wtorek, 9 kwietnia 2013

Seler na ostro z musztardą francuską / Celeriac salad


Wiosna idzie, idzie i nie może dojść. Pewnie zagubiła się gdzieś po drodze a razem z nią cała masa nowalijek, na które mam wielką ochotę. Na ochocie jednak się kończy, bo na razie trzeba zapomnieć o rzodkiewkach, ogórkach i pomidorkach i trzeba się cieszyć tym, co jest dostępne. Właśnie dlatego proponuję Wam dzisiaj pyszną, dość ostrą surówkę z surowego selera korzeniowego. Odkryłam ją całkiem niedawno zainspirowana surówką, którą przygotowała Rachel Khoo. Oczywiście dodałam coś od siebie a w efekcie wyszedł bardzo smaczny dodatek do obiadu. Polecam właśnie teraz, kiedy selery jeszcze są na straganach a wiosenne warzywa strasznie się ociągają. 

I'm still waiting for spring to come. It was supposed to be here some time ago, but still nothing. Not even a single sign . As you can expect, similarly to spring, spring vegetables are also late on the market. I miss them so, so much but apparently I am still to wait fo them a little bit. I'm left with celeriac, typical winter vegetable. Still I can prepare something delicious out of it. Being inspired by Rachel Khoo's recipe with few of my adjustments I prepared quite spicy celeriac salad that will be a great vegetable (vegan) side dish.





Składniki (2 porcje) scroll down for English
pół selera korzeniowego średniej wielkości
pół słodkiego jabłka 
łyżka musztardy francuskiej - lub do smaku
garść orzechów włoskich
pół pęczka natki pietruszki
Odrobina soku z cytryny

1. Zetrzyj seler i jabłko na tarce
2. Skrop sokiem z cytryny, żeby seler i jabłko nie ściemniały
3. Dodaj musztardę, orzechy i posiekaną natkę pietruszki
4. Wymieszaj i podawaj 

English version
Ingredients (2 servings)
half of celeriac
half of sweet apple
tablespoon of french mustard - or up to taste
handful of walnuts
hald of parsley bunch
few drops of freshly squeezed lemon juice

1. Grate celeriac and apple 
2. Sprinkle with lemon juice so that the celeriac and apple remain pale 
3. Add mustard, walnuts and chopped parsley. 
4. Mix well ans serve

26 komentarzy:

  1. Ale pysznie się zapowiada. Też mam chęć na nowalijki, a najbardziej wiesz na co?
    Na botwinkę! jej, uwielbiam ją.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, botwiiiinkaaaaa :-) może kiedyś jeszcze się pojawi ;-)

      Usuń
  2. Jak z selera, to moja ulubiona! Wpadam do Ciebie na dużą porcję:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam seler korzeniowy! Ta salatka musi byc przepyszna. Porywam cala miseczke i z nikim sie nie podziele :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa propozycja! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Celeriac is an ingredient that I have never worked with. Next time I see it, I will be sure to try it. Have a great day Joanna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. It's really worth trying Tessa :) Thanks Tessa. Have a nice day too :-D

      Usuń
  6. Selerowa sałatka to wspaniała rzecz!
    Bardzo tęsknię za wiosennymi pysznościami,ale póki co trzeba ratować się innymi warzywami...
    Ale rym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj wspaniała, wspaniała. Zdrowa i na dodatek pyszna. A rym pięknie Ci wyszedł Amber:-)

      Usuń
  7. choć nie lubię świeżego selera, to ta sałatka zapowiada się bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak świeży seler nie jest lubiany przez wszystkich a szkoda...

      Usuń
  8. Przypomniałaś mi, że bardzo zaniedbuję wszelkie surówki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiosna to najlepszy moment na rozsmakowanie się w surówkach na nowo :-D

      Usuń
  9. Ja bardzo anty-selerowa, więc nie spróbuje. Ale zgadzamy się co do nowalijek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To w takim razie nie namawiam i zapraszam na kolejny post, bo będzie bardzo deserowy :-)

      Usuń
  10. ostatnio na takie surówki bardzo mam chęć :) lubię seler w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie lubię za bardzo selera, ale może w tej postaci bym się do niego przekonała? Mocno dominuje w tym daniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję, że seler jest tu dość mocno wyczuwalny Kaczodajnio.

      Usuń
  12. Taka surówka często gości w mojej kuchni, pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia:)

    OdpowiedzUsuń