czwartek, 11 kwietnia 2013

Kakaowe bezy / Cocoa meringue kisses


Już kilka razy wspominałam, że uwielbiam bezy. Ubóstwiam je. Są cudowne. Lekkie, ale przeraźliwie wręcz słodkie czyli właśnie to, co Łasuch lubi w słodyczach najbardziej. Bezy lubię też za to, ze można się nimi bawić, przygotowywać na różne sposoby, doprawiać różnego rodzaju dodatkami. Tym razem swoje malutkie beziki dosmaczyłam dodatkiem kakao. Oczywiście swoim zwyczajem dodałam go do smaku, nie zachowując żadnych proporcji, więc i Wam zalecam dodać tyle, ile uważacie za stosowne. Dzięki temu dodatkowi bezy nie były już tak przeraźliwie słodkie a wciąż tak samo cudowne. 

I love meringue kisses. They are light and incredibly sweet in the same time. Their taste in marvelous. Simply delicious. I like meringue kisses also for the fact that they are so versatile. You can prepare them with various techniques and change their flavour. I like to add some cocoa to them. They turn not so sweet, because cocoa brings a bit of bitterness into the equation but they are still extremely delicious and light as a feather.



Przy okazji przypomnę Wam, że bezy to jedne z najłatwiejszych ciastek do zrobienia. Trzeba tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach i wszystko staje się proste. Do przepisu użyj cukru pudru, bo nie trzeba czekać wieków aż cukier kryształ rozpadnie się na mniejsze kryształki, co i tak raczej nie nastąpi. Najczęściej piekę bezy z 4-5 białek – wtedy zajmują cały piekarnik (3 blachy).
Jeszcze jedna ważna uwaga białka można zamrażać!!! Naprawdę!!! Sprawdziłam wiele razy i to działa.

Zanim zaczniesz ubijać pianę na bezy upewnij się, że:
- białka jajek są w temperaturze pokojowej
- miska, w której będziesz ubijać pianę jak i końcówki miksera są dokładnie umyte. Nawet drobinka tłuszczu sprawi, że białka nie ubiją się tak jak powinny.


I love meringue kisses. They are light and incredibly sweet in the same time. Their taste in marvelous. Simply delicious. I like meringue kisses also for the fact that they are so versatile. You can prepare them with various techniques and change their flavour. I like to add some cocoa to them. They turn not so sweet, because cocoa brings a bit of bitterness into the equation but they are still extremely delicious and light as a feather.
 
Believe it or not, but these are one of the easiest cookies to make. You only have to remember about few important rules and everything gets very simple. I use caster sugar, because there’s no need to wait ages for the sugar crystals to break down. Using 4 – 5 egg whites is economically the best solution, because you will fill up three bakings sheets and use up the whole oven space.
One more important thing – Egg whites can be frozen!!! Really!!! I freeze them very often, because it’s very convenient for me. It works perfectly fine.
Before you start beating egg whites please make sure that:
- egg whites are at room temperature
- mixing bowl as well as beater are perfectly clean. Even the smallest fat residue can make it difficult to beat egg whites properly.



Składniki: scroll down for English
4 białka
250 g cukru pudru (62,5 g cukru na jedno białko)
ok. 2-4 (lub więcej) łyżek kakao
Szczypta soli
Ewentualnie kilka kropel soku z cytryny

1. Wyłóż trzy blachy do pieczenia pergaminem
2. W czystej misce zacznij ubijać białka z odrobiną soli (i opcjonalnie z sokiem cytrynowym) aż do momentu, kiedy piana będzie sztywna. Aby to sprawdzić odwróć miskę do góry dnem. Piana nie powinna nawet drgnąć.
3. Powoli dosypuj cały cukier puder cały czas ubijając. Piana powinna być teraz nie tylko sztywna i gęsta, ale także lśniąca.

4. Dodaj kakao i ubijaj jeszcze przez chwilę
5. Przełóż ubitą pianę do szprycy do dekorowania i formuj małe zgrabne beziki - konsystencja ciasta na bezy z kakao będzie mniej sztywna niż zwykłych bez, więc zostaw między bezami trochę miejsca.  Jeżeli nie masz szprycy albo nie wierzysz w swoje zdolności manualne chwyć zwykłą łyżkę i nakładaj nią bezy na pergamin. Będą wtedy miały bardziej domowo-rustykalny charakter, ale zapewniam, że będą tak samo smaczne.
6. Piecz a właściwie susz bezy w zamkniętym piekarniku nagrzanym do temperatury 120ºC przez:
- 1 godzinę jeśli chcesz, żeby bezy były w środku trochę ciągnące
- 1,5 godziny jeśli chcesz, żeby bezy były idealnie wysuszone
- 2 godziny jeśli zależy Ci na delikatnie gorzkawym, karmelowym posmaku.
7. Wyłącz piekarnik i pozostaw tam bezy na całą noc. Rano przywitają Cię najsmaczniejsze bezy na świecie. Od tej pory żadne bezy z cukierni nie będą smakowały tak dobrze jak Twoje. 



English version
Ingredients:
4 egg whites (preferably pasteurised)
250 g caster sugar (62,5 g sugar per one egg white)
around 2-4 tablespoons of cocoa powder
pinch of salt
optional – few drops of lemon juice


1. Line three baking sheets with parchment paper.
2. In a clean mixing bowl beat egg whites together with a pinch of salt (and optionally with lemon juice) until they form stiff peaks. If you turn your mixing bowl upside down the whites should not move and inch.
3. Slowly add caster sugar, spoon after spoon, while constantly beating egg whites. Meringue at that stage should get stiff, thick and shiny. 
4. Add cocoa powder and beat again for few moments
5. Transfer the meringue into a pastry bag with an appropriate nozzle. Form small breast-shaped meringue kisses on the parchment paper, leaving some spaces in between. If you do not have a pastry bag or you are not very skillful, you can use a spoon to shape your meringue kisses . This results in rustic homemade looking meringue kisses. But believe me, the taste gonna be the same.
6. Bake or in fact dry them in the oven at 120ºC for:
- 1 h if you want your meringue kisses to be a bit gooey in the middle
- 1,5 h if you want them to be ideally dry as they should be
- 2h if you hope for a bit bitter, caramel flavour and darker colour
7. Please bear in mind that every oven is in fact different and I advise you to check your meringue kisses every half and hour.

8. Turn the oven off but leave your meringue kisses inside overnight. In the morning you will enjoy the most delicious homemade meringue kisses. From that day on no other meringue kisses will be as good as yours.

30 komentarzy:

  1. I Ty jeszcze pytasz kto ma ochotę! Jakbyś nie wiedziała:) Przecież: JA!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. też je uwielbiam za tę słodycz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ech, mi bezy jeszcze ani razu nie wyszły :/ NIGDY!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmmmmm, widzę, że nie po drodze Wam. A może spróbujesz wg tego przepisu? :)

      Usuń
  4. ale ślicznie wyglądają - ten kolor! lubię robić bezy, a jeszcze bardziej zjadać

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie dot.pkt.8 - czy dobrze rozumiem,nagrzać piekarnik do 120 st C i do takiego włożyć bezy.Piekarnik wyłączyć i bezy wyciągnąć dopiero rano??? czy tak? Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie Magdo. Piekarnik nagrzewasz do 120 stopni i w tej temperaturze pieczesz bezy przez godzinę, półtorej lub przez dwie w zależności od tego jaki efekt końcowy chcesz uzyskać (wszystko jest opisane w punkcie nr 6). Dopiero po tym czasie wyłączasz piekarnik i zostawiasz w nim bezy na noc :-)

      Usuń
    2. Dziękuję za odp.A więc teraz mogę próbować...może tym razem wyjdą:):):)M

      Usuń
    3. Ten przepis jest sprawdzony już tyle razy, że muszą wyjść. Trzymam kciuki :-D

      Usuń
  6. Fajne te beziki. Kakaowe muszą być pyszne. Do tej pory robiłam tylko zwykłe - białe.
    Pozdrowienia Joasiu:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak kakaowe są genialne. Gorycz kakao łagodzi tę wszechogarniającą słodycz :-D Jak dla mnie bomba. Nie tylko kaloryczna ;-)

      Usuń
  7. Świetne, ja bym jeszcze przełożyła kremem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł Natalio. Te się nie doczekały, ale może przy następnej serii :-D

      Usuń
  8. Mój stary piekarnik ma bardzo nierównomierną temperaturę i bez się nie da zrobić :(. Dopiero jak zakupię nowy to wezmę się do roboty! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, przy piekarnikach starej generacji przygotowanie bezików może być sporym wyzwaniem :-D

      Usuń
  9. Beziki:)a Ja ostatnio piekłam z Twojego przepisu:)wyszły cudownie

    OdpowiedzUsuń
  10. jakie ładne! jak takie dropsy czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniami, jestem ogromną fanką bezików, właśnie za prostotę wykonania, no i wspomnienia z dzieciństwa... Twoje wyglądają cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Your meringue kisses look and sound totally gorgeous!

    OdpowiedzUsuń
  13. Prześliczne, jak maleńkie kamyczki <3

    OdpowiedzUsuń