Kochani, obiecałam Wam coś słodkiego z okazji trzechsetnego fana na łasuchowym profilu na facebooku. I to nie byle jakie coś słodkiego Wam obiecałam, bo sernik cytrynowy. Zdradzę Wam w sekrecie, że jest boski. Sam ser, bez żadnych spodów ciastkowych, za którymi nie przepadam, z pysznym posmakiem orzeźwiającej skórki cytrynowej przełamującej wszechogarniającą słodycz tego typu wypieków. Był tak pyszny, tak idealnie dosmaczony, że nie mogłam się nim najeść. Pozostaje mi więc piec następny i następny i następny :-) W przerwach między dietetycznymi sałatkami musi się znaleźć miejsce na odrobinę słodkiej przyjemności :-)
1 kg sera (ja użyłam 0,5kg sera tłustego i 0,5 kg sera półtłustego) /
/ 1 kg of cream cheese (full fat)
/ 1 kg of cream cheese (full fat)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
/ 2 tablespoons potato starch
5 jajek - żółtka oddzielone od białek
/ 5 eggs - egg whites and yolks separately
/ 5 eggs - egg whites and yolks separately
skórka otarta z 6 cytryn
/ zest grated from 6 lemons
sok z 1,5 cytryny
/ juice from 1,5 lemons
/ juice from 1,5 lemons
125 g masła w temperaturze pokojowej
/ 125 g of butter at room temperature
1 i 1/4 szklanki cukru / 1 i 1/4 cup of sugar
odrobina soli / pinch of salt
1. Zmiel ser - nie mniej niż dwa razy a najlepiej trzy / if you're using polish cream cheese you should grind the cheese at least two or three times. If you are using extra smooth cream cheese like Philadelphia you can skip this step
2. Utrzyj żółta z cukrem na puszysty kogiel mogiel
/ Beat egg yolks with sugar until fluffy and pale
/ Beat egg yolks with sugar until fluffy and pale
3. Dodaj do kogla mogla mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny i ser i jeszcze raz dobrze zmiksuj
/ Add potato starch, lemon juice, lemon zest and cheese and mix everything thoroughly
/ Add potato starch, lemon juice, lemon zest and cheese and mix everything thoroughly
4. Ubij białka na sztywno z odrobiną soli (opcjonalnie z odrobiną soku z cytryny)
/ In a clean mixing bowl beat egg whites together with a pinch of salt (and optionally with lemon juice) until they form stiff peaks. If you turn your mixing bowl upside down the whites should not move and inch.
/ In a clean mixing bowl beat egg whites together with a pinch of salt (and optionally with lemon juice) until they form stiff peaks. If you turn your mixing bowl upside down the whites should not move and inch.
5. Delikatnie wmieszaj pianę z białek w masę serową. / Delicately and with care stir in beaten egg whites into the cheesecake batter
6. Piecz sernik w piekarniku nagrzanym do 170° przez 50-60 minuty / Bake in the over at 170° for 50-60 minutes
7. Sernik jest najlepszy jak "osiądzie" i wszystkie smaki się połączą. Najlepiej jest więc go upiec wieczorem a konsumować dopiero następnego dnia. / Cheesecake is at its best after some time so I suggest you bake it in the evening so tht you can enjoy it the next day
robię podobny! uwielbiam, przepyszny:)
OdpowiedzUsuńtak, słowo "przepyszny" jest tutaj kluczowe :-)
UsuńSernik to jest pyszny grzeszek!
OdpowiedzUsuńZ cytrynową nutą tym bardziej.
Oj tak Amber, grzeszek, ale w sumie raz się żyje, więc taki pyszny gszeszek od czasu do czasu można najpierw popełnić a potem pochłonąć z wielkim smakiem :-)
UsuńAle kusisz! Szczególnie spodobała mi się wizja pieczenia następnego i następnego i następnego... :)
OdpowiedzUsuńMnie też Gosiu i to bardzo :-)
UsuńUwielbiam serniki, ostatnio za mną chodzi pomarańczowy:)
OdpowiedzUsuńMmmmmmm pomarańczowego sernika jeszcze nie jadłam, ale coś mi się wydaje, że musi być pyszny :-)
UsuńMmmm Pyyyyyycha!
OdpowiedzUsuńOj tak :-D
UsuńNo bo przeciez trzeba zjesc cos slodkiego, aby pozniej miec pretekst i przejsc na pyszne dietetyczne salatki :) I juz sama nie wiem, co u Ciebie pyszniejsze: salatka czy sernik? :)
OdpowiedzUsuńJa jednak obstawiam sernik ;-) No i zgadzam się Majko, przecież trzeba mieć się z czego odchudzać ;-)
UsuńRewelacja. Uwielbiam cytrynowy :) Zresztą umówmy się : jakiego ja sernika nie lubię? ;-)
OdpowiedzUsuńŚciskam:*
Ps. Dziś nadrobiłam trochę bieganie:)
No ja jestem bardziej wybredna i lubię...każdy ;-) Buziaki i ściski Majanko :-) PS. Super, brawo. Tak trzymać. Ja niestety mam przerwę bo coś mi kolana szwankują, ale jeszcze nie powiedziałam ostatniego słowa :-D
UsuńZ chęcią się poczęstuje :D Uwielbiam serniki!
OdpowiedzUsuńZapraszam :-D
UsuńTu u mnie nie ma czegoś takiego iak biały ser, więc wpraszam się do Ciebie, mam nadzieję, że załapię się chociaż na mały kawałek ;-)
OdpowiedzUsuńJa bym zaryzykowała użycie serka kremowego typu philadelphia na przykład. Tylko tak sobie myślę, że trzeba by było dodać odrobinę więcej cukru, bo to są serki odrobinę słone :-) Ryzykujesz...?
UsuńCheesecake is one of my all time favorite desserts! Yours looks so delicious! Have a great day Joanna!
OdpowiedzUsuńThanks Tessa. Have a great day as well :-)
Usuńwygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńi na dodatek jest pyszny :-D
Usuńoj porwałabym kawałek tego serniczka, porwałabym:) a nawet ze dwa kawałki;)
OdpowiedzUsuńTo może być utrudnione Antenko, bo sernika już nie ma. Trzeba będzie piec obiecany następny :-)
UsuńGratuluję wyników! I chyba czas wreszcie upiec pierwszy wiosenny sernik, może właśnie ten? :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) A taki cytrynowy sernik, niezbyt słodki jest idealny właśnie na wiosnę, więc namawiam Cię na jego upieczenie :-)
UsuńJa akurat ciasteczkowe spody lubie, ale i sernik bez spodu potrafi mnie urzec. I ten wlasnie to uczynil :)
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się Maggie :-)
UsuńPiękny ten Twój sernik, ja tez mam w planie upiec taki tradycyjny z sera twarogowego, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-). Mój już zjedzony, więc jak upieczesz chętnie się poczęstuję :-)
UsuńPysznościowy! cytrynowego jeszcze nie piekłam:)
OdpowiedzUsuńa tymczasem biorę kawałek od Ciebie :)
Upiecz, bo ma zupełnie inny smak od tradycyjnego sernika :-D a tymczasem częstuj się Zufik :-D
UsuńKlasyka w pięknym wykonaniu... lubię :)
OdpowiedzUsuńDzięki Moni :-)
Usuńpysznie wyglada Twój sernik - fajnie, że ma tez konkretny smak
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mój sernik się podoba :-D
UsuńMoim ulubionym ciastem, ok jednym z ulubionych jest ciasto cytrynowe, bo super łatwo sie je robi. Ale sernik to inna sprawa, istna delikatna, kremowa rozkosz. Gratuluję 300!
OdpowiedzUsuńa tak, ciasto cytrynowe to też jedno z moich wielu ulubionych ciast :-) Ale i sernik jest ciastem rozpływającym się z ustach. Wart grzechu :-)
Usuń