste. It's important, because cranberry season is quite short.
Składniki (2 porcje) scroll down to English version
2 szklanki żurawiny
1 szklanka maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
1 banan
3-4 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
1. Zmiksuj wszystkie składniki i podawaj
English version
Ingredients (2 servings)
2 cups of fresh cranberries
1 cup of buttermilk, kefir or yoghurt
1 banana
3-4 tablespoons of sugar
1 teaspoon of vanilla extract (optional)
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc to świeżej żurawiny jeszcze nie jadłam, ale jest tak fotogeniczna, że będę musiała się wybrać po nią do sklepu; D
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam świeżej :( a szkoda, bo suszoną ubóstwiam <3
OdpowiedzUsuńa koktajl ma genialny kolor! Ciekawe jak smak?
Hihihi ja mam żurawinkę, zrobiłam konfiturkę a reszta jest zamrożona do koktajli właśnie, tak więc troszku się dla mnie jej zostało :-) pyszny koktajl :-)
OdpowiedzUsuńzawsze kupowałam suszoną, muszę spróbować świeżej :)
OdpowiedzUsuńPyszny koktajl! Slicznie wpolgra ten kolor koktajlu z kolorem oprawek Twoich okularow :)
OdpowiedzUsuńPrzecudo! Daj łyka! :)
OdpowiedzUsuńKocham żurawiny... Podzielisz się? :)
OdpowiedzUsuńMmm pyszny koktajl. Śliczny kolor :)
OdpowiedzUsuńJak fantastycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny! I kolor i smak na szóstkę :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, do twarzy Ci z tym koktajlem :)
OdpowiedzUsuńmega zdrowa przekąska - takie bomby witaminowe są najpyszniejsze :-)
OdpowiedzUsuńoj piłabym!!!
OdpowiedzUsuńPoproszę taką szklaneczkę, smaka na żurawinę zrobiłaś mi ogromną :)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona żurawina w koktajlu.... Ale pysznie. Z bananem dla przełamania kwaskowego smaku:)
OdpowiedzUsuńMniammmi :D
OdpowiedzUsuńTo prawda, warto spróbować świeżej żurawiny chociażby w koktajlu:) PS. Jesteś bardzo fotogeniczna :))
OdpowiedzUsuń