Już kiedyś pokazywałam Wam jak przyrządzić pyszną, duszoną cebulę (klik) a teraz czas na tradycyjną francuską zupę cebulową przygotowaną na bulionie warzywnym i białym wytrawnym winie. Przyznam szczerze, że ją uwielbiam. Jest dość prosta choć czasochłonna w przygotowaniu, ale smak tej pysznej zupy wynagrodzi Wam wszystkie trudy, zwłaszcza jeżeli będziecie taką zupę serwować z chrupiącymi grzankami z roztopionym serem.
Lubię jak moja zupa cebulowa jest gęsta i pływa w niej dużo cebuli. Jeżeli lubicie inną konsystencję, zmieńcie odrobinę proporcje cebuli oraz bulionu i wina. Zawsze można też dodać więcej wina ;-)
I've shown you already how you can prepare delicious braised onions (click) and today it's time for traditional French onion soup prepared with vegetable stock and white wine. I have to admit that I adore this soup. It's very easy to prepare but a little bit time consuming. Still however the final effect is worth all you efforts, especially if you will serve this soup with crispy toasts with melted cheese on top.
I like my onion soup to be quite thick, but if you prefer different texture and consistency, feel free to adjust proportions of onions, vegetable stock and wine. You can also add more wine as well if you want to ;-)
I like my onion soup to be quite thick, but if you prefer different texture and consistency, feel free to adjust proportions of onions, vegetable stock and wine. You can also add more wine as well if you want to ;-)
0,5L bulionu warzywnego / 0,5L of vegetable stock
kieliszek białego wytrawnego wina / 1 glass of dry white wine
olej ryżowy / rice oil
4 kromki bagietki / 4 bagiette slices
ok. 50 g startego sera cheddar / 50 g of cheddar cheese, grated
szczypta soli / a pinch os salt
tymianek / thyme
tymianek / thyme
1. Pokrój cebulę w półplasterki / cut onion in slices
2. Podsmaż cebulę na oleju ryżowym aż do momentu kiedy się porządnie zarumieni i skarmelizuje / Fry onions of rice oil with a pinch of salt until golden brown and slightly carmelized
3. Dodaj bulion warzywny i białe wino / Add vegetable stock and wine
4. Gotuj na wolnym ogniu aż cebula będzie miękka, ale nie rozgotowana / Simmer on low heat until onions are soft but not overcooked
5. Dopraw solą i tymiankiem / Season with salt and thyme
6. Przygotuj grzanki. Posyp kromki bakietki serem i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180° C przez kilka minut aż ser się rozpuści i delikatnie zarumieni na brzegach a bagietki będą chrupiące / Prepare toasts by toasting baguette slices sprinkled with grated cheddar cheese in the oven heated to 180° C for few minutes until cheese is melted and slightly browned and toasts are crispy
6. Przygotuj grzanki. Posyp kromki bakietki serem i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180° C przez kilka minut aż ser się rozpuści i delikatnie zarumieni na brzegach a bagietki będą chrupiące / Prepare toasts by toasting baguette slices sprinkled with grated cheddar cheese in the oven heated to 180° C for few minutes until cheese is melted and slightly browned and toasts are crispy
Smakołyki serwujesz!
OdpowiedzUsuńZupa wygląda znakomicie,choć twierdzę,że najlepszą na świecie robi moja francuska Bratowa.
Pozdrowienia wiosenne!
Z taką konkurencją to się nie ścigam Amber :-) Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńOch! Kocham zupę cebulową! Robię ją bardzo podobnie z tym, że mieszam różne odmiany cebuli. Łącznie z porem, czerwoną itp. Im więcej tym lepiej. Aromat jest niesamowity! :)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem wypróbuję pomieszaną, poplątaną zupę, bo coś mi się wydaje, że drzemie w niej spory potencjał :-)
UsuńPrzez ciebie będę śniła o zupie cebulowej :D
OdpowiedzUsuńCałą winę biorę na siebie ;-)
Usuńteż taką robię:) pycha!
OdpowiedzUsuńOj pycha, pycha Antenko :-)
Usuńzabiłaś mnie:) moja mama taką robi - kocham ją za to:) jest przepyszna
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że zabiłam Cię, ale ożyłaś ;-) Oj tak zupa cebulowa jest przepyszna a ta ugotowana przez mamę w szczególności :-)
Usuńmmm..uwielbiam cebulową zupę !
OdpowiedzUsuńKOjarzy mi się z samymi miłymi chwilami :) A jeszcze te kanapeczki..ślinka leci.
Ja też ją uwielbiam. Jest przepyszna :-)
Usuńwygląda wyśmienicie:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńDzięki Marto :-)
UsuńLecem do Ciebie na zupę :] szykuj ogromną michę dla mnie. :D ;)
OdpowiedzUsuńSię robi. Przybywaj Drui :-)
UsuńPyszna zupa!
OdpowiedzUsuńTeż lubię, kiedy cebulowa jest gęsta:)
Niedawno widziałam tę zupę w postaci kremu
i tej formy podania jestem bardzo ciekawa.
Cebulowa zupa krem? Sądzę, że to musi się udać no i ni będzie zupa z kawałkami cebuli spływać po brodzie ;-)
Usuńhmm cebulowej chyba jeszcze nie robiłam... muszę to nadrobić i jakąś spreparować :) najlepiej z dużą ilością sera na wierzchu :)
OdpowiedzUsuńo taaak ser wskazany w ilościach hurtowych :-)
UsuńZupkę cebulową uwielbiam, z grzankami... pyszności :) niestety dawno jej nie robiłam, a szkoda...
OdpowiedzUsuńOj należy to szybko zmienić i taką cebulową sobie uwarzyć Beatrice :-)
UsuńJak ja uwielbiam cebulkę! A taką zupkę bym wsuwała, aż by się trzęsło! :)
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię Natalio :-)
UsuńLubie taka zupę, ale robię rzadko :(
OdpowiedzUsuńEch my blogerzy kulinarni tyle mamy rzeczy do ugotowania, że czasami na te nasze ulubione nie starcza już czasu i miejsca w żołądku ;-)
Usuńindeed :)
UsuńHe he, chyba coś o tym wiesz Zielaczku :-)
UsuńUwielbiam cebulową. Akurat bierze mnie jakieś przeziębienie i nabrałam ogromnej ochoty na miseczkę tej Twojej :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się więc Zielaczku :)
Usuńtaka marzy mi się już od dawna
OdpowiedzUsuńmuszę się zmobilizować !
Dodam tylko, że warto się zmobilizować :-D
Usuń