wtorek, 4 czerwca 2013

Pikantne placki z cukinii / Spicy zucchini fritters


Przyznam szczerze, że placki z cukinii jadłam po raz pierwszy dopiero w tym sezonie. Od wielu lat jestem fanką placków ziemniaczanych serwowanych z cukrem, więc te cukiniowe, wytrawne, wcale mnie nie przekonywały. Ostatnio jednak, zachęcona zdjęciami pysznych placków, które co rusz pojawiały się na zaprzyjaźnionych blogach postanowiłam spróbować i ja, tym bardziej, że miałam  akurat w lodówce kilka zmęczonych życiem cukinii. Zaczęłam mieszać różne składniki w misce i wyszło z tego mojego mieszania ciasto na małe, cienkie, przepyszne i pikantne placki. Tak mi zasmakowały, że gdyby nie rozsądek, smażyłabym je na okrągło. 

It's hard to believe but I have never eaten zucchini fritters before. I was always a big fan of potato latkes served with sugar, but savoury, zucchini fritters were, somehow, never on the menu. But one day I decided to give them a try, since I had a couple of worn out zucchinis in the fridge. I started to mix various ingredients in a bowl  to form batter which I then fried on hot rice oil. They turned out spicy, crispy, quite spicy and delicious. 





Składniki na placki / Ingredients for zucchini fritters
2 małe cukinie / 2 small zucchinis
4 łyżki mąki kukurydzianej / 4 tablespoons of cornflour
1 jajko / 1 egg
olej ryżowy do smażenia / rice oil for frying
sól i pieprz do smaku / salt and pepper to taste
opcjonalnie - posiekane chilli  / optionally 1 chilli, finely chopped

Składniki na sos / Ingredients for sauce
100 ml śmietany  (12-18%) / 100ml of creme fraiche
jedno chilli / 1 chilli finely chopped
kilka drobno posiekanych listków mięty / few mint leaves, finely chopped
kilka listków pietruszki / parsley, finely chopped


1.  Wymieszaj wszystkie składniki na sos i odstaw na kilka chwil, żeby wszystkie smaki dobrze się połączyły / Mix all ingredients for sauce and set aside, so that all flavours are well combined
2. Cukinie zetrzyj na tarce, na grubych oczkach / Grate zucchini
3. Do startej cukinii dodaj mąkę, jajko, sól i pieprz oraz chilli, jeżeli używasz / Mix grated zucchini with cornflour, egg, salt, pepper and chilli if you're using it
4. Wymieszaj wszystko dokładnie / Mix everything well
5. Smaż cienkie placki z dwóch stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanych oleju ryżowym / On well heated oil fry thin fritters on both sides until golden-brown

36 komentarzy:

  1. ja też nie jadłam :/ do ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja to gdy sie zaczyna sezon cukiniowy jemy takie non stop. A dzisiaj zrobiłam placki ziemniaczane z zóltym serem i szynką, wyszły rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooooo placki ziemniaczane w wersji wytrawnej? Muszę tego spróbować :-)

      Usuń
  3. Boskie placuszki! Takie aromatyczne, zieloniutkie, zdrowe... Ale chętnie bym kilka porwała ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Wytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na mojej stronie.

    http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, dziękuję, to kolejna już nominacja do tej nagrody, których ciężko mi zliczyć :-)

      Usuń
  5. Uwielbiam placuszki z cukinii! W wersji pikantnej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę takie zrobić bo wyglądają przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam cukiniowe placuszki:) ostatnio mam manię łączenia cukinii i ziemniaków i robienia dwu smakowych placuchów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukiniowo - ziemniaczane? Świetny pomysł. Do wypróbowania :-)

      Usuń
  8. fajne! lubię cukiniowe placki

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale super! Nigdy nie pokusiłam się, aby zrobić placki cukiniowe. Jak zastąpię mąkę kukurydzianą mąką z cieciorki to mogę nawet na diecie je skonsumować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pycha!:) kiedyś robiłam w wersji z cukinią i łososiem:)

    OdpowiedzUsuń
  11. jakie piękniusie:) wyglądają fantastycznie i patrząc po składzie tak samo musiały smakować:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Znam i bardzo lubię, wolę wersję mniej pikantną jednak, ale to przez to, że moje kubki smakowe źle znoszą dania pikantne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaiste nie wszyscy lubią pikantne rzeczy. Ja, choć nie powinnam, to lubuję się w ostrościach wszelakich ponad miarę :-)

      Usuń
  13. A ja lubię ostre sosy... a zwłaszcza z takimi smacznymi placuszkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to w takim razie zapraszam na porcyjkę :-)

      Usuń
  14. ja też planuję swój debiut z nim roku - tylko coś mi cukienie wolno rosną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cierpliwości Kaś, urosną, tylko trochę później. Mieliśmy przecież baaaaardzo długą zimę w tym roku :-)

      Usuń
  15. Looks fabulous! I love the idea of adding peppers to the fritters. Have a wonderful weekend Joanna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yeah, peppers give there fritters a little kick ;-) Have a nice day :-)

      Usuń