Ciągle poszukuję nowych pomysłów na smarowidła kanapkowe, więc obok masła cukiniowego nie mogłam przejść obojętnie i dobrze, bo jest łatwe do przygotowania, przepyszne i na dodatek wegańskie.
I constantly search for new and creative ideas for sandwich spreads, so I simply could not ignore newly found recipe for zucchini butter. It was a smart decision, cause it's not only easy to prepare but also delicious and accidentaly vegan.
Inspiracja: klik
1 kg cukinii, startej na grubych oczkach
2 łyżki oleju ryżowego (w wersji niewegańskiej można zastąpić masłem)
2 cebule, drobno posiekane
sól i pieprz
ew. sok z cytryny (ja nie dodałam)
1. Podsmaż cebulę na oleju ryżowym z odrobiną soli
2. Dodaj cukinię i duś na wolnym ogniu aż cukinia zmięknie i całość osiągnie konsystencję pasty do smarowania
3. Dopraw solą i pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny
4. Podawaj z tostami lub kromkami chleba na zakwasie
English version
Ingredients
Inspiration: click
1 kg zucchini, grated
2 tablespoons of rice oil (in non vegan version you can replace it with butter)
2 onions, finely chopped
salt and pepper
optionally lemon juice (I haven't used it)
1. Fry onions with rice oil and a pinch of salt
2. Add grated zucchini and sautee until spreadable consistency is reached
3. Season with salt, pepper and optionally with lemon juice
4. Serve with toasts or slices of sourdough bread
Świetny pomysł na smarowidło :)
OdpowiedzUsuńJak smalczyk wegański :) super!
OdpowiedzUsuńto ja poproszę jedną kanapeczkę z takim masełkiem :)
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie:-)
OdpowiedzUsuńAle mnie zaciekawiłaś!
OdpowiedzUsuńJa poproszę takie smarowidło. Musi być pyszne. A przepis zabieram ze sobą :-)
OdpowiedzUsuńale pomysł, świetne smarowidło:)
OdpowiedzUsuńwoooowww! extra:) tego jeszcze nie było:)
OdpowiedzUsuńPoproszę o słoiczek takiego masła, musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńNo proszę, jakie pyszności można wyczarować z cukinii :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe, Joasiu, trzeba będzie cukinię nabyć ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńcuuudeńko :) muszę wypróbować !
OdpowiedzUsuńNie znałam tego przepisu - chętnie spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga: http://ogryzekgotuje.blogspot.com/
Rewelacyjny pomysł !! wypróbuje na 100 %
OdpowiedzUsuńtakim smarowidełkiem to i ja bym chętnie chlebek sobie posmarowała :)
OdpowiedzUsuńna kanapki świetna - fajne urozmaicenie kanapek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smarowidła!
OdpowiedzUsuńLooks fantastic Joanna! I'll be sure to try this when I grow zucchinis this summer!
OdpowiedzUsuń