środa, 12 listopada 2014

Koktajl żurawinowy / Cranberry smoothie


Jeżeli ktoś z Was nie mógł dziś kupić żurawiny, to wszystko najpewniej przeze mnie, bo wykupiłam całą ;-) i postanowiłam z nią poszaleć, więc ten tydzień mianuję tygodniem żurawinowym. Klasyka gatunku czyli sok  i dżem były w zeszłym roku, a teraz czas na coś zupełnie innego. Dzisiaj serwuję Wam pomysł na zdrowe śniadanie, napakowane megadawką żurawinowej witaminy C, a w weekend pokażę Wam jak zamienić te małe owoce w pyszne słodkości. I pamiętajcie, że te żurawinę można, a nawet należy przemrozić dla lepszego smaku. To ważna wiadomość, bo sezon na nią trwa bardzo krótko. 

I officially announce the beginning of cranberry week at skoraq cooks. Last year I served you classics such as cranberry juice  and jam and this year I want to show your something more original that calls for fresh cranberries. Today I serve delicious breakfast smoothie loaded with vitamin C and during the weekend I'm gonna show you sweet treats, so stay tuned and remember that cranberries can be and actually should be freezed for better taste. It's important, because cranberry season is quite short.



Składniki (2 porcje) scroll down to English version
2 szklanki żurawiny 
1 szklanka maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
1 banan
3-4 łyżki cukru 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

1. Zmiksuj wszystkie składniki i podawaj

English version 
Ingredients (2 servings)
2 cups of fresh cranberries
1 cup of buttermilk, kefir or yoghurt
1 banana
3-4 tablespoons of sugar
1 teaspoon of vanilla extract (optional)

1. Blend all ingredients until smooth and serve



18 komentarzy:

  1. Szczerze mówiąc to świeżej żurawiny jeszcze nie jadłam, ale jest tak fotogeniczna, że będę musiała się wybrać po nią do sklepu; D

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam świeżej :( a szkoda, bo suszoną ubóstwiam <3
    a koktajl ma genialny kolor! Ciekawe jak smak?

    OdpowiedzUsuń
  3. Hihihi ja mam żurawinkę, zrobiłam konfiturkę a reszta jest zamrożona do koktajli właśnie, tak więc troszku się dla mnie jej zostało :-) pyszny koktajl :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. zawsze kupowałam suszoną, muszę spróbować świeżej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny koktajl! Slicznie wpolgra ten kolor koktajlu z kolorem oprawek Twoich okularow :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham żurawiny... Podzielisz się? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm pyszny koktajl. Śliczny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny! I kolor i smak na szóstkę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny pomysł, do twarzy Ci z tym koktajlem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mega zdrowa przekąska - takie bomby witaminowe są najpyszniejsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Poproszę taką szklaneczkę, smaka na żurawinę zrobiłaś mi ogromną :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja ulubiona żurawina w koktajlu.... Ale pysznie. Z bananem dla przełamania kwaskowego smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  13. To prawda, warto spróbować świeżej żurawiny chociażby w koktajlu:) PS. Jesteś bardzo fotogeniczna :))

    OdpowiedzUsuń